Tarih: 04.10.2018 09:42

Potoda 53. sezon heyecanı başlıyor

Facebook Twitter Linked-in

Ligde yeni sezon yarın oynanacak ilk hafta maçlarıyla başlayacak. Sezonun ilk yarısı 14 Ocak 2019´da tamamlanacak. İkinci yarısı 26 Ocak´ta başlayacak ligde normal sezon 12 Mayıs 2019´da sona erecek. All-Star organizasyonu ise 20 Ocak 2019´da yapılacak. Normal sezonun 30 hafta süreceği ligde, ilk 8´e girecek takımlar play-off´a yükselecek. Play-off serilerinde çeyrek finallerde 2, yarı finallerde 3 galibiyet alan takımlar, tur atlayacak. Final müsabakalarında ise 4 galibiyet alan ekip, sezonun şampiyonu olacak. 

Yabancı sayısı 5´e düştü 
Bu yıl alınan kararla Basketbol Süper Ligi´nde yabancı kuralı değişti. Türkiye Basketbol Federasyonu, 6 olan yabancı oyuncu sayısını 5´e düşürdü. Bu yeni kural Süper Lig´de bu yıldan itibaren 2 yıl boyunca geçerli olacak. 

İlk şampiyon Altınordu 
İlk defa 1966-1967 sezonunda başlayan Basketbol Süper Ligi, 2018-2019 sezonu itibariyle 53. sezonunu yaşayacak. Ligin ilk şampiyonu finalde Galatasaray´ı yenen Altınordu oldu. 1978-1979 sezonunda statü değişikliğine gidilerek, ligi ilk beş sırada tamamlayan takımların play-off maçları oynamasına karar verildi. Play-off usulünün ilk şampiyonu da o dönemki adıyla Efes Pilsen oldu. 

Ligin yeni ekipleri 
Bu sezon Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi´ne çıkmaya Türk Telekom ve Afyon Belediyespor hak kazandı. Ligden çekilme kararı alan Eskişehir Basket´in yerine Bahçeşehir Koleji dahil edildi. Ligin başlamasına az bir zaman kala Trabzonspor da ligden çekilme kararı aldığını açıkladı. 

Son şampiyon Fenerbahçe 
Geçtiğimiz sezon Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi´nde Fenerbahçe, final serisinde Tofaş´ı 4-1´le geçerek şampiyon oldu. Sarı-lacivertliler üst üste 3., toplamda 9. lig şampiyonluğunu kazanırken, Başantrenör Zeljko Obradovic de 4. zaferini yaşadı. Fenerbahçe´nin ABD´li basketbolcusu Brad Wanamaker de final serisinin En Değerli Oyuncusu (MVP) seçildi. 

Galatasaray ile Beşiktaş şampiyonluğa hasret 
Basketbol Süper Ligi´nin köklü iki kulübü Galatasaray ile Beşiktaş Sompo Japan´ın şampiyonluk hasretleri sürüyor. Sarı-kırmızılılar, son olarak 2013 yılında kupayı müzesine götürmüştü. Siyah-beyazlılar ise en son 2012 yılında şampiyon oldu. Bu iki takımın son şampiyonluklarında ise başantrenörün Ergin Ataman olması dikkat çekti. 

En çok şampiyon 13 kez ile Anadolu Efes 
1966-1967 sezonunda Türkiye Deplasmanlı Basketbol Ligi adı ile kurulan ligin ilk şampiyonluğunu Altınordu Basketbol Takımı kazandı. Basketbol Süper Lig´de en çok şampiyon olan takım ise 13 kez ile Anadolu Efes olurken, İstanbul ekibi 2009 yılından beri şampiyonluk yaşamıyor. Efes´i 9 şampiyonluk ile Fenerbahçe takip ederken, şu an ligde yer almayan Eczacıbaşı´nın ise 8 şampiyonluğu bulunuyor. 

(Öİ)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —