“Türkiye Kuzey Irak’taki Karakol Sayısını Arttırdı”
DÜNYA 1.02.2023 06:55:00 1084 0

“Türkiye Kuzey Irak’taki Karakol Sayısını Arttırdı”

Reuters haber ajansı, Irak’ın kuzeyindeki Sararo köyünde Türkiye’nin son zamanlarda karakollar inşa ettiğini, bölgedeki karakol sayısının arttığını ve bunun köy sakinlerinin kaçmasına neden olduğunu bildirdi.

Sararo Belediye Başkanı Abdulrahman Hüseyin Raşid, Aralık ayında köyü ziyareti sırasında Reuters’a yaptığı açıklamada, "Türkiye bölgeye ilk geldiğinde küçük portatif çadırlar kurdu, ancak ilkbaharda tuğla ve çimento ile karakollar inşa ettiler" dedi.

Raşid ayrıca, “Türkiye’nin bölgede 7/24 çalışan insansız hava araçları ve kameraları olduğunu ve olan biten her şeyi bildiğini” dile getirdi.

Reuters’ın “Sararo” köyü mahreçli haberinde, analistlerin “Türkiye'nin giderek nüfusu azalan Irak’ın kuzey sınırındaki ilerleyişinin küresel çapta pek dikkat çekmediği ve bölgenin istikrarsızlaşmasına neden olabileceği” yorumunda bulundukları aktarıldı.

"Karakolların sayısı her geçen yıl artıyor"

Peşmerge güçlerinin eski genel sekreteri Cabar Manda, Türkiye'nin 2019 yılına kadar Irak'ta 29 karakolunun bulunduğunu, ancak Ankara'nın PKK saldırılarını engellemeye çalıştıkça bu sayının arttığını söyledi.

"Türk güçleri ile PKK arasındaki çatışmaların tırmanmasının ardından karakolların sayısı her geçen yıl artıyor. Helikopterler karakollara her gün ikmal yapıyor " diyen Manda'ya göre, mevcut karakol sayısı 87 ve bunların çoğu yaklaşık 150 kilometre uzunluğunda ve 30 kilometre derinliğindeki bir sınır şeridinde bulunuyor.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt yetkili de Türkiye'nin Irak'ta 80 kadar karakolu olduğunu söyledi. Bir başka Kürt yetkili ise son iki yılda en az 50 karakol inşa edildiğini ve Türkiye'nin varlığının giderek daha kalıcı hale geldiğini dile getirdi.

Irak'taki üsleri hakkında yorum yapması istenen Milli Savunma Bakanlığı ise, buradaki operasyonlarının BM Şartı'nın üye devletlere saldırı durumunda meşru müdafaa hakkı tanıyan 51’inci maddesine uygun olduğunu bildirdi.

"Kuzey Irak'ta terörle mücadelemiz Irak makamlarıyla eşgüdüm ve yakın işbirliği içinde yürütülmektedir" diyen bakanlık, Kürt yetkililerin verdiği karakol sayılarıyla ilgili sorulara yanıt vermedi.

"2015'ten bu yana en az 800 köy boşaltıldı"

Türkiye’nin, Iraklı yetkililerle koordinasyon içinde sivil kayıpları önlemeye çalıştığının belirtildiği haberde, Uluslararası Kriz Grubu’na göre 2015-2023 yıllarında bin 180 PKK’lı öldürüldü.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) bir yetkiliye göre, Türkiye ile PKK arasındaki ateşkesin bozulduğu ve binlerce insanın evlerini terk ettiği 2015 yılından bu yana yaşanan çatışmalarda en az 800 köy boşaltıldı.

Reuters, Kürt yetkililerin, “Türkiye’nin varlığının İran’ın Irak içerisinde istihbarat operasyonlarını arttırma ve kendi askeri eylemlerini gerçekleştirme riskini arttırdığını” söylediğini de aktardı.

"PKK ana sebeptir"

IKBY sözcüsü Jotiar Adil, "PKK da dahil olmak üzere tüm yabancı askeri gruplardan Kürdistan Bölgesi'ni herhangi bir çatışma ya da gerilime sürüklememelerini istiyoruz" dedi.

"PKK, Türkiye'yi Kürdistan Bölgesi'ndeki topraklarımıza girmeye iten ana sebeptir. Bu nedenle PKK'nın gitmesi gerektiğini düşünüyoruz" ifadesini kullanan Adil, "Uzun süredir devam eden bu çatışmada taraf değiliz ve herhangi bir tarafta yer almak gibi bir planımız da yok” diye konuştu.

IKBY Başbakanı Mesrur Barzani de Reuters'a yaptığı açıklamada, Türkiye ile PKK arasındaki çatışmanın endişe verici olduğunu, ancak IŞİD tehdidinden daha az önemli olduğunu söyledi.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı