Tarih: 14.03.2023 08:49

Rus Yetkililere Savaş Suçu iddiası

Facebook Twitter Linked-in

Reuters’a konuşan bir kaynak tutuklama emirlerinin soykırım suçlamasını da içerebileceğini ve merkezi Lahey’de bulunan mahkemede yargılama öncesi yargıç tarafından onaylanması halinde kısa vadede çıkarılmasının beklendiğini söyledi.

Rusya’nın yetkililerine karşı çıkarılacak tutuklama emirlerini reddetmesine kesin gözüyle bakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) haberle ilgili yorum yapmayı reddetti. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan da bir açıklama ya da yorum gelmedi.

Uluslararası savaş suçları konusunda olası bir yargılama, Moskova’nın diplomatik olarak soyutlanmasını derinleştirebilir ve suçlanan Rus yetkililerin tutuklanma korkusu sebebiyle yurtdışı ziyaretlerini zorlaştırabilir.

Kiev binlerce çocuğa Rus pasaportu verildiğini iddia ediyor

Rusya Ukrayna’da işgal sırasında sivil altyapıyı kasıtlı olarak hedef aldığını reddediyor.

Binlerce Ukraynalı çocuğun Rusya’yı getirildiğini gizlemeyen Rusya bu programı, çatışma bölgesindeki yetimleri ve terk edilen çocukları korumak için yürütülen insani bir çalışma olduğunu iddia ediyor.

Kiev ise sınırdışı edilen binlerce Ukraynalı çocuğun Rus aileler tarafından evlat edinildiğini, Rus kamplarına yerleştirildiğini ve yetim kalan çocuklara Rus pasaportu verilerek Ukrayna uyruğunu reddetmelerinin istendiğini belirtiyor.

“Failler dışında sorumlu yetkililer de hedef alınabilir”

Birleşmiş Milletler soykırım sözleşmesi, çocukların zor kullanılarak bir gruptan diğerine verilmesini soykırım suçu altında kovuşturulabilecek beş eylemden biri olarak tanımlıyor.

Ukrayna şimdiye kadar işgal altındaki bölgelerde katliam ya da cinsel saldırı gibi olaylarla bağlantılı olarak Rus askerlere yönelik savaş suçu kovuşturması başlattı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi savcılarının görüştüğü suçlamalar bunun da ötesine geçerek, Ukrayna’da işgal sırasında sahada işlenen suçların doğrudan failleri dışında, uygulanan politikalardan sorumlu yetkilileri hedef alabilir.

Ukrayna’nın Buça kentinden işgal sırasında geçtiğimiz yıl gelen katliam görüntüleri infial yaratmış, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Ukrayna’da savaş suçu işlendiğine ilişkin sağlam bir dosya oluşturmak amacıyla farklı kaynaklardan delil toplama sürecinde olduklarını söylemişti.

ABD Başkanı Joe Biden da geçtiğimiz yıl Nisan ayında yaptığı bir açıklamada Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin için “savaş suçlusu, yargılanmalı” demişti.

(vş)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —