TURFANDA NEKTARİN VE KİRAZDA İLK HASAT YAPILDI

TURFANDA NEKTARİN VE KİRAZDA İLK HASAT YAPILDI

Turfanda meyvecilikte Türkiye´nin başkenti ve meyve deposu Mersin´de, turfanda şeftali, nektari, kayısı, kiraz, Japon eriği ve serada üzüm hasadı başladı. Örtü altı meyvecilikte Türkiye´nin yüzde 69 meyve ihtiyacını karşılayan ve iyi tarım uygulamalarıyla

Türkiye´nin önde gelen tarım kenti olan Mersin, açık alanda ve örtü altında (sera) yetiştirilen turfanda meyvecilikte de ilk sıraya yerleşti. 382 bin hektar tarım alanına sahip kentte, bu alanın 129 bin hektarında meyve üretimi yapılıyor. Bu rakam, bölge tarım alanlarının yüzde 34´ünü oluştururken, 18,9 milyon ton olan Türkiye´nin toplam meyve üretiminin 2,3 milyon tonunu üreten Mersin´in, ülkenin meyve ihtiyacını karşılama oranı ise yüzde 12 ile 15 arasında bulunuyor. Ülkenin 422 bin tonluk örtü altı meyve üretiminin 291 bin tonu da Mersin´de yetiştiriliyor.

Anamur muzu, Silifke çileği, Tarsus beyazı üzümü, Tarsus sarıulak zeytini, Mut kayısısı, Erdemli limonu gibi marka ürünleriyle ön plana çıkan, ayrıca narenciye, nar, şeftali ve tropikal meyveler başta olmak üzere 65 çeşit meyve üretilen Mersin´de, turfanda nektarin ve kirazda ilk hasat yapıldı. Bu kapsamda, birçok meyvenin turfanda olarak üretilebildiği ve ülkenin ilk hasadının yapıldığı Mersin´in, marka olmuş meyveleriyle Türkiye´nin meyve deposu olduğunu tüm dünyaya duyurmak için ?Mersin Meyve Hasat Günleri´ etkinliği düzenlendi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi´nin işbirliğinde düzenlenen etkinlik çerçevesinde, Mersin´in Tarsus ilçesine bağlı kırsal mahallelerde iki bahçeye basın gezisi düzenlendi. Tarsus merkeze 20 kilometre uzaklıktaki Cırbıklar Mahallesi´nde 600 dekarlık Ekincioğlu nektarin, şeftali ve erik bahçesinde başlayan hasat gezisi, yine merkeze 20 kilometre uzaklıktaki Çakıllı Mahallesi´ndeki Karaoğlu kiraz ve kayısı bahçeleri ile üzüm bağlarında sona erdi. Basın mensupları, turfanda meyvelerin toplanmasına, ayıklanmasına ve kasalara yerleştirilmesine tanıklık ederken, dalından meyve toplayarak taze taze yemenin de zevkine vardı.

?Mersin Meyve Hasat Günleri´ etkinliğine Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Mustafa Kemal Karaoğlu ve üreticiler katıldı. Halk oyunları gösterisiyle başlayan etkinlikte konuşan Başkan Kocamaz, tarihi 10 bin yıl öncesine dayanan bir kentin topraklarının da bereketli olduğunu belirterek, Mersin´in dağıyla ovasıyla taş ekilse taşın biteceği bir bölge olduğunu vurguladı. ?Her türlü gıdanın yetiştiği bu bölgede bizim insanımız tarımla ilgili her konuda maharetli, çalışkan? diyen Kocamaz, üretim konusunda hiçbir problem olmadığını söyledi. Son yıllarda yeni modern sistemlerin de hayata geçmesiyle bölgedeki ürün kalitesinin her geçen gün biraz daha arttığına dikkat çeken Kocamaz, ?İnsanlarımız artık daha sağlıklı ürünlere kavuşma imkanı buluyorlar. Dileğimiz, içinde bulunduğumuz bu bahçe gibi modern bahçeler hale getirilmesi, üretilen ürünlerin kalitesinin artırılması? dedi.


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı