Tarih: 15.12.2022 11:14

PROF. BOZKURT, ÇÜTAM’DA “İRAN’DA TÜRK VE TÜRKÇE”Yİ ANLATTI

Facebook Twitter Linked-in

Vahit Şahin

8 yıldır aralıksız her hafta konferanslar düzenlenen Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi Etkinlikleri’nin bu haftaki konuğu Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Bozkurt oldu. Bozkurt, “İran Kimliği ve Türkçe” konulu konferansında, “İran’da Türk iktidardadır ama Türkçe yoktur. Devlet dili Türkçe değildir ama çok Türkler vardır” dedi.

Çukurova Üniversitesi’ne bağlı Türkoloji Araştırmaları Merkezi  (ÇÜTAM) Müdürü Prof.Dr.Deniz Abik, konuşmacı  Prof.Dr. Fuat Bozkurt’u kürsüye davet etti. 

“2500 yıllık Pers İmparatorluğunun 1000 yılı Türklerindir” diyen Prof. Dr. Fuat Bozkurt, “Jeopolitik Iran coğrafyası, günümüzdeki İran sınırlanın ötesinde, çok geniş bir alanı kapsar. Anadolu yaylalarını bittiği yerde başlar, Horasan, Afganistan'ı içine alarak ve Hindistan'a dayanan alandır. Horasan ise günümüzdeki İran eyaletinden çok daha geniş bölgeyi içine alır. Günümüzdeki Türkmenistan'ın tümünü ve Özbekistan'ı kapsar” dedi.

İran'da Türkler’i anlatan Bozkurt, şunları söyledi:

“Türk dilinin yayılım alanı bu uzam içindedir. Türkçe ve Türk kimliği Anadolu’dan önce İran coğrafyasında yer alır. Böylesine bir olgu içinde İran'ı Türkçe’den ve Türklükten koparmak imkansızdır. İran Coğrafyasında Türkçe ve Türklük Horasanla başlar. Güneş Ülkesi anlamına gelen bu bölge günümüzde İran'da bir eyalet adıdır. Geçmişte çok geniş alanları kapsar. Başkenti günümüzde Afganistan sınırları içinde bulunan Herat kentidir. Horasan, Anadolu'nun eşiğidir. Türk kimlik öyküsünün temelidir. Öyküsel tarihimiz Horasan'a değin uzanır. Onun öncesi, Ahmet Yesevi kitabı bilgidir. Horasan Nişabur, Merv, Belh şehirleri ile Anadolu aydınlanmasını pınarlarıdır. Hacı Bektaş Nişabur’dan, Mevlana Belh'ten gelir.” 

Türkler geniş coğrafyaya yayıldığını kaydeden Prof. Dr. Fuat Bozkurt, Türkçe ve Türklüğün İran Coğrafyası'nı da aştığını belirterek, “Bunca alan fethedilip, bunca devlet kurulurken, İran’da Türkçe ve Türklüğün görmezden gelinmesine ne demeli? şeklinde konuştu.

(VSA-

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —