TRUMP’I ‘İSYANA TEŞVİK’ İLE SUÇLAYAN AZİL GEREKÇESİ SENATO’YA SUNULDU
DÜNYA 26.01.2021 18:19:00 612 0

TRUMP’I ‘İSYANA TEŞVİK’ İLE SUÇLAYAN AZİL GEREKÇESİ SENATO’YA SUNULDU

ABD Temsilciler Meclisi, eski başkan Donald Trump hakkındaki azil gerekçesini içeren tasarıyı Senato’ya resmen sundu.

Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar 6 Ocak Kongre saldırısı öncesinde Trump’ı Beyaz Saray yakınında destekçilerine yaptığı konuşmada isyana teşvik etmekle suçlanıyor.

Yargılamada savcı görevini üstlenecek olan dokuz Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi tasarıyı Senato’ya resmen iletti. Temsilciler geleneksel olarak azil tasarısını ellerinde Senato’ya taşıdı.

Senato’nun 100 Senatörü, Trump’a yönelik suçlamaları değerlendirecek jüri üyesi olarak görev yapacak. Senato’nun vereceği karar, Trump’ın gelecekte yeniden başkanlık yarışına girmesi dahil, her türlü kamu görevi almasını yasaklayabilecek.

ABD Senatosu’nda en uzun süre görev yapan Demokrat Senatör Patrick Leahy, eski Başkan Donald Trump’ın 8 Şubat haftası başlaması beklenen azil duruşmasını yönetecek.

Trump’ın ilk azil yargılamasını Anayasa’da belirtildiği üzere ABD Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts yönetmişti. Ancak Reuters haber ajansına konuşan Senato’dan bir kaynak, görevden olmayan bir başkanın azil davasının senatörler tarafından da yönetilebileceği bilgisini verdi.

1975 yılında göreve gelen 80 yaşındaki Vermont senatörü her iki partinin de Senato’daki en kıdemli üyesi.

Leahy, eski Başkan Donald Trump’ın azil yargılamasını yönetirken yargılamayı Anayasa’ya ve kanunlara uygun, adil şekilde yönetme, anayasal ve yeminli yükümlülüklerimden vazgeçmeyeceğim” dedi.

Bir yardımcısına göre Leahy yargılamayı yönetse bile oy kullanabilecek. Senatörler Senato’da yönettikleri davalarda da oy kullanma hakkına sahip oluyor.

Ancak bazı cumhuriyetçiler bu düzenlemeyi eleştirdi. Senatör John Cornyn, Twitter’dan yazdığı açıklamada “Senatörler bir yargıç ya da jüri üyesi görevini nasıl görebilir?” dedi.

 “Trump’ın Yargılanması Adil Ama Hızlı Olacak”

Leahy, Senato’da Başkan Yardımcısı’nın yokluğunda oturumlara başkanlık etme yetkisine sahip. Bu makam Senato’da çoğunlukta olan parti tarafından dönüşümlü olarak üstleniliyor.

Amerikan tarihinde hakkında iki kez azil sürecinin başlatılması kararı çıkan Donald Trump, 2020 yılının Şubat ayında Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato tarafından “görevi kötüye kullanma” ve Kongre’nin görevini yapmasına engel olma suçlamalarından aklanmıştı.

Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin bazıları Trump artık görevde olmadığı için azille yargılanmasına karşı çıkıyor.

Senato’da çoğunluk olan Demokratlar’ın lideri Chuck Schumer ise Senato’da yaptığı açıklamada “Senato’nun eski başkanları yargılayamayacağı teorisinin başkanlara anayasa tarafından yaptıklarının yanlarına kalması açık kartını verdiği sonucuna varılacağını” söyledi.

Schumer: ‘‘Azil Yargılaması 8 Şubat Haftasında Başlayacak’’

Hakkında iki kez azil sürecinin başlatılması kararı alınan ilk başkan olan Trump, aynı zamanda ABD’de görev süresinin dolmasının ardından yargılanan ilk başkan.

Senato’da ise Georgia eyaletinde yapılan son seçim yarışlarının ardından Demokratlar ve Cumhuriyetçiler’in sayısı 50-50 eşit. Ancak karar belirleyici oyu kullanma hakkı Demokrat başkan yardımcısı Kamala Harris’te olduğu için Demokratlar çoğunlukta sayılıyor.

Trump 6 Ocak’ta yaptığı azil gerekçesi olan konuşmasında 3 Kasım seçimlerinde yolsuzluk yapıldığı iddialarını tekrarlamış, destekçilerini Kongre’ye yönlendirmiş, onlara “hırsızlığı durdurun”, “gücünüzü gösterin” “daha güçlü mücadele edin” “çok farklı kurallar kullanın” demişti.

Temsilciler Meclisi’nde 13 Ocak’ta yapılan azil oylamasında 10 Cumhuriyetçi Demokratlar’la birlikte azil için oy kullanmıştı. Trump’ın Senato tarafından suçlu bulunması içinse 17 Cumhuriyetçi’nin oyuna ihtiyaç var.

Başkan Joe Biden ise Senato’daki 17 Cumhuriyetçi’nin Trump'ın suçlu bulunması için oy kullanacaklarını sanmadığını söyledi. CNN televizyonuna açıklama yapan Biden, ‘‘Senato benim zamanımdan sonra değişti ama o kadar da değişmedi’’ sözlerini kullandı.(VOA Amerika'nın Sesi internet sitesi)

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli