Tarih: 30.03.2018 11:08

Telefon, hayatımızın en önemli parçası

Facebook Twitter Linked-in

KPMG´nin ´Ben, hayatım ve cüzdanım´ araştırmasına göre, tüketicinin alışveriş yaparken verdiği kararları teknoloji şekillendiriyor.  KPMG Tüketici Ürünleri ve Perakende Sektör Lideri Fikret Çetinkaya, "Artık piyasaları şirketler değil tüketici şekillendiriyor. Tüketici sadece cep telefonuyla gücü ele geçirdi" dedi.

Yıkıcı hızla ilerleyen teknoloji alışveriş alışkanlıklarını temelden değiştiriyor. KPMG; ABD, Hindistan, İngiltere ve Çin´de üç kuşaktan 10 bin tüketiciyle görüştü, perakende sektörünün nereye evrildiğini inceledi. Araştırma geçmişte şirketlerin yönettiği sektörde artık gücün tüketicilere geçtiğini gösteriyor. En değerli kaynağın bilgi olduğu günümüzde tüketiciler kolayca ürün veya hizmetle ilgili bilgiye ulaşıyor, paylaşımlarıyla diğer tüketicilerin tercihlerini değiştirebiliyor. Tüm bunların hepsini sadece bir aletle yapıyor: Cep telefonu!

Araştırma, tüketici için cep telefonlarının anlamını ortaya koyuyor. KPMG´nin araştırması kapsamında 10 bin tüketiciye, "Cep telefonunuzu mu yoksa cüzdanınızı mı kaybetmeyi tercih edersiniz?" diye soruldu. Çin´deki katılımcıların yüzde 71´i, Hindistan´da yüzde 43´ü, İngiltere´de yüzde 39´u, ABD´de yüzde 26´sı cüzdanını kaybetmeyi tercih ettiğini söyledi.

Anket sonuçlarına göre Y kuşağının yüzde 30´u, her beş dakikada, herhangi bir bildirim gelmese de mutlaka cep telefonunu kontrol ediyor. Kuşak farkı, cep telefonunun kullanımını etkilemiyor.

Artık direksiyon tüketicide

KPMG Tüketici Ürünleri ve Perakende Sektör Lideri Fikret Çetinkaya, "Geçmişte şirketler tüketicileri sadece yaş, bölge, gelir durumu ile sınıflandırıyor ve onlara bu şekilde sesleniyordu. Ancak artık hayat çok değişti. Aynı yaşta, aynı bölgede, aynı gelir seviyesindeki iki kişi çok farklı şeyleri sevebiliyor. Bunlar için şirketlerin ayrıntılı çalışması, tüketiciye kulak vermesi gerekiyor. Tüketiciler önemsendiğini hissetmek, aynı sorularla tekrar tekrar karşılaşmamak, mümkün olduğunca kolay bir şekilde hizmeti ve ürünü almak istiyor. Şirketler, geçmişe göre daha bilinçli ve farkındalık sahibi müşterilerle karşı karşıya. Her kuşaktan müşteri, teknolojiyi doğru kullanarak şirketlere üstünlük kuruyor" dedi. Çetinkaya, "Geçmişteki ´Müşteri her zaman haklıdır´ kavramı şekil değiştiriyor. Haklılığını yanına alan müşteriler artık şirketlere ´nasıl çalışacaklarını´ anlatıyor. Müşteriye kulak vermeyen şirketler kaybetmeye mahkum" yorumunu yaptı.

Araştırmadan öne çıkan başlıklar şöyle:

Veri çığ gibi büyüyor

Çin, teknoloji takipçisi

ABD Facebook´tan ´like´lıyor

Sıkışırsam tatile çıkmam, evde yerim!

Bir uygulama her şeyi yapabilir mi?




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —