Macron PYD ile Görüştü Ankara Kınadı
DÜNYA 21.07.2021 13:22:00 432 0

Macron PYD ile Görüştü Ankara Kınadı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, aralarında PYD/YPG yetkililerinin de olduğu, Suriye'de Beşar Esat rejimine muhalefet eden Suriye Demokratik Konseyi (SDK) temsilcileriyle görüştü.

Görüşmeye sert tepki veren Türk Dışişleri Bakanlığı, "Tüm çağrılara rağmen, Fransa Cumhurbaşkanı'nın terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD mensupları ile görüşmesini kınadıklarını" açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat'ın 26 Mayıs'ta oyların yüzde 95,1'ini kazanarak dördüncü kez başkan seçilmesinin ardından yapılan yemin töreninden yalnızca iki gün sonra, Kürtler'in yönetimindeki Suriye Demokratik Konseyi (SDK) yetkilileri ile Elysee Sarayı'nda görüştü.

Macron'un daveti üzerine Pazartesi günü Paris'te yapılan görüşmeye, Suriye Demokratik Konseyi Yürütme Konseyi Başkanı İlham Ahmed, Yürütme Konseyi Eşbaşkanı PYD'li yönetici Berivan Halid ve Deyrizor temsilcisi Hasan Yusuf katıldı.

Kabulun ardından Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Macron'un "Kuzeydoğu Suriye'nin siyasi istikrarının sağlanması ve kapsayıcı bir yönetim oluşturulması lehine çalışmaya devam etme ihtiyacı" konusunda ısrar ettiği belirtildi.

"Kürt özerk yönetiminin tanınmasına destek"

Emmanuel Macron, "özellikle Kürtler'in kontrolundaki kuzeydoğu Suriye bölgesindeki savaşçılarının cesaretini ve yerel halkın DAEŞ'e karşı verdiği mücadelede katlandığı fedakarlıkları" selamladı. Paris'in, Suriye Demokratik Güçleri ile birlikte terörizme karşı savaşmaya devam edeceğini söyledi. Ayrıca, Fransa'nın, PYD'nin 2017'de IŞİD'in kalesi olan Rakka'yı devralmasından bu yana Fransa tarafından bölgeye 100 milyon Euro'dan fazla insani yardım yaptığını belirterek yardım etmeye devam etme sözü verdi.

Toplantıya katılan PYD temsilcisi Berivan Halid ise, AFP'ye verdiği demeçte, tartışmanın özellikle "Fransa'nın, Kürt özerk yönetiminin uluslararası toplum tarafından tanınmasına verdiği destek üzerinde odaklandığını" söyledi.

Beşar Esat, yemin töreninde yaptığı konuşmada, İdlib bölgesinde ve kuzeydoğuda hala iktidarın kontrolu dışında kalan bölgeleri de ele geçirme hedefini dile getirmişti.

Ankara'dan kınama

Görüşmeye sert tepki veren Türk Dışişleri Bakanlığı, Macron'un PYD yetkilileri ile biraraya gelmesini kınayan bir açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç yaptığı yazılı açıklamada, "Sözde Suriye Demokratik Güçleri adı verilen yapının PKK’nın Suriye uzantısı PYD/YPG güdümünde bir yapı olduğunu ve Türkiye'nin bu terör örgütü ve uzantılarıyla mücadelesini her yerde kararlılıkla sürdüreceğini" vurguladı.

Bilgiç, "Fransa’nın tüm çağrılarımıza rağmen bölücü gündeme sahip bu eli kanlı terör örgütü ve uzantılarıyla sürdürmekte olduğu ilişki, Türkiye’nin milli güvenliği, Suriye‘nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün korunması ve bölgede istikrarın sağlanması çabalarına zarar vermektedir. Sözkonusu örgütün son dönemde, örgüte katılmayı reddeden gençlerin barışçı gösterilerini kanlı şekilde bastırması, Afrin Hastanesi gibi sivil hedefleri bombalaması, çocuklar dahil Suriyeli sivillere saldırması, tutukluları işkenceyle öldürmesi gerçeklerini de Fransız ve uluslararası kamuoyuna hatırlatıyoruz" dedi(Kaynak:Arzu Çakır/VOA)

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli