SALMAN RÜŞDİ’NİN DURUMU HALEN KRİTİK
DÜNYA 13.08.2022 10:16:00 967 0

SALMAN RÜŞDİ’NİN DURUMU HALEN KRİTİK

Rüşdi'nin menajeri Andrew Wylie, ameliyattan çıktığını,  solunum cihazına bağlı olduğunu söyledi ve  "Muhtemelen bir gözünü kaybedecek. Kolundaki sinirler kopmuştu. Bıçak isabet eden karaciğeri de hasar görmüş" diye konuştu.

Şeytan Ayetleri kitabıyla bilinen yazar Salman Rüşdi, İran İslam devriminin lideri Ayetullah Humeyni'nin ölüm fetvasından 33 yıl sonra ABD'nin New York kentinde bıçaklı saldırıya uğradı.

New York Times'da yer alan bir habere göre  Rüşdi'nin menajeri Andrew Wylie, yazarın dün geç saatlerde ameliyattan çıktığını,  ancak hala solunum cihazına bağlı olduğunu söyledi ve  "Muhtemelen bir gözünü kaybedecek. Kolundaki sinirler kopmuştu. Bıçak isabet eden karaciğeri de hasar görmüş" diye konuştu.

 Salman Rüşdi'nin Şeytan Ayetleri kitabı dünyanın çeşitli ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de olaylara vesile olmuştu. Sivas'ta yaşanan Madımak Katliamı'ndan günler önce de Aziz Nesin'in o dönem baş yazar olduğu Aydınlık gazetesinde yer bulması üzerine de kentteki olayların çıkmasındaki nedenler arasında yer almıştı.

Humeyni, 14 Şubat 1989'da yayınladığı fetva ile 'tüm cesur Müslümanlardan' kitabın yazarı Rüşdi ile birlikte kitabı yayınlayanları da öldürmeleri çağrısında bulundu. Humeyni'ye göre bu fetva ile bundan sonra hiç kimse İslam ayetlerine hakaret edemeyecekti.

Şeytan Ayetleri adlı kitabında Kur'an ve Muhammed Peygamber ile alay etmekle suçlanan Rüşdi'nin ölümü için ödül teklif edildi. Bu fetvadan sonra Rüşdi koruma altına alındı ve kalabalık yerlerden uzak durmaya başladı. Rüşdi'nin, fetvanın yayınlanmasından sonraki altı ay içinde 56 kez adresini değiştirdiği söyleniyor.

Şeytan Ayetleri kitabı, Eylül 1988'de henüz radikal grupların gündemde olmadığı bir dönemde bir İngiliz yayınevi tarafından yayımlanmıştı.

Kitapta Hindistan'dan İngiltere'ye giden bir uçakta bulunan iki Hint vatandaşının maceraları anlatılıyor. Terör saldırısına hedef olan uçaktaki iki Hintli kurtuluyor ve İngiltere sahillerine ulaşarak Londra'daki göçmenlerin arasına karışıyor. Burada tasvir edilen olaylardaki kimi ayrıntıların Muhammed Peygambere hakaret amacı taşıdığı iddiaları ile radikal islam çevreleri bu yapıta karşı büyük tepki oluşturmuş bulunuyor.  

.Kitap yayınlanır yayınlanmaz Müslüman dünyasında büyük bir öfke dalgasına neden oldu. Kitap, yaklaşık 20 ülkede yasaklandı.

Ocak 1989'da İngiltere'nin Bradford kentinde kitabın birkaç kopyası meydanda yakıldı.

Kitap, ABD'de de ilgi gördü. Bazı yazarlar kitapla ilgili açık oturumlar düzenledi. Bu oturumlar nedeniyle Müslüman ülkelerde ABD'ye yönelik öfke de büyüdü. Pakistan'ın İslamabad kentinde kızgın göstericiler Amerikan Kültür Merkezi'ne saldırdı.

Avrupa ülkelerinde de kitaba yönelik protestolar düzenlendi. Londra ve Tahran, kitabın yayınlanması sonrası yaklaşık 2 yıl boyunca resmi diplomatik ilişki kurmadı. Bu arada Rüşdi'ye yönelik Batı'da destek de artıyordu. Batılı entelektüel toplumda yüzlerce yazar topladıkları imzalarla Rüşdi'nin 'ifade özgürlüğü' hakkını savundu.

Humeyni, Haziran 1989'da öldükten sonra Rüşdi olayları yatıştırmak için bir makale kaleme aldı ancak öfke dinmedi.

Rüşdi,1991 yılında yeniden görülmeye başladı ancak etrafındaki en yakın kişiler ya öldürüldü ya da saldırıya uğradı.

Sivas'ta yaşanan Madımak Katliamı'ndan günler önce de Salman Rüşdi'nin Şeytan Ayetleri kitabı, Aziz Nesin'in o dönem baş yazar olduğu Aydınlık gazetesinde yer bulmuş bu da tepki çekmişti.

Sonraki yıllarda İran'da başa geçen reformist Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi daha yumuşak bir çizgi izledi ancak dini lideri Ali Hamaney, Rüşdi'ye yönelik fetvadan geri adım atmadı.

Çok sayıda suikast girişimine maruz kalan Ruşdi, 2007 yılında İngiltere Kraliçesi tarafından şövalye ilan edildi.

AFP'ye göre yazar uzun yıllardır New York'ta yaşıyor ve sosyal medya ağları nedeniyle kendisine yönelik ölüm tehdidinin her zamankinden daha fazla olduğunu söylemişti.

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı