Toplum Sağlığı İçin Hızlı Antijen Kitleri Eczanelerde Satılmalı
GÜNDEM 17.05.2022 10:32:00 664 0

Toplum Sağlığı İçin Hızlı Antijen Kitleri Eczanelerde Satılmalı

CHP' li Bulut, Avrupa’da,pandemiyle mücadele kapsamındaCovid 19 virüsünün yayılmasını önlemek için kısa sürede sonuçlanan ucuz, tek kullanımlıkantijen testlerine eczanelerden kolaylıkla ulaşılabildiğini belirtti.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Avrupa’da, Covid 19 virüsünün yayılmasını önlemek için kısa sürede sonuçlanan testlere eczanelerden ulaşılabildiğini belirterek, “Ülkemizde de Covid 19 virüsünü tespit etmek, bulaşın yayılmasının önüne geçmek için kullanılan antijen testleri eczanelerde satılmalıdır” dedi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Avrupa’da,pandemiyle mücadele kapsamındaCovid 19 virüsünün yayılmasını önlemek için kısa sürede sonuçlanan ucuz, tek kullanımlıkantijen testlerine eczanelerden kolaylıkla ulaşılabildiğini belirtti. Türkiye’de koronavirüs testinin sadece Sağlık Bakanlığı denetiminde olan kurumlarda yapıldığını kaydeden Bulut, test kitleri bulundurma ve kullanma yetkisinin yalnızca bakanlık bünyesindeki sağlık kuruluşlarında olduğunu hatırlattı.

PCR SADECE SEMPTOM GÖSTERENLERE UYGULANIYOR

Ülkemizde, gelişmiş ülkelerin aksine vatandaşların hızlı antijen kitlerine eczanelerden ulaşamadığını kaydeden Bulut, “COVID-19 pozitif vakalarında izolasyon süresi 7 güne indirildi ve temaslı kişilerde PCR testi zorunluluğu kaldırıldı. PCR testi yalnızca semptom gösteren kişilere uygulanmaya başlandı. Dünya Sağlık Örgütü henüz pandeminin sonlandığına dair hiçbir açıklama yapmadı. İktidar pandemiye yönelik birçok tedbiri kaldırdı ancak rehavet vaka sayılarının yeniden artmasına neden olabilir. Pandemide vaka sayısının arttığı dönemde PCR testlerinin Sağlık Bakanlığı denetimindeki kurumlarda ücretsiz olarak yapılması olumluydu ama salgında yeni bir safhaya geçtik. Toplum sağlığı için antijen kitleri eczanelerde ulaşılabilir olmalı” dedi.

ANTİJEN KİTLERİ ECZANELERDE SATILMALI

Her ortamda kolaylıkla uygulanabilecek hızlı antijen testlerinin eczanelerde ulaşılabilir olmasının bulaş riskinin önüne geçeceğini kaydeden Bulut,antijen testleri pozitif çıkanların, yine PCR testi yaptırarak, virüs bulaşıp bulaşmadığını öğrenebildiğini; 10-15 dakikada sonuç veren hızlı antijen testlerinin, güvenle kapalı alana girmeyi sağlamaya ya da toplu ulaşımı kullanmayı engellediğini ifade etti.

PANDEMİ İLE MÜCADELEDE ARTI SAĞLAYACAK

Ancak Sağlık Bakanlığı’nın kişiyi ve toplumu hastalıktan koruyan tek kullanımlık hızlı antijen testini tüm çağrılara rağmen tanı algoritmasına almadığını, klinik kullanıma sokmadığını belirten Bulut, şöyle devam etti:

“Hasta olduğundan şüphelenen vatandaş, eczanelerde satışı yasak olan test kitlerine özellikle internet üzerinden ulaşmaya çalışıyor. Bu testlerin de güvenilir olup olmadığının bilinmiyor. Türkiye'de hızlı tanı kiti testlerine ruhsat verilmediği için eczaneler alamıyor. Bilimsel anlamda birçok ülke geniş çapta test kitleri kullanıyor.  Almanya'da kullanılan, en iyi sonuç veren 5 antijen hızlı tanı kitinden 2'sinin Türkiye'de üretildiği ile övünen iktidar kendi vatandaşı için antijen kitini kullanıma sokmuyor. Kendi ürettiğimiz testleri Avrupa’ya ihraç ediyoruz. Eczanelerde satılacak, kolaylıkla denetlenebilecek, belli standartları sağlayan, Sağlık Bakanlığı tarafından onay almışantijen kiti ülkemizde de klinik kullanıma sokulursapandemi ile mücadelede artı sağlayacaktır.”(Fİ)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false