Tarih: 23.08.2016 10:23

Türk futboluna hoca dayanmıyor

Facebook Twitter Linked-in

KPMG Football Benchmark ekibi, Avrupa´nın 5 büyük futbol liginde teknik direktör değişikliklerini inceledi. Şampiyonlar Ligi´nin son 3 şampiyonunu çıkaran La Liga´da 5 yılda toplam 45 teknik direktör değişikliği yaşanırken, Türkiye´de sadece geçen yıl Süper Lig´deki futbol takımları 26 kez hocalarıyla yollarını ayırdı, 40 teknik adam ligde görev yaptı

Süper Lig´de şampiyonluğun en büyük adaylarından biri olan Fenerbahçe, daha sezon başlamadan teknik direktörü Vitor Pereira´yla yolları ayırdı. 2016-17´de sarı-lacivertlilerin başında sadece 2 resmi maça çıkan Portekizli antrenörün gönderilmesiyle ?Hoca borsası´ erken açıldı. Ligin yeni ekiplerinden Adanaspor da hocası Engin İpekoğlu´nu ligin başlamasına saatler kala gönderdi. KPMG Football Benchmark ekibi, Türkiye´deki ?teknik adam trafiğinin´ ışığında Avrupa liglerindeki teknik direktör değişimlerini masaya yatırdı.

Süper Lig rekora koştu

KPMG Football Benchmark ekibinin Avrupa´daki son 5 sezonda, 5 büyük ligdeki teknik direktör değişimleriyle ilgili araştırmasından çıkan sonuçlar çarpıcı. Avrupa futboluna damga vuran İspanya´da son 5 yılda sadece 45 kez hoca değiştirmiş. Türkiye´de ise sadece geçen sezon Süper Lig´de 26 kez teknik direktör değişimi yaşandı. Gençlerbirliği ve Mersin İdman Yurdu kulüpleri bir sezonda tam 6´şar farklı teknik direktörle çalıştı. Şampiyonluğun adayları arasında bulunan Galatasaray´ı da 4 farklı teknik direktör çalıştırdı. Trabzonspor da 4 teknik direktörle sezon sonunu bulabildi. Fenerbahçe geçen sezon ikinci olurken takımın başında bulunan Vitor Pereira bu yıl Süper Lig´de tek resmi maça çıkamadan ülkesine dönmek zorunda kaldı. Geçen sezon 1. Lig´de şampiyonluğa ulaşan ve takımı Süper Lig´e taşıyan Adanaspor´un teknik direktörü Engin İpekoğlu da bu sezon maça çıkamadan gönderildi.

Wenger, Arsenal´in başına geçtiğinde Süper Lig yoktu!

Türkiye´de bir sezonda 26 teknik adam değişirken, Fransa Ligue 1´de ancak 5 senede bu rakama ulaşıldı! Fransa´da son 5 sezonda 31 teknik adam görevinden ayrıldı. ?Futbolun beşiği´ İngiltere Premier Lig´de de son 5 sezonda 33 kez teknik direktör değişimi yaşandı. Teknik direktöre güven sorunu yaşamayan İngiliz kulüplerinde Arsenal rekora koşuyor. Londra temsilcisinin patronu Arsene Wenger, takımının başında 21´inci sezonuna başlıyor. Fransız teknik adam, Arsenal´in başına geçtiğinde Süper Lig´in ismi Türkiye 1´inci Ligi´ydi.

İspanyollar, Devler Ligi´ne damga vuruyor

Şampiyonlar Ligi´nde son 5 sezonda 3 kez kupayı kazanan İspanyol takımları da istikrarlı bir tablo çiziyor. Araştırmanın yapıldığı son 5 sezon baz alındığında İspanya´da 45 kez teknik direktör değişikliği yaşandı. Türkiye´de sadece bir yılda 26 antrenörle yolların ayrıldığı ve 40 farklı teknik direktörün çalıştığı düşünüldüğünde, teknik adamda ısrar etmenin başarıyı getiren etkenlerden biri olduğu ortaya çıkıyor. Son 5 yılda Bayern Münih´le Şampiyonlar Ligi kupasını kaldıran Almanlar da 39 kez teknik direktör değişimine gitti.

İtalyanlar´ın da sabrı yok

Tıpkı Türkiye gibi bir Akdeniz ülkesi olan İtalya´da da başarısızlık halinde fatura ilk olarak teknik direktöre kesiliyor. Çizme´de son 5 sezonda 65 teknik adamın görevine son verildi. Serie A´daki toplam değişiklik sayısı, İngiltere Premier Lig ile Ligue 1´deki değişimin toplamından fazla. Ancak İtalya´daki Palermo, Cagliari ve Genoa´nın bu ortalamayı yükselttiğini belirtmekte fayda var.

Avrupa´dan ´hoca´ notları

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —