Tarih: 08.02.2022 12:59

Sağlık emekçileri iş bıraktı: 'Hakkımız olanı istiyoruz!'

Facebook Twitter Linked-in

Sağlık emekçileri bugün hakları için yurt genelinde iş bıraktı.
Kötü çalışma koşulları, sağlıkta şiddet, mobbing, hayat pahalılığı nedeniyle "Artık yeter, tükendik!" diye sağlıkçılar, ülkenin dört bir yanında çok sayıda hastanede bugün acil durumlar dışında hizmet vermeyecek.
Sağlık emekçileri sağlık kuruluşları önünde basın açıklaması yaparken, bazı hastanelerdeki poliklinikler de boşaldı.

'Aradan 60 gün geçmesine rağmen, verilen sözlere dair en ufak bir adım atılmadı'
Genel Sağlık-İş Sendikası'ndan bugün konuyla ilgili yapılan açıklamada "20 yılın sonunda sağlık çalışanlarının geldiği nokta açlık sefalet ve yoksulluktur" denildi.
Açıklamada "Aralık ayında da iktidar tarafından umut balonları patlatılmış, sağlık emekçilerine 2500 TL ile 5000 TL arası zam yapılacağı haberleri en yetkili ağızlar tarafından kameralar önünde defalarca deklare edilmiştir. Müjde manşetleriyle toplumda algı oluşturulmuş, ancak aradan 60 gün geçmesine rağmen, verilen sözlere dair en ufak bir adım dahi atılmamıştır" ifadelerine yer verildi.
"Son bir yılda yaklaşık 1400 hekim yurt dışında, daha cazip imkânlarla çalışmak için istifa etmiştir.  Ülkemizde hekimlik yapmak yerine yurt dışında garsonluk yapmayı tercih eden doktor haberleri medyada her geçen gün giderek artan bir şekilde geniş yer bulmaktadır" diyen sendika, şu talepleri dile getirdi:
Uzman hekim ve pratisyen hekimler için vaat edilen ekonomik artışlar hızlıca hayata geçirilmeli,
Ek ödeme ve performans aldatmacasına derhal son verilmeli, tüm sağlık emekçileri için yoksulluk sınırı üzerinde insan onuruna yaraşır tek kalem maaş düzenlemesini gerçekleştirmeli,
Geçmişe etkili olmak koşuluyla yılda 90 gün yıpranma payı derhal kanunlaşmalı,
Seçim meydanlarında onlarca kez vaat edilen 3600 ek gösterge artışı için gün saymaktan vazgeçilmeli Lisans mezunlarına 3600 ve hekimlere de 7200 olmak üzere kademeli ek gösterge artışının gereği acilen yapılmalı,
Meclis'e sunduğumuz sağlıkta şiddetle etkin mücadele yasa tasarısı kabul edilerek sağlıkta şiddetle mücadele samimiyetle yürütülmeli.

'Sağlık emekçileri yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkum edildi' 

Türk Tabipleri Birliği (TTB) de "Özlük hakları ile ilgili düzenleme içeren yasa tasarısının iktidar tarafından Meclis içtüzüğüne aykırı biçimde geri çekilmesi üzerine G(ö)REV eylemine gidiyoruz" açıklaması yaptı. TTB açıklamasında şöyle denildi:
"Bugün, BAĞ-KUR ve SSK emeklisi hekimlerin aylığı 2.300-4.000 TL arasındadır; pratisyen hekimin yalın maaşı yaklaşık 4.900 TL; 30 yıllık uzman hekimin yalın maaşı 5.800 TL’dir demek için buradayız. Türkiye, 2020 verilerine göre uzman hekim maaşları sıralamasında OECD üye ülkeleri içinde sondan altıncı sırada; pratisyen hekim maaşlarında ise 17 ülke arasında 14'üncü sırada bulunmaktadır. Türkiye’de Sağlık emekçileri yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkum edilmiştir.
Bizleri duymak görmek istemeyen emeğimize, haklarımıza, sağlık hakkımıza göz dikmiş iktidara cevabımızı bugün vermek G(ö)REVimizdir. Ve bilmelidirler ki bu emeğimiz ve haklarımız için yapacağımız son, tek günlük G(ö)REV’dir. Başta 14 Mart’a kadar olmak üzere haklarımızı alana kadar 'Emek Bizim Söz Bizim' demeye, haklarımız için mücadele etmeye devam edeceğiz."

(vş)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —