MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ İNDİRME KARARINA TEPKİLER
SİYASET 23.09.2021 20:39:00 469 0

MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ İNDİRME KARARINA TEPKİLER

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu,"Bugün bir kez daha anlaşıldı ki, Merkez Bankası Başkanı da Erdoğan’dır. Ama unutmayın, milletin parasını pul eden herkes hesap verecek" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önce faizle ilgili yaptığı açıklamalara değinen Kılıçdaroğlu, "Erdoğan, 'Ben ekonomistim' diye diye aldığın kararlarla ülkeyi bugün daha da fakirleştirdin. Milleti faturasını ödeyemez hale getirirken, yine yandaşlarını zengin ettin. Sevgili halkım unutmayın; Erdoğan sebep, hayat pahalılığı ve ödenemeyen faturalar sonuçtur" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'na da tepki gösteren Kılıçdaroğlu, "Bir sözüm de Merkez Bankası Başkanı’na. Onuru olan bir bürokrat, akıl dışı bu emir karşısında, istifasını verir ve giderdi. Bugün bir kez daha anlaşıldı ki, Merkez Bankası Başkanı da Erdoğan’dır. Ama unutmayın, milletin parasını pul eden herkes hesap verecek" dedi

NE OLMUŞTU?

Merkez Bankası Başkanı’nın faiz indirimine işaret eden sözlerine rağmen yüksek seyreden enflasyon nedeniyle piyasada indirim beklentisi yoktu. Sürpriz karar döviz kurlarını da negatif etkiledi.

Yaz aylarında 8,32’ye kadar gerileyen Amerikan Doları/Türk Lirası kuru Profesör Kavcıoğlu’nun ay başındaki açıklaması sonrası kur harekete geçmiş, dün 8,65’e kadar yükselmişti.

 Dolar kuru, PPK’da alınan bir puanlık faiz indirimi kararı sonrası 8,80’i gördükten sonra 8,75-8,76 bandında seyrediyor. Türk Lirası’nın dolar kuru karşısında son iki haftada uğradığı kayıp yüzde 5’i aştı.

 Euro/TL kuru ise 10,27’ye yükselirken Türk Lirası’nın Avrupa Birliği para birimi karşısındaki değer kaybı da yüzde 10’un üzerine çıktı

 Merkez Bankası indirime gerekçe olarak çekirdek enflasyonu gösterdi ve yapılan açıklamada yine son olarak yüzde 16,25 olarak ölçülen çekirdek enflasyon vurgusu dikkat çekti.

 Açıklamada, ‘‘Kurul, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirmiştir. Bu çerçevede para politikası duruşunda güncellemeye ihtiyaç bulunduğu değerlendirmesi yapılmış ve politika faizinde indirim yapılmasına karar verilmiştir. TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir’’ dendi.

Metinde aylar sonra ‘‘kararlı duruş’’ ifadesini kullanmayan TCMB Para Politikası Kurulu, gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünya genelinde aşılamanın hızlanması küresel ekonomide toparlanma sürecini desteklemekte olduğuna dikkat çekerken, aşılama oranlarındaki artışa rağmen yeni Covid-19 varyantlarının küresel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tuttuğu vurgulandı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) politika faiz oranında 100 baz puanlık bir indirime gitti. İndirim kararı sonrası Dolar/TL kuru tüm zamanların zirvesi olan 8,80’i test ettikten sonra 8,75-8,76 bandına geriledi.Merkez Bankası bu kararla 21 Mayıs 2020 tarihinden bu yana ilk kez faiz indirimine gitmiş oldu. 8 Eylül’de Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nın toplantısında ‘‘çekirdek enflasyon’’ vurgusu yapan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bu sözleriyle bu ayki PPK toplantısında indirime gidilebileceğinin işaretini vermişti. TL’nin ABD kuru karşısındaki iki haftalık kaybı yüzde 5’ten, Euro karşısındaki kaybı ise yüzde 10’dan fazla

AKŞENER: “EKONOMİST OLMASAYDIN NE YAPARDIK!”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı bir televizyon programındaki "Bunların kafası basmaz. Yok bunlarda böyle bir araştırma. Ben ekonomistim" sözlerini Twitter hesabından paylaşarak, iktidarın ekonomi politikasını eleştirdi.

"Sayın Erdoğan, Allah’tan ekonomistsin!" diyen Akşener, şöyle devam etti:

"Olmasaydın, millet olarak ne yapardık bilmiyorum… Gerçekten bu hamlelerin dışında, ekonomiye dair rasyonel bir planınız var mı?"

  BABACAN: “ERDOĞAN SEBEP; YÜKSEK ENLASYON SONUÇ”

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise yaptığı paylaşımla şöyle tepki gösterdi:

"Sayın Erdoğan sonunda muradına erdi. Faizi %19’dan 18’e indirdi. (Hâlâ Avrupa’nın en yüksek faizi.) Fakat kur arttı. Millet daha da fakirleşti. Tekrar ediyorum: Erdoğan sebep; yüksek faiz, yüksek kur, yüksek enflasyon sonuç."

DURMUŞ YILMAZ: “BEŞ ZEYTİNİMİZDEN İKİSİ ÇALINDI”

Eski Merkez Bankası başkanlarından Durmuş Yılmaz, faiz indirimi kararını eleştirdi. Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Soframızdaki 5 zeytinden iki tanesi daha çalındı" dedi.

Durmuş Yılmaz şunları söyledi:

"TCMB süpriz yaparak politika faizini %19.0 dan %18 düşürdü. Bu kararla soframızdaki 5 zeytinden iki tanesi daha çalındı. Sabırsızlık yine baskın çıktı. Her zaman olduğu gibi yine başa döndük. Daha yüksek faize ve yüksek bedel ödemeye hazırlıklı olalım."

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli