TÜİOSB
EĞİTİM 21.06.2022 09:50:00 672 0

TÜİOSB'DEN TARIM ÇALIŞTAYI

Mersin-Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB), Amerika ve Avrupa pazarlarına yönelik ortak satış stratejileri geliştirerek hem karlılığı hem de ciroyu artırmak amacıyla önemli bir çalıştay düzenledi

TÜİOS Ortak Lojistik Merkezi Projesi kapsamında gerçekleştirilen çalıştayda konuşan TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, “Gelecek 50 yılın pazarlarında ülkemizin gıda ve tarımsal ürünlerini ihracata kazandıracak geleceğin üretim üssü olmayı planladık." dedi.

Bir otelde düzenlenen çalıştaya TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, TÜİOSB Yönetim Kurulu üyeleri, TÜİOSB yatırımcıları, yatırımcı şirketlerin yöneticileri, ihracat ve IT departmanları çalışanları, Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu Yönetim Kurulu üyeleri, Google Business Development Akredite Şirketi'nden Can Akalın, Küre Danışmanlık Taşımacılık Turizm ve Dış Ticaret Limited Şirketi'nden Alpay Özgüç, Omnitek Genel Müdürü Muammer Uysal, Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Yusuf Değirmenci ve çok sayıda davetli katıldı.

TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, interaktif olarak gerçekleştirilen çalıştayın açılışında yaptığı konuşmasında, TÜİOSB’de yürütülen altyapı inşaat çalışmaları, fabrika inşaat projeleri ve hedeflerle ilgili video görüntüleri eşliğinde bilgiler verdi. İnşaat sahasında kazı ve kontrollü dolgu imalatlarının gerçekleştirildiğini, parsellere ulaşım sağlayan yolların yapıldığını kaydeden Gül Akyürek Balta, elektrik, su ve kanalizasyon gibi altyapı yatırımlarına başlanabilecek duruma gelindiğini belirtti.

“Altyapı yatırımları için Dünya Bankası’ndan 278 milyon liralık fon kullanacağız”
TÜİOSB’nin Dünya Bankası fonundan destek almaya layık görüldüğünü anımsatan Başkan Akyürek Balta, bu konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı onay sürecinin de tamamlandığını açıkladı. Başkan Akyürek Balta, “Dünya Bankası’ndan kullanacağımız fonun 136 milyon liralık kısmının onay sürecinin tamamlandığını geçtiğimiz ay duyurmuştuk. Son olarak yaptığımız revize planlamalarımızla birlikte bu rakam 278 milyon liraya çıkmış oldu. Dünya Bankası’ndan sağlanan 278 milyon liralık bu bütçe TÜİOSB’nin altyapı projelerindeki tüm sürdürülebilirlik hedeflerini yerine getirmesini sağlayacaktır.  Hepimize hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu.

“Tarımsal üretim ve gıda milli güvenlik meselesidir”

TÜİOSB Başkanı Gül Akyürek Balta, Covid-19 salgınının başladığı günlerde tarımsal üretim ve gıda tedarikinde yaşanan sorunların artarak devam edeceğini öngördüklerini ve bunun için de tarımsal üretim ve gıda tedarikinin bir milli güvenlik meselesi olduğuna dikkat çektiklerini hatırlatarak Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi ile devam eden sürecin bu önemi daha da artırdığını vurguladı. Akyürek Balta, "Geldiğimiz noktada sürdürülebilir gıda güvenliğinin ulusal güvenlik meselesi olduğunu herkes kabul ediyor. Artık tarım ve gıda sektöründe elde edilen ürünlerin sağlıklı, ucuz ve güvenilir olması temel amacını arz ve tedarik boyutunda sürdürülebilir kılmak zorundayız." dedi.

ABD, İngiltere, Çin, Rusya ve Avrupa Birliği başta olmak üzere dünyada söz sahibi ülkelerin gıda güvenliğini en öncelikli konular arasında değerlendirdiğini, ek tedbir ve destekleri uygulamaya koyduklarını belirten Akyürek Balta, şunları söyledi: “Ülkemiz de tohum bankaları, verimli tarım uygulamaları, dijital tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması, tarım alanlarının korunması, genişletilmesi ve israfın önlenmesi gibi önemli uygulamaları hızla devreye alıyor. İhtiyaç duyulan ürünlerin yerli kaynaklardan karşılanmasını hedefliyor. Çünkü pandemi döneminde dünyanın birçok ülkesinin, alınan ürünlerin lojistiğini sağlayamadığına hatta parayla dahi ürün alamadığına şahit olduk. Türkiye olarak kendi kendine yetebilen bir ülke olmak zorundayız. Bunun için de üretim imkân ve kabiliyetimizi en üst düzeye çıkartmak, gıda üretiminde de mümkün olan en ileri teknolojiyi kullanmak durumundayız. Bizler TÜİOSB’yi bunun için kurduk. Çukurova’nın bereketli topraklarından elde edilen ürünleri ileri teknoloji ile işleyerek yüksek katma değerli ürünler haline getireceğiz.” diye konuştu.

“Dijital tarım istasyonları kuracağız”
TÜİOSB’de faaliyet gösterecek firmaların ürünleri Çukurova bölgesinden tedarik edeceğini, ithalata dayalı bir ihracat modeli istemediklerini vurgulayan Başkan Akyürek Balta, üretimde izlenebilirliği sağlamak üzere dijital tarım istasyonları kuracaklarını belirtti. Akyürek Balta, şunları söyledi: “Dijital tarım istasyonları, her biri birer milyon metrekarelik üretim sahasına destek verecek şekilde çalışacak. Bu istasyonlar, hava tahminlerinden Akdeniz meyve sineğinin popülasyonunun ölçümüne kadar birçok avantaj getiriyor. Üreticilere ne zaman ilaç kullanacağı ne zaman sulama yapacağı konusunda destek veriyor. Pestisit kalıntısı olmadan organik ürünlere ulaşmamızın yolu da artık yine teknolojiden geçiyor. Biz de bunu mümkün olduğunca çiftçilerimizle paylaşıyoruz.  Çiftçilerimiz organik ürünleri sözleşmeli tarım modelinde istediğimiz bütün koşulları sağlayarak bize temin edecekler. Bunun yanında ihtiyaç duyduğumuz ürünlerin üretimi noktasında bölgede üretim danışmanlığı desteği de verebileceğiz. Bu projede ürün takip sistemimiz de olacak. Bölgedeki tüm yatırımcılarımızın, kendi ham maddelerini talep etmek adına bu sistemin içerisine girmek isteyeceklerini düşünüyoruz. Tarladan çatala dijital değer zinciri ve sözleşmeli tarımla ham maddeyi temin edeceğiz. Kendi laboratuvarlarımızda ürünleri analiz edip yatırımcılarımızın fabrikalarında işlemeye başlamalarını sağlayacağız. Tarladan gelen ürün, test laboratuvarlarımızdan geçtikten sonra dijital alt yapısı olan fabrikalarımızda işlenerek pakete girene kadar olan tüm süreçlerinin dijital yolculuğunun QR koda işlendiği bir sertifika sistemi olan DigiGreenFoodValley markamızı oluşturduk. Bu sertifika sayesinde her bir yatırımcımızın güçlü olduğu ürünlerle, güçlü olduğu pazarları ortak lojistik merkezimiz sayesinde bir platformda bir araya getirerek ihracattaki payımızı çok daha artıracağız."

 “Ortak lojistik merkezi ile maliyetlerimizi azaltıp pazar gücümüzü artıracağız”
TÜİOSB’deki yatırımcıların maliyetlerini azaltmak ve uluslararası pazarlarda rekabetçiliğini güçlendirmek üzere Ortak Lojistik Merkezi projesini hayata geçirdiklerini anlatan Gül Akyürek Balta, “İhracatçı olarak hepimizin bugün en büyük sorunlarından bir tanesi de maalesef lojistik maliyetlerdir. Biz TÜİOSB’de bu maliyetleri minimize etmek için çalışıyoruz. Bunun için kurduğumuz Ortak Lojistik Merkezimizi aynı zamanda bir ortak satış stratejisi olarak hayata geçiriyoruz. Ortak Lojistik Merkezi’mizde bugün hepimizin sıkıntı yaşadığı yeni pazarlara girerken güç birliğinin getireceği büyüklüklere daha güçlü bir şekilde bu pazarlarda yerimizi almak istiyoruz. Kümeyle hep birlikte güç birliği yaparak dünya pazarlarından nasıl daha fazla pay alabiliriz, uzun zamandır bunu tartışıyoruz. Bunun için birbirinden ayrılmaz iki konu haline gelen dijital ve pazarlamayı birlikte gerçekleştirmek zorundayız. Biz bunun için tüm yatırımcılarımızın kendi alanlarında dijital dönüşümlerini sağlamak üzere gerekli adımları attık. Amacımız dijital altyapılarımızı oluşturarak hem bu dijital pazarlama yöntemlerimizi anlatıp hem de bu fabrika inşaatlarını yapmadan önce hedef pazarlarımız konusunda sağlam temeller üzerinde güçlü bir yapı kurmak. Bunun için bu tür çalıştay, toplantı vb. etkinliklerimizi arttırarak sürdüreceğiz.”

"Yatırımcılarımızın tüm ihtiyaçlarını sanayici vizyonuyla hayata geçiriyoruz"
“Mevcut pazarlarımızda güçlenirken, yeni pazarlar elde etmek için çalışacak ve bunların yanı sıra birbirimizin pazarlarından nasıl faydalanırız? Bunları hep beraber masaya yatıracağız. Aslında TÜİOSB olarak kendi merkezimizde de bir teknopark olmasını arzu ediyoruz. Fiziki yapıları yaparız. Önemli olan önce binaların içini dolduracak insan kaynağının bir araya getirilmesi ve projelerini hayata geçmek üzere hazır olmasıdır. Yatırımcılarımız fabrikalarını TÜİOSB'de kurmadan önce kendi dijital olgunluklarını belirli seviyelere getirmelerini istiyoruz. Planlamadan da bu işlerin hiçbiri hayata geçmez. Hem finansmana erişim hem de yatırımcının tüm ihtiyaçlarına destek olmak için biz projelerimizi bir sanayici vizyonuyla yapıyoruz. Biz ölçmeden, tartmadan biçemeyiz. Sizlerle birlikte danışmanlık ve uygulama merkezimizden birçok ortak kullanılacak alanlara kadar projeler gerçekleştiriyoruz. Fabrikaların dijital ikizleri, dünyada gıda alanında en yeni teknolojileri nasıl ayağınıza getirebiliriz, size daha fazlasını nasıl sunabiliriz daha fazla yatırımı nasıl yapabiliriz? Bunun için çalışıyoruz. TÜİOSB olarak yeşil fabrikalarımızın kuruluşuna kadar tüm ihtiyaçlarımızı karşılayacak bir merkez ve bizim yönetim üssü olmayı arzu ediyoruz. Türkiye'nin ihracat odaklı ilk dijital ve yeşil OSB'si olarak biz, gelecek 50 yılın üretim ve pazarlama üssü olmayı hedefliyoruz. Ülkemizde tarımın sanayileşmesini ve daha fazla ihracata kazandırılmasını sağlayacağız. İnşallah çok yakında tüm bu konuştuklarımızı tek tek fiziki olarak hayata geçireceğiz."

Başkan Akyürek Balta’nın konuşmasının ardından Google Business Development Akredite Şirketi'nden Can Akalın "Dijital Pazarlama Nedir", Küre Danışmanlık Taşımacılık Turizm ve Dış Ticaret Limited Şirketinden Alpay Özgüç de "Dış Ticaret Temel Stratejileri, Ürün Stratejileri ve Pazara Giriş Stratejileri Araçları, Dış Ticarette Pazar Araştırmaları" ve Omnitek Genel Müdürü Muammer Uysal da telekomünikasyon konularında sunumlar yaptılar. Çalıştay, karşılıklı görüş alışverişi ve soru cevaplarla tamamlandı.(CO)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli