Tarih: 11.05.2023 06:58

Sudan'da Ölü Sayısı 600'ü Aştı

Facebook Twitter Linked-in

Sudan’da ordu ve Hızlı Destek Gücü RSF adıyla bilinen paramiliter grup arasında karşılıklı darbe suçlamasıyla çatışmalar yaşanıyor. Ordunun ve RSF’nin başındaki iki general daha önce 2019 yılında ülkede düzenlenen darbeyle Ömer El Beşir’in devrilmesini sağlamışlardı.

Taraflar arasında ateşkes sağlanmasına yönelik şu ana kadar yapılan girişimler net bir sonuç vermedi. Birkaç kez yapılan ateşkes anlaşmaları taraflar tarafından bozuldu.

Haftasonu Suudi Arabistan’da biraraya gelen tarafların temsilcileri insani yardım koridoru oluşturulması konusunda uzlaşmaya vardı. Çatışmaların ortasında kalan halk başta başkent Hartum olmak üzere pek çok şehirde gıda ve temel ihtiyaçlara ulaşmakta zorluk çekiyor.

Suudi Arabistan da Sudan’a 100 milyon dolarlık insani yardım yapma taahhüdünde bulundu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği bugüne kadar 700 binden fazla Sudanlı’nın evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. Sadece bu hafta evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısının bir önceki haftanın iki katına çıktığı belirtiliyor. En az 100 bin kişinin de Sudan’dan komşu ülkelere kaçtıkları ifade ediliyor.

Ülkedeki güvenlik sorunu ve çatışmalar nedeniyle çok sayıda yardım kuruluşu çalışanı da yaralandı. Bu durum yardımların halka ulaşmasına da engel olmaya devam ediyor.

Ülke genelindeki karışıklık nedeniyle yağmalama olayları da yaşanıyor. Dünya Gıda Programı da şu ana kadar Sudan’daki depolarından yaklaşık 17 bin ton gıdanın çalındığını açıklamıştı.

(vş)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —