Tiyatro Sanatçısı Aslı Sevi, “Dünyanın tek derdi şu an sanat değil, sağlık ve ekonomi”
KÜLTÜR SANAT 3.05.2020 11:00:00 1922 0

Tiyatro Sanatçısı Aslı Sevi, “Dünyanın tek derdi şu an sanat değil, sağlık ve ekonomi”

Aslı Sevi, “Hepimiz hiç beklemediğimiz bir zamanda olmadık sorunlar içinde bulduk kendimizi. Kimimiz işsiz kaldı, hasta oldu, yakınlarını kaybetti, kimimiz güneş görmeyen evlerde günlerini geçiriyor, kimimiz karnı aç yatağına giriyor” dedi.

RÖPORTAJ:VAHİT ŞAHİN

Tiyatro sanatçısı, TV programcısı, İletişim Fakültesi mezunu Aslı Sevi ile Koronavirüslü günlerde sanat üzerine bir söyleşi yaptık. Sevi, “Hepimiz hiç beklemediğimiz bir zamanda olmadık sorunlar içinde bulduk kendimizi. Kimimiz işsiz kaldı, hasta oldu, yakınlarını kaybetti, kimimiz güneş görmeyen evlerde günlerini geçiriyor, kimimiz karnı aç yatağına giriyor. Elbette dünyanın tek derdi şu an sanat değil, sağlık, ekonomi. Ama bu günler de geçecek ve o tertemiz ve refah günler gelince biz bir yerlerde sizi bekliyor olacağız, kimimiz ekranlarda, kimimiz sahnede. Ve başka başka yerlerde. O vakit geldiğinde hep birlikte aldığımız her nefese daha çok şükredip daha sıkı sarılacağız birbirimize” diyor.

İşte röportajı sunuyoruz:

YENİ ADANA - Bugünkü konuğumuz Tiyatro sanatçısı, oyuncu Aslı Sevi, merhabalar öncelikle, bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

ASLI SEVİ - Merhabalar... Elbette, kendimi bildim bileli müzik ve tiyatroyla ilgilendim. Mutlu bir çocuktum. Bolca oyun oynadım ve çokça da yara aldım. -Tanrı’ya şükür ki sadece dizlerime- Kendimi rahatça ifade edebildiğim ve dinlendiğim bir evde büyüdüm.

İlgi alanlarıma dair özel eğitimler alırken lisansımı da İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde tamamladım. Zira memleketimizin yolları puslu, bir kadın olarak biraz daha sıkı tutunmak gerek diyerekten. İyi ki de öyle yapmışım. Farklı bir alanda eğitim almak bana çok şey kattı. -Her ne kadar çok alakasız olmasa da- Beraberinde sunuculuk TV işleri derken müzik daha geri planda kaldı ama her daim özelimde çalışmalarıma devam ettim, hala da ediyorum. Zaten içinizde olan karmakarışık bir aşka ‘Hadi sen de çözül herkes yoluna.’ diyemiyorsun.  O bir örgü gibi uyum içinde sürüp gidiyor.

Şimdilerde birçoğumuz gibi bolca vaktim var malumunuz, ben de tatlı tatlı okumalar, dinlemeler yapıyorum. Bin yıldır izleyemediğim filmleri oyunları izliyorum.  Yazıyorum...

YENİ ADANA - Öncelikle sizi kendi yazdığınız ve oynadığınız “....lı Kadınlar” isimli oyundan tanıyoruz, biraz oyundan bahseder misiniz?

ASLI SEVİ -...LI KADINLAR kendini yazdıran bir oyun oldu. Hoş ürettiğim birçok şey de aslında bana ait değilmiş gibi hissediyorum. Sanki ben bir köprüymüşüm, onlar da beni kullanıyor.

Bu coğrafyada doğup büyümüş bir kadın olarak çocukluğumdan bu yana gözlemlediğim birçok şey var. Elbette bunlardan başlıcası toplumun bir kız çocuğunu oğlan çocuklarından farklı bir yere koyması. Oysa çocuk çocuktur ve çocukluğunu yaşamalıdır. Yetişkinlerin çoğu büyüyünce unuturlar bir zamanlar çocuk olduklarını ve algılarının ne çok açık olduğunu. Çocuklar en az yetişkinler kadar çevresinde olup bitenden haberdardır. Ve ben de çocukken gördüğüm bu ayrımcılığın farkında olarak büyüdüm. Algıda seçicilik malum, hep kadın sorunları beni daha çok etkiledi. Tüm kadınların acılarını içimde hissedip potansiyellerini de keşfetmek arzusu duydum. Uzun zaman bu böyle devam etti ve 2015’te bu oyun ortaya çıkıverdi. Elbette taslak sonrası araştırmalar ve gözlemlerle derinleştirdim. Ve 2019 Şubatında da prömiyerini yaptık.  Oyun Neşe ve Fatma adında, farklı ortamlarda ve kültürde yetişmiş iki karakterin yaşamlarındaki travmaları, bunlarla başa çıkma hikayelerini ve yollarının kesişmesiyle yaşamlarının dönüşümünü işliyor. Sıradan gibi gelebilir zira her gün onlarca kadının katledildiği bir toplumda yaşıyoruz. Ama her insanın direnişi başka ve biricik. Hiçbiri asla bir rakamdan ibaret değil. Olamaz da. Bu oyun da okyanustaki milyonlarca kum tanesinden birkaç tanesine mercek tutuyor.

Spoiler* kadınlarımız katledilmiyor.

YENİ ADANA - Tiyatronun sanat içindeki yeri hakkında hakkında ne düşünüyorsunuz?

ASLI SEVİ - Sanata aşık biriyim. Klişe gibi gelebilir ama sanatı sadece icra edilen yerlerde değil, gökyüzünde, kuşların cıvıltısında, ağaçların kurumuş dallarında ve daha birçok yerde gören biri olarak söylemeliyim ki tiyatro benim için mükemmel bir araç. Estetik kaygısı gütmeden karakter ve durum için olması gereken neyse onu veren, en önemlisi de birçok derdi tasayı mutluluğu tüm çıplaklığıyla aktarabildiğimiz nefis bir sanat dalı. Bazen uzun bir hikayeden bir an, bazense kısacık bir andan uzun bir oyun çıkarabildiğiniz, görmezden gelinen ya da susulan birçok konuya cesurca değinip izleyenleri sarsabildiğiniz ya da tüm dertlerini unutturabildiğiniz, seyirciyle hemhâl olunan, nefes alan bir sanat.

YENİ ADANA - Eğlendirmeyi seviyor musunuz? Sahnedeyken seyircinin size ne hissettirdiğini, O heyecanı bizimle paylaşır mısınız?

ASLI SEVİ - Seyirci! Ah hele bir de reaksiyon yüksekse değmeyin keyfime. Öyle bir an geliyor ki onlar beni kucaklarına alıp avutmak istiyorlar, bakışlarındaki içtenlik karakterimi sarıp sarmalıyor ve o an onun ihtiyacı olan şey de o. Bazı sahnelerde de alıyorum sazı elime onlar kahkaha attıkça ben daha çok coşuyorum. Seyirciyle yakınsan daha iyi benim için, şimdiki özel sahneler de buna çok müsait. Oyundan sonra da kocaman sarılıyoruz birbirimize. Bin yıldır aynı duyguları paylaştığımızı yeniden hissetmenin verdiği coşkuyla. Daha ne olsun!

YENİ ADANA - Yazılı bir eseri sahneye çıkıp beden ve sözlerle seyirciye aktarmak zor olsa gerek, zaten tiyatroyu diğer türlerden ayıran en önemli unsur bu, siz buna kendinizi nasıl hazırlıyorsunuz?

ASLI EVİ - Ustalarımdan zamanında öğrendiğim bazı teknikler var beden ve zihnimi hazırlamama yardımcı olan. Bunlar benim anahtarlarım. Ruhumun anahtarları. Performans hazırlık döneminde ve performanstan önce beni ısıtıp sarıp sarmalıyorlar, karakterlerime gidiş yollarımı kısaltıyorlar ta ki karakterle aramda bir mesafe kalmayana dek. Onlar ben, ben onlar oluyorum.

YENİ ADANA - Tiyatronun hayatınızdaki yeri nedir?

ASLI SEVİ - Tiyatro benim ilk heyecanlarımdan. Ve hala heyecanım olmaya devam ediyor. İzlemeye de bayılıyorum. Sahnedeki oyuncuların heyecanını yaşarım her zaman. Oynamak ve izlemek. Son yıllarda da tiyatro için yazmak. Benim için çok özel.

YENİ ADANA - Tiyatroda oynamadığınız fakat oynamak istediğiniz bir oyun var mı?

ASLI SEVİ - Dario Fo oyunları beni çok çekiyor.  Seçmek gibi bir düşüncem olmadı ama onun nefis kadın oyunlarından birini oynamayı çok arzu ediyorum.

YENİ ADANA - Televizyon hakkında düşüncelerinizi ve projeleriniz hakkında okuyucularımızı bilgilendirir misiniz?

ASLI SEVİ - TV  uzun zaman hayatımızın başköşesinde olmuş ama son dönemlerde raflara kalkmaya hazırlanan bir yayın aracı.  Benim de deneyimlemeyi sevdiğim bir araç. Ama özellikle globalleşen Dünyanın interaktif yayın araçları gittikçe daha fazla tercih ediliyor ve herkes bir nevi kendi televizyonuna sahip. Benim de en son KRT TV de yaptığım bir kültür-sanat programım vardı. 72 bölümün ardından bu yıl sona erdi. TV dizilerinde oynamak keyifli olabilir ama tv programcılığı benim için hep çok anlamlı oldu. Çünkü farklı dallardan insanlar tanımak onları ağırlamak, yeni şeyler öğrenmek, tanıtmak, benim için çok güzel. İnsanı geliştiren bir yanı var. Şimdilik yeni proje görünmüyor. Zira şu şura önümüzü iyi göremediğimiz bir dönemdeyiz. Bakalım, şu günler bir geçsin sonrasında neler olacak ben de merak ediyorum.

YENİ ADANA - Okuyucularımıza vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

ASLI SEVİ - Hepimiz hiç beklemediğimiz bir zamanda olmadık sorunlar içinde bulduk kendimizi. Kimimiz işsiz kaldı, hasta oldu, yakınlarını kaybetti, kimimiz güneş görmeyen evlerde günlerini geçiriyor, kimimiz karnı aç yatağına giriyor. Elbette dünyanın tek derdi şu an sanat değil, sağlık, ekonomi. Ama bu günler de geçecek ve o tertemiz ve refah günler gelince biz bir yerlerde sizi bekliyor olacağız, kimimiz ekranlarda, kimimiz sahnede. Ve başka başka yerlerde. O vakit geldiğinde hep birlikte aldığımız her nefese daha çok şükredip daha sıkı sarılacağız birbirimize. Anneannem şöyle dedi bugün; ‘Kara gün kararıp kalmaz, bu da geçecek.’ Tabii ya! Bu da geçecek. Yeter ki ruhumuz, bedenimiz sağ olsun. İyi ki bu röportaja vesile olan sanat var iyi ki okuyucularınız var, ve sizler varsınız. Bu keyifli sohbet için çok teşekkür ediyorum. Sağlıkla, huzurla kalın.”


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli