Tarih: 11.02.2019 14:05

?Trump´ın Ortadoğu planı hazır´

Facebook Twitter Linked-in

ABD yönetiminden iki yetkili, Trump yönetiminin Ortadoğu barış planını tamamladığını ve başkanın içeriği hakkında bilgilendirildiğini aktardı.

Fox News´e konuşan yetkililer, ?Yüzyılın Anlaşması´ olarak adlandırılan planının taslağı, 175 ile 200 sayfadan oluştuğunu ve sadece beş kişinin erişimine açık olduğunu söyledi.

Bir üst düzey yetkili, " Plan tamamdır?(Başkan Donald Trump) anlaşmanın parametrelerinden memnun" ifadelerini kullandı.

?TRUMP DEFALARCA BİLGİLENDİRİLDİ´

Habere göre ABD Başkanı Donald Trump, plan hakkında damadı ve danışmanı Jared Kushner, ABD´nin İsrail Büyükelçisi David Friedman ve Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Jason Greenblatt tarafından defalarca bilgilendirildi.

İsrail´de 9 Nisan´da düzenlenecek seçimlerden önce açıklanmasının muhtemel olmadığını anlatan yetkililer, "İsrail´in güvenliğini tehdit edecek hiçbir şey yapmayacağız" dedi.

Kushner´in ayrıca İsrail-Filistin barış planı dâhil bölgesel sorunları görüşmek üzere Varşova´da düzenlenmesi planlanan Ortadoğu Konferansı´na katılması beklendiği de bildirildi.

?İRAN´A KARŞI ÇABALARI GÜÇLENDİRBİLİR´

Yetkililer, Kushner´in Varşova´daki konferansta, bölge ortaklarına İsrailliler ile Filistinliler arasındaki barışın ABD´nin, İran´a Ortadoğu´daki nüfuzuna karşı çabalarını güçlendirebileceğini hatırlatması için önemli bir fırsat olduğunu belirtti.

Daha önce de Kushner ile Trump´ın Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Jason Greenblatt´ın ?Yüzyılın Anlaşması´ planını görüşmek üzere bu ayın sonlarında Körfez ülkelerini ziyaret edeceği aktarılmıştı.

YÜZYILIN ANLAŞMASI NEDİR?

ABD Başkanı Trump, Filistin-İsrail çatışmasına kendince ?çözüm bulmak´ için uzun zamandır ?Yüzyılın Anlaşması´ adı verilen bir plan üzerinde çalışıyor.

Söz konusu planın detayları henüz açıklanmasa da uluslararası basında Yüzyılın Anlaşması´nın Filistin meselesini çözmekten ziyade daha da derinleşmesine sebep olacağı yorumları yapılıyor.

Planın Kudüs´ün tamamının İsrail´e bırakılması, Batı Şeria´daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin büyük bölümünün varlığını sürdürmesi gibi Filistinlilerin aleyhine olan maddeler içerdiği belirtiliyor.

İsrail tarafından yerlerinden edilen 6 milyona yakın Filistinli mültecinin geri dönüş hakkı konusuna yer verilmediği dile getirilen planda, Filistin tarafına birtakım maddi yardımlar ile Kudüs´ün kenar mahallelerinden birinin başkent olarak önerildiği ifade ediliyor.

Kushner ile Greenblatt, ?Yüzyılın Anlaşması´ planını görüşmek üzere Haziran 2018´de Ortadoğu turuna çıkarak, Ürdün, Suudi Arabistan, Mısır, Katar ve İsrail´i ziyaret etmişti. Ancak söz konusu planı kesin bir dille reddettiklerini ifade eden Filistinli yetkililer Trump´ın damadı ve temsilcisiyle görüşmeyi kabul etmemişti.(Öİ)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —