Tarih: 21.01.2021 11:45

Taliban’dan Biden’a ABD güçlerini Afganistan’dan çekme çağrısı

Facebook Twitter Linked-in

Taliban, ABD Başkanı seçilen Joe Biden’a ülkesinin Afganistan’la olan barış görüşmelerinin devam etmesi ve 20 yıldır süren savaşın sona ermesi noktasında önümüzdeki mayıs ayına kadar, tüm güçlerini Afganistan’dan çekmesi için imzalanan anlaşmayı uygulama çağrısında bulundu.

Bloomberg News’in haberine göre Taliban’ın Doha’daki Siyasi Ofisi Sözcüsü Muhammed Naim, şubat ayında ABD ile imzalanan güvenlik anlaşmasına atıfta bulunduğu açıklamasında “Savaşı uzatmak için değil, sona erdirmek için adım atılmalı. Anlaşma bu amaçla imzalanmalıdır” dedi. “Anlaşmanın tam olarak uygulanmaması müzakere sürecini etkileyebilir” uyarısında bulundu.

Söz konusu anlaşma Taliban’ın barış koşullarını yerine getirmesi kaydıyla ABD’nin tüm askerlerinin mayıs ayına kadar bölgeden geri çekilmesini hedefliyor.

Bloomberg tarafından aktarılan haberde söz konusu çağrının, Trump’ın direktifleri doğrultusunda Afganistan’daki ABD kuvvetlerinin sayısının 4 bin 500’den 2 bin 500’e düşürülmesinden günler sonra geldiği belirtildi. Söz konusu adım, terörle mücadele operasyonlarını etkileme ihtimali kapsamında uyarıda bulunan Demokrat ve Cumhuriyetçi temsilcilerin muhalefetine rağmen atıldı.

Muhammed Naim, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada bunu “iyi bir adım” olarak değerlendirdi.

Ancak Biden’ın tüm ABD kuvvetlerini Afganistan’dan çekip çekmeyeceği henüz belli değil.

Bölge Konseyi Başkanı Yusuf Eyyübi dün yaptığı açıklamada, Taliban saldırılarının Afganistan’ın kuzeyindeki Kunduz vilayetinin iki ilçesinde en az 20 askerin yaşamını yitirmesin neden olduğunu bildirdi.

Eyyubi, silahlı saldırganların gece yarısı başkentin yanı sıra Dasht-e-Archi’deki bir güvenlik noktasına saldırı düzenlediğini kaydetti.

Eyyubi ve diğer Bölge Konseyi üyesi Eminullah Aydın saldırılarda yaralananların sayısını 7 olarak verdi.

Taliban ve Afganistan Savunma Bakanlığı ise saldırıya ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

Afganistan’ın kuzeyindeki, Taliban militanlarının yıllardır topraklarının büyük bir kısmını kontrol ettiği Kunduz olayların en fazla yaşandığı bölgelerin başında geliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —