Tarih: 11.02.2019 10:37

Pompeo´nun Orta Avrupa turu başladı

Facebook Twitter Linked-in

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 5 Orta Avrupa ülkesine yapacağı turuna başladı. Macaristan, Slovakya, Polonya Belçika ve İzlanda´dan oluşacak olan turunda Rusya ve Çin´in Orta Avrupa´da artan etkisine odaklanacak. 
Pompeo´nun bugün Macaristan´a gelmesi bekleniyor. Daha sonra Slovakya ve Polonya´yı ziyaret edecek olan Pompeo, turunu 15 Şubat´ta Belçika ve İzlanda ile tamamlayacak. 
ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili Pompeo´nun Macaristan Başbakanı Victor Orban ile görüşeceğini söyledi. Yetkili, görüşmelerde güvenlik ilişkisini destekleme, Rus saldırganlığına karşı koyma, NATO´nun caydırıcılığını güçlendirme ve Ukrayna´ya destek konularına odaklanılacağını belirtti. Buna ek olarak, hava ve füze savunması konulu müzakerelerin gerçekleşmesi bekleniyor ve Pompeo´nun Macaristan´ın Afganistan´daki rolünü ve Orta Doğu´daki DEAŞ militanlarıyla mücadelesini onaylaması bekleniyor. Yetkili, Pompeo´nun Macaristan´daki sivil topluma desteğini ifade edeceğini ve sivil toplum örgütlerinin liderleriyle görüşeceğini söyledi. 

Politik açıdan kısmen özgür 
Macaristan, ABD merkezli düşünce kuruluşu Freedom House´un tarafından geçmişte siyasi olarak özgür olarak sınıflandırılmıştı. Ancak, Victor Orban´ın Fidesz´in partisinin medyaya, mahkemelere, dini gruplara, akademi, sivil toplum kuruluşları ve özel sektöre yönelik sürekli saldırıları nedeniyle Dünya´da Özgürlük 2019 raporunda Macaristan´ı politik açıdan kısmen özgür olarak sınıflandırdı. 

Orta Doğu konferansı 
Pompeo, Polonya´da 13-14 Şubat´ta İran´a odaklanması beklenen Orta Doğu konferansına katılacak. Konferansa, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Trump´ın Ortadoğu´daki kıdemli danışmanı Jared Kushner ve Uluslararası müzakereler için özel ABD elçisi Jason Greenblatt´ın da katılması bekleniyor. (Öİ)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —