Tarih: 17.09.2021 13:49

TSE’den “Ayna Komiteler” kampanyası

Facebook Twitter Linked-in

Vahit Şahin

 Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Prof.Dr. Adem Şahin, Adana’da düzenlenen “Standartlara Yön Ver” seminerinde yaptı konuşmada, sanayicileri Ayna Komiteler katılmaya davet etti.

Adana’da Divan Oteli’nde gerçekleştirlken “Standarda Yön Ver” seminerini açış konuşmasını yapan Prof.Dr. Adem Şahin, Standartlarda sanayicilere bilgi ve teknoloji transferi, çevreci, kaliteli, güvenli üretim ve tüketim için aracılık etmekte, ekonominin gelişimine doğrudan veya dolaylı olarak büyük bir katkı sağladığını söyledi. Şahin, ”Bizler; yenilikçi, yeşil ve yüksek katma değerli üretim anlayışını hakim kılmayı hedefleyen iş insanlarımıza, bunun ön önemli parçalarından birinin standartlar olduğunu hatırlatmak isteriz.Çünkü standartlar; üreticilerimizi ve sanayicimizi daha rekabetçi yapacak,sanayicilerimizin ürünlerinin ve markalarının dünyanın her bir köşesinde tanınmasını sağlayacaktır. Ülkemizi dünyanın sayılı ekonomisi arasına taşıyan sanayici ve iş insanlarımızın standartlar konusunda göstereceği hassasiyetle daha büyük kazanımlar elde edeceği kanaatindeyiz. Üretimde, ticarette güçlü bir şekilde ayakta kalmak, iş hacimlerini büyütmek isteyen tüm sanayicilerimizin standart hazırlama çalışmalarını yakından takip etmeleri olmazsa olmazlarından olmuştur.Hatırlatmak isteriz ki rekabette üstün hale gelmek, öne çıkmak istiyorsanız, ürünlerinizi belli standartlarda üretmelisiniz.Ayrıca sunduğunuz hizmetlerinizin ve üretimlerinizin standarda uygun olması gerekir.
Çünkü standarda uygun üretim olmadan, rekabet edemez, belirlenen hedeflerinize ulaşamazsınız” dedi.

Sanayicileri ve  üniversiteleri ayna komitelere katılmaya, standartlara yön vermeye davet ettiklerini kaydeden Şahin, “Biliyoruz ki güçlü ülke standardı olan ve standartları belirleyen ülkedir. Ve diyoruz ki standardı belirleyen ticaretin kuralını yazar.Bu sebeplerle standartların hazırlandığı süreçlere dahil olmanın sanayicimize büyük katma değer sağlayacağı düşüncesindeyiz.
Ayrıca belirtmek isteriz ki standardizasyon sisteminin etkinliğinin ve verimliliğinin artırılması, standartlardan etkilenen birçok sektöre katkı sağlayacaktır. Saydığım ve sayamadığım nedenlerle sanayicilerimizin standart hazırlama çalışmaların yapıldığı komitelerle yakın bir diyalog, etkileşim ve iş birliği içerisinde olması temennimizdir. TSE olarak bizler tüm paydaşlarımızın standardizasyon süreçlerine dahil edilmesi ve standartlara görüşlerinin yansıması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Enstitümüzce koordine edilen ayna komitelerde standartlara katkı sunabilecek tüm paydaşlar ile bir araya geliyor, Ülkemizin ortak görüşünü oluşturmaya çalışıyoruz. Ayna komitelerin oluşturduğu uzlaşılmış kararları uluslararası standart teşkilatlarına ülke görüşümüz olarak iletiyoruz.  Sanayicilerimizin, üniversitelerimizin ve tüketici birliklerimizin Enstitümüzce koordine edilen ayna komitelerde bulunması ve katkı vermesi durumunda standartların daha kapsayıcı olacağına, ihtiyaçları da karşılayacağına inanıyoruz. TSE olarak standart hazırlama faaliyetlerine katılımın sağlanması ve kullanımının teşvik edilmesindeki hedefimiz; standartların ekonomimize ve büyümesine olan katkısının artırılmasıdır.


Bu duygu ve düşüncelerimle IPA projesi kapsamında gerçekleştirmekte olduğumuz seminerin tüm katılımcılar için verimli olmasını diliyorum” diye konuştu.

Adana Hacı Sabancı OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütçü, bugün günümüzde tabi ki  Avrupa’nın çok çeşitli markalarıyla belgelendirme kuruluşlarının yanında her geçen gün TSE’nin değerinin arttığını görmenin hem sanayici hem de OSB Başkanı olarak memnun edici, bir gelişme olduğunu söyledi. Sütçü, Kovid döneminde bölgedeki TSE ile güvenli  işletmeler dengesini hızlı, atik bir şekilde sıkıntılı bir dönmemde işletmelere gelerek belgelerini almasını sağlayan TSE’ye teşekkür etti.ç

Sütçü, TSE uygulamaları ile bazı önerilerde bulunarak, belgelendirme ücretlerinin 1-2 yıl, ilk belgelendirme ücretinin alınmamasını, güvenli enerji denilen GES’lerle ilgili testlerin bu yatırımı yapanların ayağına hizmet götürülmesini istedi. Sandviç panellerin yeniden test edilmesini de isteyen Sütçü, OSB’de bulunan 500’e yakın sanayici bulunduğunu, bunun 150’ye yakın 3/0 oranında sanayicinin KOSGEB’e üye olmadığını ifade ederek, “Bu sanayicilerin KOSGEB’e olmaları için yardıma hazırız. Amacımız ihracatı artırmak, istihdamı geliştirmek ve standartlara uygun üretim yapmaktır” dedi.

Adana Sanayi Odası Genel Sekreteri Ahmet Bora Kocaman ise,  TSE’nin sanayi üretimi için kritik bir öneme sahip olduğunu belirterek, “İhracat standartlara uygun gerçekleştiriyor. Kalite olgusu bizim için çok önemli. TSE, pandemi döneminde önümüzü açan bir çok girişimlerde bulundular.  Güvenli üretim belgesi, maske ile ilgili düzenlemeler sanayicilerimize katkı sağlayan düzenlemelerdi. Böyle Türkiye, dünyada üretimine ara vermeden devam eden üretimi ve istihdamı başarabilmiş ender ülkelerden bir olmuştur” dedi.

Daha sonra A dana Ticaret Borsası Başkanı şahin Bilgiç, Adana Ticaret Odası Başkanı Atilla Menevşe birer konuşma gerçekleştirdi.

Verilen arada sonra “Türkiye’de ve Dünya’da Standardizasyon”, “adana Üretim Portföyü ve Standardizasyon Çalışmaları”, “Sanayicilerin Ayna Komitelerdeki Rolü”, “Standardizasyonda Üniversite-Sanayi İşbirliği” panelleri ve  “Proje ve Standardizasyon Platformu Tanıtım Sunumu” ile program son buldu.

(vş)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —