SOMA’DAKİ MADEN FACİASI DAVASINDA KARAR ÇIKTI
GÜNDEM 16.06.2021 19:06:00 644 0

SOMA’DAKİ MADEN FACİASI DAVASINDA KARAR ÇIKTI

Maden Şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'a “Bilinçli Taksirle Ölüme ve yaralamaya neden olma' suçundan 20 yıl, mühendisler Efkan Kurt ile Adem Ormanoğlu ‘na ise 12 yıl 6 ay ceza verildi.

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasının davası Yargıtay 12.'nci Ceza Dairesi'nin Ocak ayında verdiği kararla ile 13 Nisan tarihinde yeniden görülmeye başlamıştı.

Yargıtay'ın kararın ardından Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç ve mühendisler Efkan Kurt ile Adem Ormanoğlu “bilinçli taksirle ölümü ve yaralamaya neden olma' suçundan yeniden yargılanmaya başladı.

Hakim Salih Pehlivanoğlu’nun  okuduğu karara göre Soma Kömürleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'a “Bilinçli Taksirle Ölüme ve yaralamaya neden olma' suçundan 20 yıl, mühendisler Efkan Kurt ile Adem Ormanoğlu “Bilinçli Taksirle Ölüme ve yaralamaya neden olma' suçundan ise 12 yıl 6 ay ceza verildi.

Sanıklardan yönetim kurulu üyesi Haluk Evinç'e ise beraat kararı verildi. Patron Can Gürkan'a iyi hal indirimi uygulanmadığı öğrenildi. Kurt ve Ormanoğlu daha önceden tutukluluk süreçleri olmadığı için Yargıtay kararı onaylarsa tutuklanacaklar.

Hakim Pehlivanoğlu'nun kararı okuduğu sırada duruşma salonunda şehit madenci yakınları tepki gösterirken, mağdur ailelerin avukatları ise masaya vurarak tepkilerini gösterdi.

AVUKATLAR: SONUNA KADAR MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Kararın ardından madenci avukatları duruşma salonun önünde basın açıklaması yaptı.

Mağdur yakını avukatlarından Nergis Tuba Arslan, mahkemenin verdiği kararı tanımadıklarını belirterek şu ifadelere yer verdi:

“Bu karardan herkes utansın. Bu davada sermayeyi koruyan, patronların sırtını sıvazlayan, arka çıkan herkes, tüm devlet görevlileri, tüm bürokratlar bir gün hesap verecek. Bunun kurtuluşu yok. Bizler vazgeçmeyeceğiz. Türkiye'nin en büyük katliamında bir şeyin peşindeyiz. Bundan sonra başka işler çürümüş düzende hayatlarını kaybetmemesini istiyoruz. Mahkeme verdiği kara ile aslında bundan sonraki işçilerin katliamını ferman çıkarmıştır.”

OLAYLARIN GELİŞMESİ

2014 Mayıs ayında yaşanan facianın ardından Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın da aralarında bulunduğu sanıkların yargılama süreci başladı.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava 2018 yılında sonuçlandı. Davada 37 kişi beraat etti, 14 sanık da taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmaktan ceza aldı. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'a basit taksirden 15 yıl hapis cezası verildi. Bilinçli taksirden yargılanan diğer sanıklar Genel Müdür Ramazan Doğru 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik 18 yıl 9 ay, Yardımcısı İsmail Adalı 22 yıl 6 ay hapis cezası almıştı. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, 18 Nisan 2019'da tahliye edilmişti.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 30 Eylül 2020'de yeni bir karar aldı ve Can Gürkan’ın da aralarında bulunduğu dört sanığa olası kastla 301 kez öldürme ve 162 kez yaralama suçundan ceza verilmesini istedi. Ancak iki Yargıtay savcısı bu kararın düzeltilmesi için 8 Ocak 2021'de başvurdu. Dilekçede, 12. Ceza Dairesi sanıklar hakkında taksirle ölüme neden olmaktan ceza verilmesini talep etti. Bu gelişmenin ardından dosya Yargıtay 12. Ceza Dairesi'ne döndüğünde beş kişilik heyetinin üçü değişti. Yeni heyet ikiye karşı üç oyla önceki kararı bozdu. Kararda, Can Gürkan'ın bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmaktan yargılanmasını gerektiğine hükmetti.

Soma maden faciasının ardından tutuklanan Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, yardımcısı İsmail Adalı'nın yattıkları süre göz önünde bulundurularak Soma İnfaz Savcılığı tarafından 2021 Şubat ayı başında serbest bırakıldı. 3 tutuklu sanığın cezaevinden serbest bırakılmasını ardından Soma davasında cezaevinde tutuklu sanık kalmadı.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false