Tarih: 02.03.2023 10:09

TÜRK ARKEOLOJİ VE KÜLTÜREL MİRAS VAKFI KURULMASINI İÇEREN TEKLİF, TBMM GENEL KURULUNDA

Facebook Twitter Linked-in

Teklifin ilk 5 maddesi kabul edildi. 

Genel Kurulda, İYİ Parti Grubu adına söz alan Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz, Anadolu'nun zengin bir kültürel mirasa sahip olduğuna işaret ederek, son dönemde yapılan arkeolojik kazıların dünya tarihini değiştirmeye devam ettiğini söyledi.

Teklifle kurulacak Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı ve faaliyetlerini önemsediklerini dile getiren Filiz, "Sorumluluklarının bilincinde olmaları talebiyle Vakfın hayırlı olmasını diliyor, yapılacakların takipçisi olacağımızı da belirtmek istiyorum." diye konuştu.

MHP Iğdır Milletvekili Yaşar Karadağ, Türkiye'nin, afetlerin yıpratıcı etkisine karşı kültürel mirasını koruması gerektiğine işaret etti.

Ülkenin kültürel varlığının potansiyeli dikkate alındığında, Türk arkeolojisinin çalışma sahası açısından önemli bir kazanıma sahip olduğunu anlatan Karadağ, "Türkiye'nin tüm kültürel miraslarının araştırılarak tespit edilmesi gerekmektedir. Bilinmeyenlerin ortaya çıkarılıp bilinenlerin değerlendirilmesi, araştırılarak kapsamlı bir envanterin oluşturulması zorunlu görülmektedir." dedi.

MHP'li Karadağ, MHP olarak kanun teklifini desteklediklerini bildirdi.

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, iktidarın son dönemde TBMM'ye vakıflar ve alan başkanlıkları kurulmasına yönelik kanun teklifleri getirdiğini belirterek, "Bunlarla küçük iktidarlar mı veya rant alanları mı, pek de küçük sayılmaz, yaratılmak isteniyor?" sorusunu yöneltti.

Teklifle kurulacak Vakfın, Türk ve İslam kavramlarıyla sınırlandırılmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Bülbül, "Vakfa getirilen Türk İslam kavramı, sınırlayıcı, tekçi ve diğerlerini yok sayıyor." ifadelerini kullandı.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, iktidarın üniversitelerin kapısına kilit vurduğunu öne sürerek, "11 il var, bu illerdeki çocuklar, Ankara, İstanbul ve İzmir'deki üniversiteleri kazandı. Yurtlardan bu çocukları attınız. Annesini, babasını, kardeşini kaybetmiş, evi yıkılmış, nereye gidecek, nerede kalacak? '850 bin kişiyi barındıracağız.' dediğiniz yurtlarda şu anda 350 bin kişi barınmıyor. Çünkü hiç kimse Hakkari'deki, Artvin'deki, Zonguldak'taki, Edirne'deki yurda gitmedi." ifadelerini kullandı.

Teklifle kurulması öngörülen Vakfın, Anayasa'ya aykırı olduğunu savunan Kaya, "Anayasa Komisyonunda görüşülsün, dedik, görüşülmedi, reddedildi. Vakıf senedi nerede? Burada böyle bir şey yok. Bu Vakfın parası pulu yok ama Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla oradaki bütçeden kaynak aktararak bir vakıf kurulmak isteniyor." dedi.

Bu konuyu, bugün tartışmaktan üzüntü duyduğunu dile getiren Kaya, "Ben bir eğitimciyim. Bir an önce üniversiteler eğitim öğretime açılmalı. Deprem bölgesindeki okullar kademeli olarak eğitime açılıyor. Hiç zaman kaybedilmeden öğretmen atamaları yapılmalı, deprem bölgesindeki mağdur olan öğretmenlerin isteğe bağlı tayinleri derhal gerçekleştirilmeli. İşte bunları tartışırsak topluma yararlı iş yapmış oluruz ama bu Vakfı kursanız ne olur kurmasanız ne olur; ömrünüz üç aylıktır." şeklinde konuştu.

Genel Kurulda teklifin maddeleri üzerinde görüşmelere geçildi.

Teklifin birinci bölümü üzerinde söz alan Ahmet Şık, "hükümetin beceriksizliği" nedeniyle Kahramanmaraş merkezli depremlerde binlerce vatandaşın hayatını kaybettiğini ileri sürdü.

Konuşmasını tamamlayan Şık ile AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir arasında tartışma yaşandı. Şık'ın, Aydemir'e yönelik sözleri nedeniyle AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi. Tartışmanın devam etmesi üzerine, TBMM Başkanvekili Haydar Akar, birleşime ara verdi. Tartışma, verilen arada da devam etti.

Birleşimin yeniden açılmasının ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Şık'ın, konuşmasında ve tartışma sırasında sarf ettiği sözlerin, İçtüzük gereği disiplin cezası gerektirdiğini söyledi.

Görüşmelerde hükümete yönelik en ağır eleştirileri dinlediklerini ve notlar aldıklarını anlatan Turan, Şık'ın kullandığı ağır ifadeleri bir insanın nasıl dile getirdiğine şaşırdıklarını ifade etti.

Turan, "Bir defa sizden helallik isteyen var mı? Biz sizden istemiyoruz ki helalliğimizi. O bizim milletimizle bağımız, öz güvenimiz, bu toprakların dili. Siz orada değilsiniz, anlayamazsınız." dedi,

"İnsan dilinin altında gizlidir" diyen Turan, şöyle konuştu:

"Siz devlete, kurumlarına her türlü hakareti edip, kahve ağzıyla küfürleri yapıp bu devletin maaşını nasıl alırsınız? Bu da bizim ayıbımız olsun. Tarih bu günleri de yazacak. Bu dil, bu yaklaşım, yanlış bir tarz. Siz bağırınca korkuyor muyuz? Siz bağırınca sorunlar bitiyor mu? Siz bağırınca yaralar sarılıyor mu? O konuşmanızın bu ülkeye, geçtim bu partiye, geçtim şahsınıza, geçtim bölgeye zerre kadar faydası oldu mu? Hepiniz de biliyorsunuz Ahmet Şık, şov vekili. 1,5 ayda bir buraya gelecek, kendisine verilen beş dakikalık konuşmada böğürecek, bağıracak, hakaret edecek ve sonrasında kendi mahallesindeki malum yere gidip çay içecek. Vekillik bu değil. İçtüzük gereği tartışmasız o ifadelerin karşılığı, disiplin gerektirir."

TİP'Lİ AHMET ŞIK'A KINAMA CEZASI VERİLDİ

TBMM Başkanvekili Haydar Akar, incelenen tutanaklar çerçevesinde TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ın kullandığı "kaba ve yaralayıcı sözlerinin" İçtüzük'ün ilgili maddesi gereği kınama cezasını öngördüğünü belirtti.

Genel Kurul'da yapılan oylamada Şık'a kınama cezası verilmesi kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre; Türk ve İslam arkeolojisi ile ilgili alanlarda bilimsel çalışmalar yapmak, yurt dışında arkeolojik kazı, araştırma ve incelemeler gerçekleştirmek üzere Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı kurulacak. Vakıf, kamu kurum ve kuruluşlarına, özel kuruluşlar ile uluslararası kuruluşlara proje teklifleri sunabilecek, ulusal ve uluslararası yarışmalar düzenleyebilecek. Vakıf tarafından yurt dışında arkeolojik kazıların yapıldığı yerlerde geçici temsilcilikler açılabilecek.

TBMM Başkanvekili Haydar Akar, teklifin 5. maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. 

(VŞ)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —