Tarih: 25.12.2017 11:56

TÜKETİCİ HAKLARI KOMİSYONUNDAN UYARI

Facebook Twitter Linked-in

20 Aralık´ta İlçe Tüketici Hakem Heyetlerinin bakmaya görevli oldukları parasal sınır 2400 liradan dört bin liraya, İl Tüketici Hakem Heyetlerinin görevli olduğu parasal sınır ise 3.610 liradan altı bin liraya yükseltilmişti.

Adana Barosu Tüketici Hakları Komisyonu Başkanı Av. Turgay Mumcuoğlu, ?Belirlenen bu tutarlardaki başvurular sadece 5 gün daha geçerli olabilecek. Çünkü Ocak 2018 başından itibaren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 68. Maddesinin 4. Fıkrası uyarınca bu tutarların Yeniden Değerleme Oranında arttırılması gerekmektedir. Bu nedenle yeni yılın ilk gününden başlamak üzere İlçe Hakem Heyetlerinin parasal görev sınırları 4.570 liraya, İl hakem Heyetlerinin ise 6.860 liraya yükseltilecektir? dedi.

Av. Mumcuoğlu, açıklamasına şöyle devam etti:

"Dolayısıyla tüketiciler için de böyle bir hak söz konusudur . Fakat bu durum daha ziyade bu yolu kullanan hizmet sağlayıcılar tarafından (Banka, telefon, internet ve uydu hizmetleri v.b. ) kullanılmakta olduğundan, tüketicilerimiz için büyük tehlikeyi de beraberinde getirmiştir.

Zira tüketicilerimiz aleyhine haberi olmadan icra takibi yapılıp, eski güncellenmemiş adreslere tebligatlar yapılarak tüketicinin bilgisi olmadan icra takipleri kesinleştirmek suretiyle haciz tehditleri başlayacaktır.

Tüketicilerimiz özellikle bankalara, telekomünikasyon firmalarına borcu olanların daha dikkatli olarak gelen icra takibine itiraz etmeleri için adres güncellemesini yaparak güncel bilgi ve adreslerini MERNİSE gerek nüfus temsilcilikleri veya e -devlet üzerinden kaydettirmeleri bilgilerini güncellemeleri gerekmekte veya e-devletten haklarında icra takibinin yapılıp yapılmadığını kısa aralarla kontrol etmeleri gerekmektedir.

Hakkında icra takibi yapılanlar borçtan sorumlu olmadığını düşünüyorsa itiraz ederek haklarında açılmış takibi durdurma imkanına sahip olduklarını hatırlatırız.

Tüketicilerimizin sözleşme yaptığı telefon şirketleri ve bankalardan gelen ekstreleri iyice tetkik etmeleri gerekmektedir.

Dolandırıcılar bu yılda boş durmamış, bir çok tüketicimizi mağdur etmişlerdir. Bankalar hiç kimseden kart şifresi istememektedirler.

Dolandırıcılara karşı uyanık olmalıyız. Şüpheli gördükleri işlemleri derhal banka veya telefon şirketi ile paylaşarak, düzeltilmesini sağlamaları gerekmektedir. İlgilenilmediği takdirde faturaya yansıyan veya ekstredeki bedeli ödemek zorunda kalınacağının bilinmesi gerekmektedir. Telefon firmaları yeni yılda ödenmeyen fatura nedeni ile görüşmeye kapatılan telefonlar için açma kapama ücretini arttırdıklarını, faturalarda uyarı olarak göstermektedirler. Paket bedeli kadar, fahiş bir şekilde açma kapama ücreti alabilmektedirler. Bu nedenle tüketicilerimizin ödeme konusunda hassas davranmaları gerekmektedir.

Fahiş olduğuna inandıkları açma kapama ücretinin iptali için Tüketici Hakem Heyetlerine başvurmalarını önermekteyiz.

Yıl bitimine doğru bankaların kart aidatları yine gündem oluşturmaktadır. Öncelikle kart aidatı ödemek istemeyen tüketicilerimiz banka ile irtibata geçerek kart aidatını ödemek istemediklerini bildirmek zorundadır. Anlaşmayla aidatın iptal edilmesi mümkündür.

Tüketicilerimiz aidatsız kart istediklerinde, bankaların aidatsız kart verme mecburiyetinde olduğunu tüketicilerimize hatırlatmakta fayda görmekteyiz.

Ayrıca 31.12.2017 tarihine kadar internet üzerinden alış veriş yapılabilmesi için kredi kartlarının kullanıma açık olması gerekeceğinden buna dikkat edilmesi gerekecektir.

Sadakat programı çerçevesinde verilen alış veriş puanlarının yıl sonunda silineceği hususunu da hatırlatmakta isteriz"

 "Yeni yıl alışverişleri için tüketicilerimiz hassas ve dikkatli davranmalıdır." diyen Av. Mumcuoğlu, "Piyasada bol miktarda sahte veya tağşiş edilmiş mal bulunmaktadır.

Bildikleri yerden alışveriş yapmalı, alınacak tüketim mallarının TSE ve CE işaretli olmasına, son kullanma tarihlerine dikkat etmeliyiz. Ucuzluk adına sağlığımızı da riske atmamalıyız.? diye açıklamasına tamamladı.(CO)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —