PİSA,
EĞİTİM 5.07.2022 09:38:00 775 0

PİSA, "EĞİTİM SİSTEMİNİN KENDİSİ SORUNUN ANA KAYNAĞI OLABİLİR"

Uluslararası öğrenci değerlendirme programı PISA verilerine göre Türkiye’deki öğrencilerin okuduğunu anlama sıralaması, 2003’ten bu yana ortalamanın altında kalıyor.

"TÜRKİYE’DE ÖĞRENCİLER YILLARDIR OKUDUĞUNU ANLAMIYOR"

Küresel çapta eğitim dinamikleri değişirken Türkiye’de bir türlü çözülemeyen eğitim sorununun kaynağı ise gelenekselleşmiş eğitim sistemi olarak görülüyor. Sistemin değişmesi gerektiğini savunan sosyal eğitim girişimi Life School’un geliştirdiği eğitim yöntemi, sorunun çözümlerinden biri olmaya aday.
PISA raporlarına göre Türkiye’deki öğrenciler 2003’ten bu yana okuduğunu anlama kategorisinde OECD ortalamasının altında kalmaya devam ediyor. Öyle ki Türkiye’nin yıllardır çözemediği eğitim sorununun kaynağı güncellenmemiş ve eski yüzyıldan kalan eğitim sistemi olarak görülüyor. Öğrencilerin sadece matematik ve fen bilimleri alanında becerilerini ölçmeyen PISA eğitim araştırmasında, gençlerin okulda öğrendikleri bilgi ve becerileri günlük yaşamda kullanma yetilerinin de ölçülüyor olması klasik eğitim sisteminin dezavantajlarını ortaya çıkarıyor. Klasik eğitim sisteminin özellikle de Z kuşağına yeteri kadar fayda sağlayamadığını ortaya koyan sosyal eğitim girişimi Life School da yeni dünyanın gerçekleriyle derlediği ve farklı disiplinlerden oluşan akademilerini öğrencilere sunmaya hazırlanıyor. 

Okuyor Ama Anlamıyor 

PISA ölçümlerinde, okuduğunu anlamak herhangi bir metni sesli ya da sessiz okumak olarak görülmüyor. Metinlerde bulunan bilgilerin değerlendirilmesi, yazarın ana fikrinin kavranması olarak ön plana çıkan okuduğunu anlama kategorisinde, Türkiye’nin karnesi 2003 yılından bu yana düzelmiyor. 37 OECD ülkesi baz alınarak yapılan araştırmada, okuduğunu anlama kategorisinde Türkiye ortalamanın hep altında kalıyor. Her yıl yapılan müfredat değişikliğinin öğrencileri hem aşırı hem de niteliksiz bilgiye maruz bıraktığının altını çizen Life School, yapılan ölçüsüz bilgi yüklemelerinin ezbere dayalı öğrenme taktiğini kalıcı hale getirdiğini ancak geleceğin dünyasında bu eğitimi almış öğrencilerin yer alamayacağına dikkatleri çekiyor. 

Öğrenciler Ezber Eğitim Modelinden Hayatı Öğrenemiyor 

OECD’nin verilerine göre, Türkiye’de ilkokul ve ortaokul için toplam zorunlu öğretim süresi sekiz yılda ortalama 6.251 saat olarak ön plana çıkıyor. 6.251 saatin ezberle geçmesi sonucunda öğrencilerin başarıya ulaşamaması eğitim modelini sorgulatıyor. Life School, öğrencilerin merak duygularını uyandırarak gelenekselleşmiş fabrika temelli eğitime alternatif bir eğitim anlayışı sunuyor. Mevcut sistemin yeni dünyada gerekli olan iş ve yaşam becerilerini karşılayamamasına yönelik çözüm önerileri sunan Life School, uzman eğitmenler tarafından hayatın içinden oluşturduğu farkındalık, ekolojik okur yazarlık, teknoloji ve girişimcilik gibi akademilerle eğitim alanında yaşanan eksikliği kapatmayı hedefliyor. Odağın öğrenci olmadığı mevcut eğitim sistemi yerine, öğrenciyi sürekli aktif olmaya ve alınan eğitimin çıktılarını üretilen projelerle görünür hale getiren bir sistemi benimseyen Life School, akademilerini eğitmenler ve öğrenciler arası kuşak farkından kaynaklanan iletişimsizliği de gözeterek oluşturuyor."

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli