Tarih: 27.06.2020 14:34

Pompeo’dan Çin’e karşı Avrupa’ya çağrı

Facebook Twitter Linked-in

Pompeo, Çin’i Güney Çin Denizi’nde ve Hindistan sınırında “provokatif askeri eylemler”de bulunmakla suçladı. Pompeo Çin’in nükleer programının şeffaf olmadığını ve “barışçıl komşularına karşı tehdit oluşturduğunu” öne sürdü.

Çin’in “Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler ve Hong Kong halkıyla ilgili çok sayıda uluslararası taahhüdünü yerine getirmediği” iddiasında bulunan Pompeo Çin’e karşı “uluslararası birliklerin konuşlandırılması”ndan söz etti.

Pompeo “Çin Halk Ordusu’na karşı uygun bir karşı duruşu temin edeceğiz. Bizce bu çağımızın meydan okuması ve bunu yapmak için kaynaklarımızın olmasını temin edeceğiz. Belirli yerlerde daha az Amerikan kaynağı olacak. Diğer yerlerde ise daha fazla” dedi.

Çin Komünist Partisi’nin Hindistan, Vietnam, Malezya, Endonezya, Güney Çin Denizi ve Filipinler’e tehdit oluşturduğunu öne süren Pompeo “Bunu dünya genelindeki tüm ortaklarımızla ve özellikle Avrupa’daki dostlarımızla tam istişare halinde yapmak istiyoruz” diye konuştu.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell ise Çin konusunda ABD-AB arasında bir diyalog mekanizması teklifinin ABD tarafından kabul edildiğini belirtti. Borrell  "Çin'in Batı'ya ve ortak demokratik ideallerimize oluşturduğu tehdit hakkındaki endişelerimizi tartışmak için oluşturulacak yeni mekanizma konusunda heyecan duyuyorum" diye konuştu.

(VŞ)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —