Tarih: 09.05.2018 16:22

OBAMA: ?TRUMP´UN KARARI BÜYÜK HATA, AMERİKA´NIN GÜVENİLİRLİĞİ RİSKE GİRDİ?

Facebook Twitter Linked-in

İran´la 2015´te varılan nükleer anlaşma sırasında Amerika Başkanı olan Barack Obama, Başkan Donald Trump´ın anlaşmadan çekilme kararını eleştirdi.

Anlaşmanın işlediğini, bu düşüncesinin Avrupalı ortaklar, bağımsız uzmanlar ve şu anki Amerika Savunma Bakanı tarafından da paylaşıldığını belirten Obama, anlaşmanın İran´ın nükleer programını geriye götürdüğünü ve Amerika´nın çıkarına olduğunu belirtti.

Anlaşmanın Birleşmiş Milletler Güvenli Konseyi kararlarıyla da uygun bulunduğunu hatırlatan Obama, anlaşma sayesinde İran´ın nükleer programının uluslararası denetime açıldığını ve zenginleştirilmiş uranyum deposunun yüzde 97´sinin saf dışı edildiğini belirtti. Obama, anlaşma sayesinde önemli başarı elde edildiğini de kaydetti.

Anlaşmanın İran´la olan bütün problemleri çözmeyi amaçlamadığını kaydeden Obama, ancak anlaşma olmadan İran´ın istikrar bozucu faaliyetleriyle mücadele etme kabiliyetinin de zayıfladığını görüşünü dile getirdi.

Obama, anlaşmadan İran´ın bir ihlali olmadan ayrılmanın önemli bir hata olduğunu belirtti ve Amerika´nın Ortadoğu´da nükleer silah sahibi bir İran ya da Ortadoğu´da yeni bir savaş seçenekleriyle karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

Barack Obama, tehlikeli bir dünyada Amerika´nın ülkeyi güvenli tutması için güçlü, ilkeli bir diplomasiyi temel alması gerektiğini de vurguladı.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —