Tarih: 04.09.2017 13:02

?TAŞERONA ARTIK KADRO VERILMELIDIR?

Facebook Twitter Linked-in

Gürer, ?AKP hükümetleri emekten yana değil. Emekçileri köle görüyor" dedi. Çalışan kesimlerin haklarının gaspedildiğini belirten Gürer, hükümetin dinimizin kul hakkıyla ilgili değerlendirmesi doğrultusunda taşeron işçilere verdiği kadro sözünü tutmasını istedi.

Memura ve emekliye reva görülen zam oranının yıllık enflasyon oranının yarısı kadar bile olmadığına dikkat çeken Gürer, ?Çocuk ve kadın işçiler, taşeron işçilerin sorunları, mevsimlik işçiler, sözleşmeliler hep büyük sorunlarla boğuşuyor. Sendikal iş yaşamı zaten bitme noktasına geldi? dedi.

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Kurban Bayramı tatilinde de seçim bölgesi olan Niğde´de Bor,Çamardı,Çiftlik, Altunhisar,Ulukışla ilçelerinde  esnaf, işçi, memur, emekliler ile bir araya geldi.Ömer Fethi Gürer, Türkiye´de çalışma hayatına dair sorunların giderek arttığına dikkat çekti.

Gezi ve ziyaretleri sırasında toplumun her kesiminin sorunlarını birinci ağızdan dinlediğini kaydeden Gürer, ?AKP 15 yıllık iktidarı döneminde, çalışma hayatından ekonomiye, tarımdan sağlığa, iç ve diş politikadan, güvenlik ve adalete kadar hemen her alanda ülkemizi neredeyse içinden çıkılmaz bir hale sokmuştur? dedi.

2 MILYON ÇOCUK ÇALIŞIYOR

Türkiye´nin çocuk işçiler konusunda da karnesinin zayıf olduğuna vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, ?Ülkemizdeki yoksulluk, okul sıralarında olması gereken çocukları çalışma hayatına atmıştır. Çocuk işçiliği ve kayıt dışı istihdam vahim sayılabilecek boyutlara ulaşmıştır.18 yaşın altında çalışan çocuk sayısı 101 bini geçmiş, çırak ve stajyer adı altında bu sayı 400 bine ulaşmıştır. Kayıt dışılarla birlikte çalışan çocuk sayısı 2 milyon civarındadır.  Zira 2016 TÜİK verilerine göre, çocuk işçilerin yüzde 78´i kayıt dışıdır. Çalışan çocukların yüzde 45´inin tarımda, yüzde 24´ünün sanayide, yüzde 31´inin hizmet sektöründe olduğu ifade edilmektedir? dedi

TAŞERONLARIN UMUDU KALMADI

2 yıl önce dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu´nun, 3 ay içinde taşeron işçilerin kadroya alınacağı yönündeki sözünü hatırlatan Gürer, ?Aradan 2 yıl geçti ve yaklaşık 1 ,5 milyon taşeron işçi umudunu kaybetme noktasına geldi.Son açıklamalar yapılan çalışmaların taşerona kadro  vermekten çok, aynı koşullarda çalıştırıp adını değiştirmekten ibaret bir çalışma olduğunu gösteriyor.Bu kabul edilemez.Eşit işe eşit ücret ve özlük hakları verilmelidir.4C, 4B ve emeklilikte yaşa takılanların sorunları da çözülmelidir.Emeklilerde ilaçta katkı payı kaldırılıp ücret iyileştirmesi sağlanmalıdır.Aynı şekilde sözleşmeli kamu personelinin durumlarında yapılacağı söylenen iyileştirmelerle ilgili de bir gelişme olmaması AKP´nin emekçileri göz ardı ettiğinin göstergesidir."ifadesini kullandı.

OKUMUŞ İŞSIZLER

Üniversite mezunu işsizler, memur ve emekliye reva görülün yüzde 4 oranındaki zam ve mevsimlik tarım işçilerin sorunlarına da değinen Gürer şunları söyledi:

?2017 yılı itibariyle ortaokul ve lise mezunu işsiz sayısı 651 bin 152 olarak açıklanıyor. 257 bin meslek yüksek okulumezunu iş arıyor. Lisans ve üstü iş arayanların sayısı320 bin 108. Üniversite mezunu olup da iş aramayan yada farklı işlere yönelenlerle birlikte 1 milyonun üzerinde üniversite mezunu işsiz var.

MEMUR VE EMEKLININ HALI ?

Artan hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında ezilen kamu çalışanları ve emekliler için yüzde 4 oranındaki zam, hükümetin kamu çalışanına verdiği önemin göstergesidir. Pek çok gıda ürününde geçen yıla göre yüzde 12 ila yüzde 55 arasında fiyat artışı yaşanırken hükümet, memura ve emekliye ilk altı ay için yüzde 4, ikinci altı ay için yüzde 3.5 zam yapmıştır. Kamu kesimine reva görülen yıllık zam oranı yıllı enflasyon artışının yarısı bile değildir.

BIR YILDA 238 BIN ESNAF KEPENK KAPATTI

2013 yılının ocak ayında 2 milyon 964 bin olan Bağ-Kur´luesnaf sayısı 2017 yılının ocak ayında 2 milyon 520 bine geriledi. 450 bine yakın esnaf kepenk kapatmak zorunda kaldı. Ocak 2016 ile ocak 2017 arasında dükkanını kapatan esnaf sayısı 238 bin olarak kayıtlara geçti. Yani bir yılda 238 bin esnaf işyerine kilit vurmak zorunda kaldı.?




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —