Tarih: 14.12.2019 10:52

“TEMSA’da sürecin mağdur işçiler olmamalı”

Facebook Twitter Linked-in

 

Emek Partisi (EMEP) Adana İl Örgütü, TEMSA’da ki gelişmelerden kaygı duyduklarını belirterek yapılan açıklamada  “Fabrikanın üretimi durdurduğu günden bu yana işçiler ve Adanalı emekçiler süreci kaygı ile takip etmektedir. Ekonomik krizin faturasının işçilere çıkarılması için tüm uygulamaların seferber edildiği de göz önüne alınırsa bu sürecin sonunda işçi çıkarılmasından, ücretlerin düşürülmesi vb. sonuçları hayata geçirilmemelidir” denildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Emek Partisi Adana İl Örgütü, True Value Capital Partners kentimize üretim yapan Temsa’yı almadan iki ay gibi kısa süre önce kurulduğunun ortaya çıktığına dikkat çekerek şu ifadeleri paylaştı, “Sadece 100 bin frank sermaye ile (575 bin TL) kurulan finans-yatırım şirketi bankalardan aldığı kredi ile Temsa’nın 450 milyon borcunu da devralarak Sabancı holdinge satış için 375 milyon ödeme yaptı. Ancak bankalardan aldığı krediyi ve Temsa’dan devraldığı borcu ödeyemeyince fabrikaya bankalar tarafından haciz işlemi başlatıldı. Fabrikaya haciz gelmesi işçilerden işten çıkarılma kaygısı yaratırken, kamuoyunda ise ‘Bu satış hileli ve planlı mı gerçekleşti?’ sorusu akla geldi.

1968 yılında kurulan ve 1987’den beri Adana’da bulunan 510 bin metrekarelik üretim tesisinde faaliyetleri sürdüren TEMSA, yılda 10 binin üzerinde otobüs, midibüs ve hafif kamyon üretiyor. TEMSA, Türkiye dışında, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya gibi ekonomilerdeki önemli pazarların da yer aldığı dünya çapında 70’e yakın ülkede faaliyet gösteriyor.

HÜKÜMET SABANCI’NIN VERGİ BORÇLARINI SİLMİŞTİ

İSO2018 verilerine göre en büyük 500 şirket arasında 192. İşletme olan Temsa’nın yıllık geliri üretimden satış geliri 1.025.019.644 TL olarak açıklanmıştı. Bu bilgiler ışığında yaklaşık 1500 işçi ile faaliyet gösteren fabrikanın zarar etmek bir yana, ekonomik kriz koşullarında dahi karını artırdığı açıktır.

Geçtiğimiz yıldan bu yana ise yüzlerce işçisini çıkaran fabrika, krizin yükünü işçilere çıkarmak konusunda geri adım atmamıştı. Satış gerçekleşmeden önce ise hükümet tarafından Sabancı Holding’e bağlı bazı şirketlerin vergi borçlarının %92.5’i silinmişti”.

Fabrika ve yan sanayi ile birlikte 3000 işçinin yer aldığı iş kolunda aileleri ile birlikte 10 binin üzerinde insanın bu sürecin sonunda işsizlik ve açlık tehdidi ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Emek Partisi, açıklamasında, “Fabrikanın üretimi durdurduğu günden bu yana işçiler ve Adanalı emekçiler süreci kaygı ile takip etmektedir. Ekonomik krizin faturasının işçilere çıkarılması için tüm uygulamaların seferber edildiği de göz önüne alınırsa bu sürecin sonunda işçi çıkarılmasından, ücretlerin düşürülmesi vb. sonuçları hayata geçirilmemelidir. Partimiz, bu süreçte perde arkasında yaşananların açığa çıkarılması ve hak gasplarının yaşanmaması için başta Temsa işçileri olmak üzere Adanalı emekçileri mücadele etmeye, birleşmeye ve sürecin takipçisi olmaya çağırmakta ve sürecin faturasının işçilere çıkarılmasına karşı çıkmaktadır. Bu hususta aşağıda yer alan soruların cevaplanması elzemdir” ifadelerine yer verdi.

(VŞ)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —