Tarih: 08.06.2018 09:32

"Oyunuza sahip çıkın"

Facebook Twitter Linked-in

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Adana Şubesi tarafından 24 Haziran´da yapılacak milletvekilliği genel seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde, kamuoyunda en çok tartışılan konu olan seçim güvenliğiyle ilgili düzenlenen panel düzenlendi. 

"OYUNUZA SAHİP ÇIKIN"
CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, TMMOB´ye bağlı odaların Adana Şube Başkanları, çeşitli sendika ve sivil toplum örgüt temsilcileri ve davetli vatandaşların katıldığı toplantının açılışında konuşan EMO Adana Şube Başkanı Mehmet Mak, Türkiye´nin sağlıklı yönetilemediğine dikkat çektiği konuşmasında vatandaşların sorumluluk bilinciyle sandığa gitmesi ve oyuna sahip çıkması çağrısında bulundu. 

"TUTANAKLAR BİR HAVUZDA TOPLANMALI"
SEÇSİS sisteminin riskleri üzerinde duran BMO  Yönetim Kurulu Başkanı Birkan Sarıfakıoğlu, sanal seçmen oluşturma, sandık sonuç tutanaklarının değiştirilmesi ya da bilişim altyapısının çökmesi ya da saldırıya uğraması risklerine dikkat çekerek çözümün partilerin ve sivil girişimlerinin inisiyatif alması ve ıslak imzalı sandık sonuç tutanaklarının ortak bir havuzda toplanması olduğunu söyledi. 
SANAL SEÇMEN YARATILABİLİR Mİ?
SEÇSİS´in MERNİS´in kayıtlarını kullandığını ifade eden Sarıfakıoğlu, sanal seçmen oluşturma riskine dikkat çekerek "MERNİS´te sanal vatandaş yaratılmış olabilir. Bir TC kimlik numarasının gerçek bir vatandaşa ait olduğunu bilemezsiniz. Bu sanal vatandaş boş hanelere ya da sanal hanelere yerleştirilebilir. Bir kimlik basarsınız ve bir vatandaşa verip oy kullandırabilirsiniz. Bu var demiyorum ama böyle kayıtlar olabilir" dedi. Bir de hayatta olmayan akrabaların kayıtlarda seçmen olarak görülme riskine dikkat çeken Sarıfakıoğlu, "Yurttaşlıktan çıkarılmış kişilerin seçmen gibi görünmesi riski de var. Bunların denetimi mümkün. Partilerle seçmen listeleri paylaşılıyor. Partiler alttaki örgütlerini de harekete geçirerek gerekli kontrolleri yapmalıdır. 
İNTERNET VE BİLİŞİM ALTYAPISI DURABİLİR
Bilişim altyapısının ya da veri merkezinin kullanılmaz hale gelmesi ihitimali üzerinde duran Sarıfakıoğlu,  Bu ülke darbe girişimleri yaşadı. Binalar bombalandı.  Bu yüzden bu ihtimali uzak görmüyorum. Bu şekilde bilişim altyapısı çalışmaz hale getirilebilir. Ya da internet yavaşlarsa seçim sonuçşarını aldığımız televizyon, siyasi partilerin veri alması durabilir" dedi. 

HER OKULDA BİR AVUKAT!
Düzenlemeye göre, oy pusulalarında mühür uygulamasının  devam edeceğini dile getiren Adana Baro Başkanı Veli Küçük, "Ancak mühürsüz zarf ve oy pusulaları eğer YSK filigranlı kağıtlar ise geçerli sayılacak. İlçe seçim kurulunun mührü yoksa geçerli sayılmayacak. Geçmiş seçimlerde Doğu ve Güneydoğu´da yaşanan olumsuz unsurların bu seçimlerde de olabileceği endişesi hakim ancak trafoya kedi de girse, elektrik kesintisi de olsa bu seçimin kazananı umut olacaktır. Bu seçimlerde her okulda bir avukat görevlendirdik" dedi.(CO)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —