Tarih: 20.04.2019 15:55

MISIR HALKI ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN SANDIK BAŞINDA

Facebook Twitter Linked-in

Anayasa değişikliğine göre Mısır ordusuna "anayasayı ve demokrasiyi koruma ve kollama görevi" de verilerek sivillerin askeri mahkemelerde yargınlanma yolu açılacak. Bugün başlayan referandumun üç gün süreceği kaydedildi. 

Milli Seçim İdaresi Başkanı Lasheen Ibrahim, cumartesi günü başlayacak seçimin pazartesiye kadar süreceğini söyledi. Seçimin 3 gün olarak uzatılmasıyla katılımın artmasını amaçladığı kaydedildi.
İbrahim, Mısır gençlerine yönelik yaptığı açıklamada, boykot çağrılarına kulağını tıkamalarını isteyerek, "Düşüncenizi saklamayın, boykot çağrılarına kulağınız kapatın" dedi. 

Mısır parlamentosu geçtiğimiz hafta 2014´teki anayasada yer alan başkanlık süresinin en fazla 4 yıllık 2 dönem olarak yer alan maddenin değiştirilerek 6 yıl daha uzatma kararı almıştı. 2014 Mısır anayasasına göre Abdulfettah Sisi´nin ikinci dönem başkanlık süresi 2024 yılında sona eriyordu

Mısırlıların onayına sunulan anayasal değişiklik, devlet başkanının iki dönem görev yapmasına olanak sağlıyor, 64 yaşındaki Sisi´ye ise üçüncü kez seçilme imtiyazı tanıyor. Eğer kabul edilirse, Sisi´nin şu an dört yılla sınırlı olan görev süresi de altıya çıkacak. Anayasa değişikliği kapsamında Sisi´nin yargı üzerindeki denetimi, ordunun da Mısır siyasi hayatındaki nüfuzunu artırması mümkün hale gelecek.

Muhalefet partileri, anayasal değişikliğini ülkeyi otoriterliğe sürükleyeceği gerekçesiyle eleştiriyor. Anayasa değişikliğine karşı olanların güçlü bir kampanya yürütmesine izin verilmedi. Kampanya sürecinde 30 binden fazla internet adresine erişim engellendi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, anayasal değişiklikleri Sisi´nin otoriter yönetimini güçlendirme çabası olarak nitelendiriyor. Af Örgütü de parlamentonun düzenlemeye onay vermesini "insan haklarını hiçe saymak" olarak değerlendirerek eleştirmişti. Hükümet ise anayasal değişikliğin terör tehdidi karşısında Mısır´ın istikrarını güçlendireceğini savunuyor.

 HABER MERKEZİ/İHA

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —