Tarih: 16.11.2022 10:54

NASA'dan 50 Yıl Sonra Ay’a Yolculukta İlk Adım

Facebook Twitter Linked-in

Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılan roketle başlayan Ay’a yolculuğun ilk aşaması mürettebatsız.

Orion kapsülü Ay’ın etrafında 4-6 hafta sürecek bir yolculuktan sonra Dünya’ya dönecek. Mürettebatsız ilk aşamanın tamamlanmasının ardından Orion’ın 2024’te bu kez dört astronotla birlikte Ay’ın yörüngesinde bir test uçuşu gerçekleştirmesi planlanıyor. Bu test uçuşunun da başarılı geçmesi halinde NASA 2025’ten itibaren Ay’ın yüzeyine mürettebat göndermeyi umuyor.

NASA’nın Artemis programı kapsamında yapacağı ilk test uçuşunun maliyeti 4,1 milyar dolar. Tasarım, roketin inşası, test dahil olmak üzere programın şimdiye kadar NASA’ya maliyetiyse en az 37 milyar dolar. Programın başlatıldığı 10 yıl öncesinden itibaren 2025’e kadar maliyetinin toplam 93 milyar doları bulacağı öngörülüyor.

NASA 50 yıl sonra neden yeniden Ay’a gidiyor?

Amerikalı astronot Neil Armstrong, Eagle uzay aracından çıkıp “İnsan için küçük ama insanlık için büyük bir adım” diyerek Ay’ın yüzeyine ayak bastığında tarih 20 Temmuz 1969’du.

1969-1972 arasında altı Apollo misyonu boyunca 12 astronot Ay’da yürüdü.

NASA’nın Artemis’le Ay’a yeniden astronot gönderme planında amaç sadece “insan için küçük ama insanlık için o büyük adımı” yeniden atmak değil; Ay’da kalıcı bir varlık sağlayarak gelecekte Mars’a yapılacak yolculuğun da provasını yapmak.

VOA Türkçe’ye Artemis misyonunu önemini anlatan University of Central Florida’dan uzay tarihçisi profesör Amy Foster, Dünya’ya 3 gün mesafede olan Ay’a yeniden gidilmesinin 3 ay mesafede olan Mars’a yolculuğu da kolaylaştıracağını belirtiyor.


(vş)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —