Tarih: 27.07.2023 12:20

Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Araç Kullanımı Artacak

Facebook Twitter Linked-in

Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde düzenlenen ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Tarım Teknolojileri ve Mekanizasyon Daire Başkanlığı koordinatörlüğünde gerçekleştirilen eğitimde, Çukurova Üniversitesinden Prof. Dr. Bülent Özekici ve Doç. Dr. Burçak Kapur'un yanı sıra bakanlık ve il müdürlüğünden teknik personellerce katılımcılara akıllı tarım teknolojileri, bio gübre, yasal çerçeve, çevre ve döngüsel ekonomi konularında  sunum yapıldı.
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarım Teknolojileri ve Mekanizasyon Daire Başkanı Dr. Yalçın Ünsal, tarımda akıllı teknolojilerin kullanımının giderek arttığını belirterek bu yöndeki gelişmelerin yakından takip edilmesi gerektiğini kaydetti.
İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin de bakanlığın tarımsal üretim planlaması çalışmasından söz ederek, tarımda teknolojinin yoğun bir şekilde kullanıldığını ifade etti. İş gücü sorununun beraberinde yapay zekayı tarıma soktuğunu ve ilaçlamadan ürün toplamaya kadar pek çok faaliyetin yapay zeka ile çözülmeye çalışıldığını kaydeden Tekin, gelecekte akıllı çözümlerin daha çok tarımda yerini alacağını belirtti.
Eğitim sonunda dron teknolojisinin tarımda kullanımı konusunda sunum yapılarak katılımcılara uygulamalı olarak dron ile ilaçlama yapılması gösterildi.
“Dijital ve Sürdürülebilir Tarım için Araçlar-Akıllı Tarım Uzmanlığı (SAGRE)" Projesi ile sürdürülebilir akıllı tarım çalışmaları sonuçlarından yararlanacak bir uygulama ekibi ve yapısı oluşturulması, sürdürülebilir tarım için hassas tarım konsepti ile kimyasal ve bio gübreleme konusunda “Akıllı Tarım Uzmanlığı" Öğrenme programının gerçekleştirilmesi, Akıllı Tarım Uzmanları için kapasite oluşturulması, çiftçiler ve diğer tarımsal paydaşlarla etkileşim içinde Akıllı Tarım Uzmanlarının yetkinliği için pilot uygulamalar ve doğrulama çalışmaları yapılması amaçlanıyor.

(vş)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —