Tarih: 27.01.2016 12:45

?TÜRKİYE´DE YASALAR ACIMASIZLAŞTI VE MUHALEFETİ SUSTURMAKTA KULLANILDI?

Facebook Twitter Linked-in

Freedom House ? Özgürlük Evi´nin 2015 Özgürlük Raporu´nda ekonomik gerileme ve toplumsal huzursuzluk korkularının Rusya, Çin ve diğer otoriter rejim sürdüren ülkelerde muhalefetin sert biçimde kırılmak istenmesine yol açtığı  ve toplu göçler ile yeni tür terörizmin de ileri gelen demokratik ülkelerde yabancı düşmanlığını körüklediği açıklandı.

RAPOR ayrıca 2015´i küresel özgürlüklerin peşpeşe azalmakta olduğu 10. Yıl olarak da gösterdi.

?Kaygılı diktatörler ve sarsılmakta olan demokrasiler? tanımı ile açıklama yapan kuruluşun araştırmadan sorumlu başkan yardımcısı Arch Puddington, özgürlükler skalasında üst sıralarda yer almasına rağmen ABD´nin de seçim sistemindeki kimi eksiklikler, özel sermayenin seçim kampanyalarındaki etkileri, Obama yönetiminin vaad ettiği hükümet işleyişlerindeki şeffaflığı sağlayamaması ve de ceza sisteminde ırk ayrımcılığının görülmesi gibi nedenlerle bu alanda olumsuzluklar sergilediğini de kaydetti. Raporda, Amerika´da, Avrupa´daki gibi bir terör ve mülteci krizi yaşanmamasına rağmen, ırksal ve etnik bölünmenin derinleştiğine, fiili olarak okul ve yerleşim alanlarının ayrışmış olduğuna ve İslamofobi ve polis şiddetinin arttığına dikkat çekildi. 

Özgürlük Raporu´nda Türkiye ?Kısmen Özgür´

Freedom House´un 2015 Dünya Özgürlük Raporu´nda, Türkiye´de uygulanan yasaların acımasızlaştığı ve yasaların, muhalif sesleri susturmak için kullanıldığı yer aldı. Avrupa Birliği de, kıtayı zorlayan mülteci krizi nedeniyle Türkiye´de yaşananları görmezden gelmekle suçlandı

Washington merkezli sivil toplum kuruluşu Freedom House (Özgürlük Evi), yıllık Dünya Özgürlük Raporu´nu yayınladı. 195 ülkenin değerlendirildiği raporda 86 ülke özgür, 59´u kısmen özgür, 50 ülke ise özgür değil kategorisinde yer aldı. Son 10 yılda 105 ülkede özgürlüklerin azaldığını gösteren raporda, Türkiye kısmen özgür olarak nitelendirildi. 

Raporda, geçen yıla göre, sıralamada gerileyen Türkiye´de, muhalefetin, sert hukuk yöntemleriyle bastırıldığı ve acımasız hukuk uygulamalarının arttığı savunuldu. 

Gerilemenin nedenleri arasında, Kürt militanlarla hükümet arasında çatışmaların yeniden başlaması; IŞİD´in terör saldırıları ve seçimler sonrası muhalefet üyeleri ve medyasının, hükümet ve destekçileri tarafından sürekli taciz edilmeleri sayıldı. 

Avrupa Birliği´nin 2015´e damgasını vuran mülteci krizi ile başa çıkamadığını da yazan Freedom House, kriz üzerinden Türkiye´yi eleştirmeyi sürdürdü. Raporda, mülteci akınını durdurması karşılığında üyeliği tekrar gündeme getirerek, AB´nin Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın baskıcı faaliyetlerine göz yumduğu belirtildi. Erdoğan´ın bu baskıcı faaliyetleri arasında, muhalif basına saldırı ve 1 Kasım seçimleri öncesi Güneydoğu kırsalına düzenlenen askeri operasyonlar gösterildi. 

Rapora göre mülteci krizi ve terör olayları, Avrupa´nın temel ilkeleri olan özgürlük, dayanışma ve insan haklarına saygıyı da test etti ve 2015, büyük demokrasilerde yabancı düşmanlığının tetiklendiği bir yıl oldu. 

Freedom House, küresel anlamda en çok gerilemenin, ifade özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü alanlarında gerçekleştiğini açıkladı.

 (CRY)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —