Tarih: 25.01.2021 11:26

Türkiye ve Yunanistan arasındaki öngörüşmelerde neler ele alınacak?

Facebook Twitter Linked-in

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'yeni bir dönemin habercisi' olarak tanımladığı görüşmeler 2016 yılında yapılan 60'ıncı turdan sonra askıya alınmıştı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise görüşmeler öncesi "iyimserlik ve öz güvenle" mesajını verdi ancak egemenlik hakları olarak gördükleri konuların müzakere edilmeyeceğini duyurdu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 11 Ocak'ta Yunanistan'ı davetiyle yeniden başlayacak görüşmeler, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) ile ilişkileri için de büyük önem taşıyor.

Avrupa Birliği, Türkiye'nin 'yeni sayfa açma' isteğine nasıl yaklaşıyor?
Görüşmeler 5 yılın ardından tekrar başlıyor
Türkiye ve Yunanistan arasında ilk keşif amaçlı görüşmeler, 2002'de Ankara'da, iki ülkenin dışişleri bakanlığı müsteşarları arasında yapıldı.

Taraflar arasında 2016'ya kadar 60 tur görüşme gerçekleştirildi. En son görüşme ise Mart 2016'da Atina'da düzenlendi.
Bu tarihten sonra askıya alınan görüşmeler, siyasi istişareler formatında devam etti ancak istikşafi çerçeveye dönemedi.
Doğu Akdeniz'de iki ülke arasında yakın zamanda artan gerginlik ise taraflar arasında diyaloğun tesisinin önemini bir kez daha ortaya çıkardı.

Görüşmelerin içeriği gizli
Türkiye ve Yunanistan dışişleri bakanlıkları arasında gerçekleştirilen istikşafi görüşmelerin gündem ve içeriği gizli tutulsa da iki ülkenin masada tartıştığı meselelerin sınırlı olduğu biliniyor.

Görüşmelerle, Ege sorunlarına her iki tarafın da kabul edebileceği "adil, kalıcı ve kapsamlı" bir çözüm zemini oluşturulmak amaçlanıyor.

İki ülke arasındaki görüşmelerde Doğu Akdeniz'de kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge (MEB) sınırları, ulusal hava sahasının genişliği, Ege'deki Yunan adalarını ve Kıbrıs meselesinin ele alınması bekleniyor.

(vş)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —