Tarih: 17.04.2022 11:57

Rusya’nın Avrupa’ya gaz ihracatı düşüşe geçti

Facebook Twitter Linked-in

Resmi kaynaklardan açıklanan veriler, Rus petrol sözleşmelerinde fiyatların da önemli bir düşüş kaydettiğini gösterdi.

Avrupa Birliği (AB), Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlamasının ardından bu yıl Rus gazına olan bağımlılığını yaklaşık üçte iki oranında azaltmayı hedeflerken Almanya ise kapsamlı boykot yapılması çağrılarına karşı çıkıyor.

Rus Gazprom şirketi cuma günü yaptığı açıklamada, 1 Kasım-15 Nisan tarihleri arasında Avrupa ve Türkiye’ye yönelik ihracat hacminin bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 26,4 düştüğünü bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre enerji devi şirket, Avrupa’da depolanan gaz miktarının son birkaç yılın en düşük seviyesinde olduğunu kaydetti..

Rus Ural petrolü fiyatı ile dünya petrol piyasasına yön veren ve Kuzey Denizi’nden çıkarılan Brent ham petrolü fiyatı arasındaki fark da açıldı.

Rusya Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan verilere göre  Ural ham petrolünün 15 Mart-14 Nisan tarihleri arasındaki ortalama fiyatı varil başına 79,81 dolar oldu. Brent petrolün fiyatı ise 108,50 dolara yükseldi.

Interfax’ın haber ajansına göre Ural ve Brent ham petrolü arasındaki alışılmış fiyat farkı genel olarak ortalama bir veya iki dolar civarındaydı. Ancak Rusya’ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle fark açıldı. Rus petrolü Batı yaptırımlarına tabi olmasa da Moskova’ya yönelik alınan cezai prosedürler, şirketlerin petrol satın almak konusunda tereddüt yaşamasına yol açtı.

Ural ham petrolü, varil başına ortalama 40 dolar elde eden Rusya’nın bütçesi için önemli bir gelir kaynağı olmaya devam ediyor.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 2021 yılında AB’nin Rusya’ya petrol için 80 milyar dolar, gaz için de 20 milyar dolar ödediğini söyledi.

Avrupalı yetkililer cuma günü AFP’ye yaptıkları açıklamada, AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarının petrol ve gaz yasağını da kapsayacak şekilde genişletmeye çalıştığını ancak bu tür adımlar atılmasının ‘birkaç ay’ alacağını belirttiler.

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak dün Rusya merkezli Energy Policy dergisinde yayımlanan bir makalede ‘önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde Rus petrolünün ve gazının yerine tam bir alternatif bulmanın mümkün olmayacağını’ vurguladı.(Kaynak Şarku’l Avsat)(CO)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —