KILIÇDAROĞLU, 72 EV KADINI İLE GÖRÜŞTÜ
SİYASET 17.01.2021 09:29:00 778 0

KILIÇDAROĞLU, 72 EV KADINI İLE GÖRÜŞTÜ

Kılıçdaroğlu"Kul hakkı yemeyen bir adam getirin, yolsuzluk yapmayan bir adam getirin Allah aşkına. İlla yolsuzluk yapan birisi mi, illa haram yiyen birisi mi, illa kul hakkı yiyen birisi mi gelip devleti yönetecek? "dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, videokonferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıda, ev kadınları ile bir araya geldi. Farklı illerden 72 ev kadınının, yaşadıkları sosyal ve ekonomik sorunları anlattığı toplantıda CHP lideri Kılıçdaroğlu’na, Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka ve Parti Meclisi Üyesi Deniz Demir eşlik etti.
Kılıçdaroğlu, kadınları dinledikten sonra, şunları söyledi:
"Türkiye’de 10 milyon genç maalesef işsiz. Cumhuriyet tarihinde bu kadar işsiz hiç olmamıştı ama maalesef bunları yaşıyoruz. Tabi en büyük sıkıntıyı ev hanımları çekiyor, sonuçta evdeki mutfaktan sorumlu, çocukların beslenmesinden sorumlu. Çocukların güzel bir hayat kazanmasını, sürdürmesini istiyor bütün anneler. Haklı olarak bütün annelerin en büyük özlemi o zaten çocuklarının güzel bir okula gitmesi, okuldan mezun olması, başarılı olması, bir yerde iş bulması ve mutlu olması bütün annelerin ortak özlemidir bu. Aslında bütün babalarında ortak özlemidir. Ama bugün yaşadığımız şartlar çok ağır.
Geçen gün sizlerle Zoom üzerinden konuştuğumuz gibi işsiz mühendislerle görüştüm. Fakülteleri bitirmişler, üniversiteyi bitirmişler; ziraat mühendisi var, bilgisayar mühendisi var, endüstri mühendisi var, jeoloji mühendisi var, kimya mühendisi var, çok sayıda mühendis, dediğim gibi. Veterinerler işsizler ve diyorlar ki biz fakülteyi bitirdik, hatta Kütahya’dan katılan genç bir kadın mühendis arkadaşımız dedi ki; “ben Kütahya’dan katılıyorum, KPSS sınavına girdim 90 puan aldım, 60 puan alan kazandı ama beni elediler sözlüde maalesef torpilim olmadığı için.” Yani söyledim, bu torpil dediğimiz olayı, maalesef üzülerek ifade edeyim bunun kalkması lazım. Hak edenin bir yerlere girmesi lazım. Hak eden insanın hakkını elinden alıp başka birisine teslim etmek kadar acı veren bir şey yok. Ama biz bunları değiştireceğiz. Biliyorum umutsuzluk var, gençlerin bir kısmında umutsuzluk var. Ama anneler size söz veriyorum, emin olun söz veriyorum, bütün bu haksızlıkları bitirmek mümkün. Ama bunları bitirmek için ortak çalışmak lazım, ortak bir hedefe kilitlenmek lazım. Hani bizim Anadolu’da güzel bir laf vardır, zalim bir an önce gitsin diye “zulmün artsın” derler. Zulmün artsın ki bir an önce sen git diye, vatandaşın gözü açılsın diye.
Annelerin derdini biliyorum. Az önce bir anne de ifade etti. Yani çocuğumu bir alışverişe gidemiyorum, çocuğum bir şey ister ben alamam diye. Bunu ben pek çok babadan da duydum aynı dertleri. Bir şekliyle bunların üzerine gitmek lazım.
Ev hanımlarının sosyal güvenlik haklarının olması lazım, eskiden vardı bu haklar. Ev hanımları sosyal güvenlikten yararlanabiliyorlardı ve zamanı gelince de emekli olabiliyorlardı. Maalesef 2008’de yapılan bir kanun değişikliğiyle sadece Bağ-Kur üzerinden, o da isteğe bağlı olabilirse emekli olabiliyorlar. Diğer sosyal güvenlik haklarından yararlanamıyorlar.
Çocuklar için ek bazı avantajlar getirildi ama o sigortalı olduktan sonra doğan çocuklar için. Sigortalı olmadan önce bu haklar maalesef sağlanamıyor. Her evde huzurun olması kadar güzel bir şey yok, her evde bereketin olması kadar güzel bir şey yok, her evde çocukların sevinmesi, oynaması, gülmesi kadar güzel bir şey yok. Çünkü bunların olduğu bir evde huzur vardır, mutluluk vardır, bereket vardır. Bizim en büyük arzumuz bu.
Bizim bir projemiz daha var, biz Aile Destekleri Sigortası diye bir sigorta dalını hayata geçirmeye çalışıyoruz. Aile Destekleri Sigortasının temel hedefi şu, geliri olmayan veya geliri belli bir rakamın altında olan ailelere doğrudan doğruya devletin destek vermesidir. Aile Destekleri Sigortası olsaydı bu az önce saydığınız dramların hiçbirisi olmazdı. Çünkü nasıl işsiz kalan kişi işsizlik sigortasından yararlanıyorsa, Aile Destekleri Sigortasında da gelirin belli bir rakamın altına düşmesi veya ailenin hiç gelirinin olmaması halinde Aile Destekleri Sigortasından asgari bir gelir üstelik evdeki kadının banka hesabına yatacak, hiç kimsenin haberi olmayacak, kadın gidecek bankadan parasını çekecek, çoluk çocuğunun rızkını sağlayacak.
Bireysel sorunları bir araya getirip birleştiğinizde o sorunların çözümü için siyaset kurumunu zorlayabilirsiniz, bir araya gelebilirsiniz. Bakın Ağrı’dan da kardeşimizin derdi var, İzmir’de de derdi var. Biri Ağrı’da, biri İzmir’de. Aynı dertleri paylaşıyorsunuz. Çocuklarınız işsiz. Ağrı’daki de işsiz, İzmir’deki de işsiz, Adana’daki de işsiz. Niye işsiz? 18 yıldır bu memleketi yönetenler niye sizin derdinizi duymadılar? Onların çocukları işsiz mi? Hayır. Bakın diyorsunuz ki, bizim aylığımız bile yok, gelirimiz bile yok. Bir maaşla yetinmiyorlar, iki maaşla yetinmiyorlar, üç maaşla yetinmiyorlar, dört maaşla yetinmiyorlar, beş maaş alıyorlar. En hafifi de 10 bin lira. 5 tane 50 bin lira. 50 bin lira bir eve giriyor. Öbür evde çocuklar aç. Bu vicdan mıdır Allah aşkına, bu adalet midir?
Sizden isteğim şu, bu memleketin başına bir de haram yemeyen bir adam getirin, kul hakkı yemeyen bir adam getirin, yolsuzluk yapmayan bir adam getirin Allah aşkına. İlla yolsuzluk yapan birisi mi, illa haram yiyen birisi mi, illa kul hakkı yiyen birisi mi gelip devleti yönetecek? Devleti yönetince böyle oluyor sonra hep beraber şikayet ediyoruz. Bir de düzgün adam olsun, bir de ahlaklı adam olsun. Herkesin inancına saygı duysun, herkesin yaşam tarzına saygı duysun. Bir de böyle bir insan getirin, bir de böyle bir politikacı getirin, bir de böyle bir siyasi partiye destek verin. O zaman Türkiye’nin kurtulacağını göreceğiz. Türkiye zengin bir ülke, fakir bir ülke değil. Ama kaynakları adil dağıtılmadığı için büyük bir kısmı fakir, bir kısmı da köşeyi dönmüş zengin. Bu tabloyu değiştireceğiz ama elbirliğiyle değiştireceğiz.
Efendim çocuklarınıza en içten sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum. Çocukların gözlerinden öpüyorum. Eşlerinize selam söyleyin. Eşlerinizin her birisi moralini bozmasın inşallah güzel bir Türkiye’yi kadınların sayesinde kuracağız. Bakın onu da söyleyeyim kadınların sayesinde. Çünkü sizin yaşadığınız sorunların büyük bir kısmını belki beyleriniz yaşamıyor."

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false