Tarih: 29.07.2017 23:20

Kuzey Kore, ?Füzelerimiz Bütün Amerika´yı Hedef Alabilecek Kapasitede´

Facebook Twitter Linked-in

Kuzey Kore´nin Cuma günü yaptığı denemeyi Çin kınarken Japonya, Güney Kore ve Amerika, Kuzey Kore´nin nükleer hedeflerini durdurmak amacıyla yeni bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı için beraber çalışacaklarını belirtti.

Kuzey Kore nükleer füze denemelerini Kim´in liderliği döneminde arttırdı ve Cuma günü yapılan füze denemesi, ülkenin bu ay içinde yaptığı ikinci deneme oldu.

Kore Merkezi Haber Ajansı´na göre, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim, denemenin ?Amerika´ya ciddi bir uyarı verme amaçlı´ olduğunu söyleyerek, füze denemesinden övünçle bahsetti. Kim ayrıca denemenin, Amerika´nın tüm anakarasının, ülkenin saldırı menzili dahilinde olduğunu onayladığını da ekledi.

Kuzey Kore´nin füze denemesine cevap olarak, Amerika ve Güney Kore, Güney Kore karasularında füze atışı tatbikatı yaptı.

Beyaz Saray´dan yapılan açıklamada, Kuzey Kore´nin füze denemesi için ?lakayıt ve tehlikeli bir adım´ denildi ve ülkeyi daha da fazla izole edeceği belirtildi.

Açıklamada ayrıca şu sözler yer aldı: ?Amerika, ülkenin güvenliği ve bölgedeki müttefiklerini korumak amacıyla gerekli tüm adımları atacaktır.?

Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da, Kuzey Kore´nin füze denemesinin, birden fazla BM Güvenlik Konseyi kararının çok açık ihlali olduğunu söyledi.

Tillerson ayrıca, Kuzey Kore´nin nükleer silah ve balistik füze geliştirmesinde en fazla yardım eden Çin ve Rusya´nın da, bölgesel ve küresel çapta yaşanmaya başlayan istikrarsızlığın önemli sorumluluğunu taşıdığını belirtti.

Bir ayda iki deneme

Kuzey Kore bu ay 4 Temmuz´da da füze denemesi yapmıştı.

Aybaşındaki füze atışı, ülkenin başkenti Pyongyang´dan yapılırken, Pentagon, Cuma günü füzenin, Kuzey Kore´nin kuzeyindeki Mupyong-ni´den yapıldığını belirtti.

Washington ve Seul´deki uzmanlar, füzenin havada 40-45 dakika kaldığını, dikey olarak 3 bin kilometre havalandığını ve yatay olarak bin kilometre yol kat ettikten sonra, Japonya´nın ikinci en büyük adası Hokkaido´nun yaklaşık 160 kilometre batısında suya düştüğünü belirtiyor.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, füze denemesinin, ülkesi için ciddi ve oldukça gerçek bir tehdit olduğunu söyledi.(VŞ)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —