SİYASET 23.10.2020 22:17:00 457 0

"LİBYA'DA YAPILAN ATEŞKES EN ÜST DÜZEYDE DEĞİL"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Girişimin güvenilirliği bana göre çok da olabilecek gibi değil.  üç ay içerisinde paralı askerlerin oradan çekilmesinin ne denli doğru ve sağlıklı olup olmadığını da bilemiyoruz," diye konuştu

İstanbul’da basın mensuplarına gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya'da yapılan ateşkes anlaşmasıyla ilgili, “Yapılan ateşkes anlaşması en üst düzeyde bir ateşkes değil. Daha alt düzeyde bunun kalıcılığı ne kadar olur bunu zaman gösterecek” dedi..

LİBYA’DA YAPILAN ATEŞKES ANLAŞMASI

Libya'da tarafların ülke genelinde kalıcı ateşkes için anlaşmaya vardığını duyurmasına ilişkin soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Libya'da yapılan ateşkes anlaşmasıyla ilgili, “Yapılan ateşkes anlaşması en üst düzeyde bir ateşkes değil. Daha alt düzeyde bunun kalıcılığı ne kadar olur bunu zaman gösterecek” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, üç ay içerisinde paralı askerlerin oradan çekilmesinin ne denli doğru ve sağlıklı olup olmadığını da bilemediklerini dile getirerek şöyle konuştu:

 “Şu anda bizim bildiğimiz, sizin de duyduğunuz gibi böyle bir anlaşmanın adımlarının atılmış olduğudur. Fakat en üst düzeyde, darbeci Hafter tarafından bir temsilci burada bulunuyor. Aynı şekilde Sayın Sarrac tarafından Mısrata'dan bir komutan bunun içinde bulunuyor. Dolayısıyla güvenilirliği bana göre çok da olabilecek gibi değil. Aynen Azerbaycan Ermenistan arasında, Emeniler şu ana kadar verdikleri sözde durdular mı? Oralarda da yine ateşkes adımı atıldı. Gece saat 00.00 itibarıyla başlayacak dendiği hâlde, bunlar yapılmadı. Temenni ederim ki burada öyle olmaz ve bu ateşkes kararına uyulur.”

“BATI’YA GÖRE ÇOK DAHA İYİ KONUMDAYIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye genelinde Kovid-19 vakalarının artışının anımsatılarak yeni tedbirler, kısıtlamalar olup olmayacağına ilişkin soruyu da şöyle cevapladı: “Şu an itibarıyla gerçekten İstanbul koronavirüs salgınında hemen hemen en önde gelen illerimizden bir tanesi ve bu konuda bu mücadeleyi başta yazılı, görsel medya olmak üzere yoğun bir şekilde sürdürmemiz lazım. Sürekli bir ifademiz var; maske, mesafe, hijyen, yani bunlara hassasiyetle sarılmamız lazım. Dikkat etmemiz lazım. Bir de toplu mekânlardan ciddi manada kaçınmak gerekiyor. Yani bu toplu mekânlarda bulunmak, buralarda virüsün çok daha seri bir şekilde yaygınlaşmasını sağlıyor, yani buna kendi evlerimiz de dâhil. Mümkün olduğunca bu hassasiyeti gösterelim ki hem şahsımıza hem evlerimizdeki misafirlerden korunmamız vesaire, bunlara da dikkat edeceğiz ve kendimize daha doğrusu dikkat etme noktasındayız.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın şu anda değişik illeri ziyaret ettiğini oralarda ne gibi tedbirler alınıp, bunların yaygınlaştırması üzerine çalışmalar yaptığına dikkati çekerek, “Şu an itibariyle Bilim Kurulu’ndan yapılan çalışmalar neticesinde ne gibi tedbirler alınacak ve bunlar bize de bildirilecek ona göre de adımlarımızı atacağız. Ve kararlıyız, kararlı duruşumuzu Batı’ya göre çok daha iyi bir konumdayız, ama yeterli değil” değerlendirmesinde bulundu.

AZERBAYCAN'DAKİ GELİŞMELER

Azerbaycan'daki gelişmeler anımsatılarak, “İran sınırındaki bölgeler kurtarıldı. Aliyev'in, Türkiye'nin Minsk başkanlarından biri olması teklifi, Rusya'nın Kafkasya konusundaki yaklaşımı konusunda değerlendirmeniz olacak mı?” soruya da Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu an itibariyle Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ifadesini bir kenara koymanın mümkün olmadığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Burada eğer Rusya ne kadar çözüm için, barış için yer almayı düşünüyorsa Türkiye'nin de en az Rusya kadar burada barış için yer alma hakkının olduğuna inanıyorum. Çünkü Minsk AGİT ortaklığında Türkiye'nin de biliyorsunuz AGİT'ten dolayı yeri var ve şu ana kadar Minsk üçlüsü olarak maalesef alınan bir netice olmadı. Azerbaycan haklı talebini ortaya koyuyor diyor ki 'Eğer Ermenistan Rusya'yı teklif ediyorsa biz de Türkiye'yi teklif ediyoruz. Dolayısıyla bu sınır güvenliklerinde, barış görüşmelerinde Türkiye de Rusya ile beraber bulunmalı.' diyor” şeklinde konuştu.

Bu konuda Rusya'nın olumsuz bir yaklaşımı ve Türkiye ile ilgili olumsuz açıklamaları bulunmadığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kim 'Olumsuz açıklama var.' diyorsa onlar biraz da kendi kanaatlerini ortaya koyuyorlar. Şu ana kadar biz gerek Azerbaycan-Ermenistan konusunda, gerek diğer konularda, yani Suriye'de aynı şekilde müşterek bir çalışma içerisindeyiz. Libya ile ilgili müşterek birçok çalışmalarımız oldu, aynen devam ediyor. Temenni ederim ki bundan sonra da Suriye'deki çözüm, gerek Libya'daki çözümde gerekse Azerbaycan ve Ermenistan konusunda da başarılı adımlar atar ve buraları çözüme kavuştururuz” dedi.

“AMERİKA’DAN ALDIĞIMIZ BİRÇOK SİLAH VAR, BUNLARIN DA TESTLERİNİ YAPIYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir soru üzerine de S-400’lerin testlerinin yapıldığını bu konuda ABD’nin yaklaşımının kendilerini kesinlikle bağlamadığını vurguladı.

“Biz elimizdeki bu tür imkânların testini yapmayacağız da neyi yapacağız?” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Herhalde bunu da biz kalkıp Amerika'ya soracak değiliz. Dolayısıyla biz sadece S-400 değil, bunun dışında birçok hafif, orta, ağır silahlar bunların içinde Amerika'dan aldığımız birçok silahlar da var, bunların da testlerini yapıyoruz. Bundan sonra da yine aynı şekilde yapmaya devam edeceğiz. Bu arada tabii Yunanistan'ın elinde S-300'ler var. Bırakın testleri, kullanıyor. Oraya böyle bir şeyi Amerika soruyor mu veya söylüyor mu? Yok. Yani burada özellikle Rusya'ya ait bir silah olması demek ki bu beyefendileri rahatsız ediyor. Biz kararlıyız, yolumuza da aynı şekilde devam ediyoruz.” (Kaynak: Cumhurbaşkanlığı Sitesi)

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı