Tarih: 15.02.2016 14:33

SU TAŞKINLARINDA BİN 500 KİŞİ ÖLDÜ

Facebook Twitter Linked-in

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Akbaş, bugüne kadar Türkiye´de bin 500 kişinin su taşkınlarında hayatını kaybettiğini bildirdi.
?Ceyhan Havzası Taşkın Yönetim Planının Hazırlanması Projesi? açılış toplantısı Anemon Adana Otel´de gerçekleştirildi. Proje hakkında sunum yapan Hüseyin Akbaş, dünyadaki birçok savaşın temelinde dengesiz dağılan su sorununun yattığını kaydetti. Dünyada 80 ülkede şimdiden su sıkıntısı yaşandığına dikkat çeken Akbaş, yaptıkları çalışma hakkında bilgi aktardı.
Su kaynaklarının sürdürülebilir ve entegre bir şekilde korunması, iyileştirilmesi ve kullanılmasıyla ilgili olarak ?su´ yönetiminin hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Akbaş, gerekli politikaları belirlemek üzere çalıştıklarını bildirdi.
Bugüne kadar Türkiye´de bin 500 kişinin su taşkınlarında hayatını kaybettiğini aktaran Hüseyin Akbaş, ?Ulusal su veritabanı bilgi sistemini oluşturmak, havza bazında kuraklık yönetim planları hazırlamak ve uygulamasının takibini yapmak, taşkın, tehlike ve risk haritalarını içeren yönetim planlarını hazırlamak temel görevlerimiz? diye konuştu.

?SUYUN KİRLENMEMESİ LAZIM?
Akbaş, 4.5 yılda 28 proje tamamladıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
?Suyun kalite ve miktarı olarak daha verimli yönetim sağlamak amacıyla tüm havzalara havza koruma eylem planı hazırlandı. 25 havzanın hepsi tamamlandı. Eskiden suya miktar boyutuyla yaklaşılıyordu artık hem havza bazında hem de miktarın yanında kalite boyutunu değerlendirebiliyoruz. 7 yılda veya 15-20 yılda bir kuraklık oluyor. Önlemi almamız lazım. Suyun kirlenmemesi lazım. Arıtılmış atık suların yeniden kullanılması ve yeni teknolojilerin yaygınlaşması gibi çalışmaları suyun ve zamanın bol olduğu normal zamanda hayata geçirip, krizle karşılaştığımızda riski yönetebilir bir durumda olmamız gerekiyor.?(CO)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —