Tarih: 12.10.2016 11:52

SPOR YAŞAMIN BİR PARÇASI OLMALI

Facebook Twitter Linked-in

?Spor ve egzersiz programınızı mutlaka hekiminizle birlikte belirleyin ve düzenli olarak programınıza uyun? diyen   Doç. Dr. Yaman Zorlutuna, bypass ameliyatı olan hastalara yaşamlarının bir parçası olması gereken egzersiz programlarıyla ilgili ip uçları veriyor:

Egzersiz öncesi mutlaka 10 dakika ısının ve gerilin, egzersiz sonunda on dakika soğuma hareketleri yapın. Bypass sonrası ilk altı hafta yokuş çıkmayın, size aşırı efor sarfettireceğinden, kumsalda yürümeyin. İlk üç ay golf, tenis oynamayın veya yüzmeyin.5 kilodan fazla ağırlık kaldırmayın. Saunadan, aşırı soğuk ve sıcak duştan kaçının. Spordan 15 dakika sonra duş alın. Soğuk havada ağız ve burnunuzu atkıyla kapatın. Aşırı sıcak ve soğuk havada alışveriş merkezlerinde, sakin zamanlarda, vitrinleri seyretmeden, ritminizi bozmadan yürüyün.

Kalp ve damar hastalıkları tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye´de de önemli bir sağlık sorunu. Sağlık Bakanlığı´nın verilerine göre; yurdumuzdaki ölüm nedenleri arasında yılda yaklaşık 205 bin kayıpla ilk sırayı alıyor. Kanımızda bulunan yağların kalsiyum ile bir kompleks oluşturarak kan damarlarının iç yüzeyinde toplanmasıyla ortaya çıkan damar sertliği (ateroskleroz), koroner kalp hastalıklarının nedenleri arasına başı çekiyor. Bayındır Söğütözü Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yaman Zorlutuna, koroner kalp hastalıklarında risk faktörleri ve bunlardan korunma yollarıyla ilgili bilgiler verdi:

SPOR KORONER ARTER HASTALIĞINDAN VE FELÇTEN KORUYOR

KORONER BYPASS AMELİYATI OLANLAR EGZERSİZ PROGRAMINA ISINMADAN BAŞLAMAMALI, SOĞUMADAN BIRAKMAMALI

20 DAKİKADAN AZ OLMASIN

KORONER BYPASS OLANLAR SPOR YAPARKEN DİKKAT!

Alıntı göster

SPOR ÖNCESİ KAHVE VE ALKOL YOK: Kafeinin uyarıcı etkisi nedeniyle egzersiz becerileriniz olumsuz etkilenebilir. Alkol alımı ise koroner arterlerdeki kan akımını yavaşlatarak zararlı olabilir.

SU İÇMEYİ UNUTMAYIN: Egzersiz sırasında yeterli sıvı, tercihen su almaya özen gösterin.

DUŞU 15 DAKİKA SONRA YAPIN: Ritim sorununa neden olabileceğinden, saunada bulunmaktan, aşırı soğuk ve sıcak duş almaktan kaçının. Fiziksel aktiviteden 15 dakika sonra duş almanızın daha uygun olacağını unutmayınız.

İLK ÜÇ AY GOLF VE TENİS YOK: Koroner bypass ameliyatından sonraki ilk üç ay içinde golf ve tenis oynamayın veya yüzmeyin. Bu sporlar sırasında, henüz tam olarak kaynamamış olan göğüs kemiğinizle ilgili sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

5 KİLODAN AĞIR KALDIRMAYIN: Göğüs kemiğinin tam olarak kaynaması 8-12 haftalık bir zaman alır. Bu süre içinde 5 kilogramdan daha ağır cisimleri kaldırmayın, itmeyin ve çekmeyin.

SPORU DOĞRU ZAMANDA DOĞRU GİYSİLERLE YAPIN

SOĞUK HAVADA ATKI TAKIN

HANGİ KALP HASTALARI SPOR YAPAMAZ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —