UEFA Uluslar Ligi hakkında bilinmesi gerekenler

UEFA Uluslar Ligi hakkında bilinmesi gerekenler

UEFA´nın 2014 yılının Mart ayında düzenlenen 38. Olağan Genel Kurulu´nda tanıtılan, ardından 4 Aralık 2014 tarihinde onaylanan UEFA Uluslar Ligi başlıyor

UEFA´nın milli takımlar düzeyinde oynanan maçların rekabet seviyesini artırmak amacıyla ilk kez düzenleyeceği UEFA Uluslar Ligi´ndeki mücadeleler  başlıyor. A Milli Takım ise Cuma günü Rusya ile Trabzon´da grubundaki ilk maçına çıkacak. 
UEFA´nın 2014 yılının Mart ayında düzenlenen 38. Olağan Genel Kurulu´nda tanıtılan, ardından 4 Aralık 2014 tarihinde onaylanan UEFA Uluslar Ligi başlıyor. Her iki senede bir gerçekleşecek olan turnuvaya, 55 UEFA üyesi ülke katılım gösterecek. Aynı zamanda bu organizasyon Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası´ndan sonra Milli Takımlar seviyesinde oynanan en önemli üçüncü futbol turnuvası olma özelliğini taşıyacak. 
UEFA Milli Takımlar Sıralaması temel alınarak A, B,C ve D olmak üzere 4 farklı lige ayrılan 55 ülke, kendi içlerinde 3´erli veya 4´erli gruplarda yer alıyor. Listenin tepesindeki 12 ülke A Ligi´nde yer alırken, 3´erli 4 gruba ayrılmış durumda. Türkiye´nin de yer aldığı B Ligi ise 13 ile 24. sıra arasında yer alan 12 ülkeden oluşuyor ve tıpkı A Ligi gibi 3´erli 4 gruba bölünmüş durumda. C Ligi´nde ise 25 ve 39. sıra arasında yer alan 15 ülke boy gösterecek. Bu ligde sadece bir grup 3 takımdan oluşurken diğer 3 grupta 4 takım mücadele edecek. Geriye kalan 16 takım ise D Ligi´nde 4´erli gruplar halinde mücadele edecek. 
UEFA Uluslar Ligi´nde gruplar şu şekilde: 

A Ligi 
1. Grup: Almanya, Fransa, Hollanda 
2. Grup: Belçika, İsviçre, İzlanda 
3. Grup: Portekiz, İtalya, Polonya 
4. Grup: İspanya, İngiltere, Hırvatistan 

B Ligi 
1. Grup: Slovakya, Ukrayna, Çek Cumhuriyeti 
2. Grup: TÜRKİYE, İsveç, Rusya 
3. Grup: Avusturya, Bosna-Hersek, Kuzey İrlanda 
4. Grup: Galler, İrlanda Cumhuriyeti, Danimarka 

C Ligi 
1. Grup: İskoçya, Arnavutluk, İsrail 
2. Grup: Macaristan, Yunanistan, Finlandiya, Estonya 
3. Grup: Slovenya, Norveç, Bulgaristan, Kıbrıs Rum Kesimi 
4. Grup: Romanya, Sırbistan, Karadağ, Litvanya 

D Ligi 
1. Grup: Gürcistan, Letonya, Kazakistan, Andorra 
2. Grup: Belarus, Lüksemburg, Moldova, San Marino 
3. Grup: Azerbaycan, Faroe Adaları, Malta, Kosova 
4. Grup: Makedonya, Ermenistan, Liechtenstein, Cebelitarık 

Turnuva nasıl oynanacak 
Bütün takımlar yer aldıkları gruptaki rakipleriyle kendi sahasında ve deplasmanda normal lig formatında karşı karşıya gelecek. B, C ve D Liglerinde gruplarını birinci tamamlayan dört takım bir üst lige çıkma hakkı elde ederken gruplarını sonuncu bitiren dört takım ise bir alt lige düşecek. A Ligi´nde gruplarını birinci olarak tamamlayan dört takım, tek maçlı eleme sistemiyle oynanacak yarı finallerde mücadele etme hakkını kazanacak. Ardından 9 Haziran tarihinde oynanacak final karşılaşmasıyla 2019 UEFA Uluslar Ligi şampiyonunun ismi belirlenecek. Aynı gün içerisinde turnuvanın üçüncüsünü de belirlemek adına bir müsabaka daha oynanacak. 

EURO 2020´ye erken bilet 
UEFA Uluslar Ligi´nde alınacak sonuçlar, ülkelerin 2020 Avrupa Futbol Şampiyona´sına erken bilet alması adına önem taşıyor. Denk takımların aynı grupta yarışacağı A, B, C ve D Liglerinde takımlar, kendi gruplarını lider tamamlamak için çaba gösterecek. Her ligde 4´er grubun olduğu turnuvada, rakiplerini geçerek zirveye oturan takımlar kendi liglerinde tek maçlık sistemle yarı final ve final maçlarını kazandıktan sonra EURO 2020´ye katılım gösterebilecek. Toplamda 4 ligin en iyileri erkenden Euro 2020 biletini ceplerine koyarken, geriye kalan 20 takım Avrupa Şampiyonası Elemeleri´nde belli olacak. 

Türkiye nasıl EURO 2020´ye gider 
UEFA Uluslar B Ligi 2. Grup´ta yer alan Türkiye, rakipleri olan İsveç ve Rusya´nın üstünde grubu lider tamamlarsa B Ligi´nde play-off oynamaya hak kazanacak. Birinci, üçüncü ve dördüncü grubun liderlerini bekleyecek olan ay-yıldızlılar, tek maçlı yarı finalde ve finalde rakibini mağlup edip B Ligi´nin en iyisi olması durumunda EURO 2020´ye erken bilet alacak. 
Türkiye A Milli Futbol Takımı´nın yer aldığı B Ligi 2. grubunun fikstürü şu şekilde: 

Türkiye - Rusya: 7 Eylül 2018 
İsveç - Türkiye: 10 Eylül 2018 
Rusya - İsveç: 11 Ekim 2018 
Rusya - Türkiye: 14 Ekim 2018 
Türkiye - İsveç: 17 Kasım 2018 
İsveç - Rusya: 20 Kasım 2018 

(CO)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı