Tarih: 10.08.2017 06:45

KUZEY KORE´YE NÜKLEER GÖZDAĞI

Facebook Twitter Linked-in

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesi ile Kuzey Kore arasında yaşanan krizin ardından açıklamalarına yenisini ekledi. Trump, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ülkesinin nükleer silah varlığının her zamankinden daha fazla olduğunu söyledi. Trump, ?Başkan olarak verdiğim ilk emir, nükleer silah depomuzun yenilenmesi ve modernize edilmesiydi. Depomuz eskisinden güçlü. Umarım bu gücümüzü kullanmamız gerekmez. Ancak dünyanın en güçlü ülkesi olmayacağımız bir an asla olmayacak? ifadelerini kullandı.

İHA´nın haberine göre Trump, Kuzey Kore´nin ABD´ye yönelik tehditlerine ilişkin, "Kuzey Kore´nin tehditleri, dünyanın daha önce hiç görmediği öfke ve ateşle karşılanacak" demişti. Trump´ın açıklamasının ardından Kuzey Kore´den ?ABD toprağı Guam´a füze fırlatmayı düşünüyoruz? açıklaması gelmişti. Kuzey Kore´nin resmi haber ajansı da ABD toprağı olan Guam Adası açıklarında uzun ve orta menzilli Hwasong-12 füzelerinin kullanılacağını duyurmuştu. 

ABD Savunma Bakanı´ndan da  Kuzey Kore´ye Uyarı

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre Kuzey Kore yönetiminin Guam Adası´nı vurmakla tehdit etmesine ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Başkan Donald Trump´ın ardından Savunma Bakanı Jim Mattis de tepki gösterdi. Savunma Bakanı Jim Mattis, Kuzey Kore´nin, "rejiminin sona ermesi ve halkının yıkımına neden olabilecek" eylemler planlamayı durdurması gerektiğini vurguladı. Kuzey Kore´nin girişeceği herhangi bir eylemin ABD tarafından misliyle karşılık göreceği uyarısında bulunan Mattis, Pyongyang´ın, herhangi bir silah yarışı ya da çatışma başlatması halinde kaybedeceğini belirtti. Mattis, Amerika´nın diplomatik çözüm peşinde olsa da, müttefikleriyle beraber dünyadaki en büyük askeri güce sahip olduğunun da altını çizdi.

Dışileri Bakanı Rex Tillerson da Kuzey Kore´nin tehdidini incelemekle birlikte, yakın gelecekte bir tehdit olduğuna inanmadığını söyledi. Tillerson bu açıklamayı Asya gezisinden ABD´ye dönüşünde, kendisini taşıyan uçağın yakıt ikmali için Guam Adası´na indiği sırada yaptı.

Guam´daki yetkililer Kuzey Kore´nin stratejik öneme sahip bu Pasifik adasında orta ve uzun menzilli füzelerin fırlatma planını incelediklerini belirterek, ABD toprakları olan adanın güvende olduğunu belirttiler.

Bu açıklamanın nedeni Kuzey Kore´nin resmi haber ajansı KCNA´nın Çarşamba erken saatlerde silahlı birliklerin, Guam´a füze fırlatma planını ?dikkatle incelediklerini? bildirmesiydi. Guam´da, ABD´nin anakara dışında en büyük nükleer silah cephaneliğini bulundurduğu düşünülüyor.

Kuzey Kore ordu sözcüsü uzun menzilli füzeyle saldırı planını her an yürürlüğe koymaya hazır olduklarını ve saldırı planı emrinin Kim Jong Un tarafından verildiğini kaydetti.

Guam Valisi Eddie Calvo televizyonda yaptığı konuşmada, adada savunma önlemi alındığını her tür gelişmeye karşı hazırlıklı olduklarını söyledi. Calvo, ?Guam bir askeri tesisi değil, Amerikan topraklarıdır? dedi, bu sözler Beyaz Saray tarafından da "adaya yapılacak olası saldırının ABD´ye yapılmış olacağı" belirtilerek teyit edildi.

Bu gelişme, ABD Başkanı Trump´ın Kuzey Kore´ye yönelik sert açıklamalarından sonra geldi. Trump Salı günü New Jersey´de gazetecilere yaptığı açıklamada Kuzey Kore´nin Amerika´ya tehditlerini sürdürmesi halinde ?dünyanın görmediği ateş ve öfkeyle karşılık göreceğini? söylemişti.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Cumartesi günkü oturumunda füze programı nedeniyle Kuzey Kore´ye yeni yaptırımlar uygulama kararı alınmıştı.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —