Tarih: 17.10.2018 18:31

?KAŞIKÇI OLAYINI ÖRTBAS ETME ÇABASI SÖZ KONUSU?

Facebook Twitter Linked-in

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı´nın kaybolması olayına ilişkin, "Bu olay Türkiye´deki özgürlüklerin bir şekilde ihlal edildiği sonucunun ortaya çıkmasına sebep olmuş ve bir gazeteci maalesef bizim ülkemizde, bizim topraklarımızda katledilmiştir." dedi.

CHP´nin intdernet sitesinde yapılan duyuruya göre Bunların başında Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı´nın, resmi işlemler için Suudi Arabistan´ın İstanbul Başkonsolosluğu´na girdikten sonra kaybolması olayının geldiğini ifade eden Çeviköz, bunun son derece vahim bir gelişme olduğunu aktardı.

Kaşıkçı olayının, her şeyden önce Türkiye´nin 1963 tarihli konsolosluk ilişkilerinin düzenlemesine ilişkin Viyana Sözleşmesi´nin gereğini zamanında yerine getirmediği sonucunu ortaya çıkardığını öne süren Çeviköz, şunları kaydetti:

"Bu durum uluslararası toplum nezdinde imajımızı ciddi şekilde zedeliyor. Söz konusu sözleşmenin 41. maddesi adli konularda konsolosluk çalışanlarının herhangi bir şekilde diplomat gibi dokunulmazlıklarının olmadığını gösteriyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı, Kaşıkçı´nın kaybolmasından 15 gün sonra bir inceleme başlattı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının, konsolosu ifade vermeye davet yetkisi varken başkonsolos dün Türkiye´yi terketti. Bu aslında ilgili başkonsolosun bir daha Türkiye´ye gelmeyeceği şeklinde bir sonuç doğurmaktadır. Çünkü tekrar Türkiye´ye döndüğü takdirde ifade vermeye çağrılacak hatta belki sözleşmenin verdiği yetkiye göre tutuklanacaktır. Dolayısıyla bir olayı örtbas etme çabası söz konusudur. Süreç için Suudi Arabistan Kralı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a teşekkür etmiştir. Bu da aslında olayın üzerine daha fazla gidilmemesi için edilmiş bir teşekkürdür. Bu olay Türkiye´deki özgürlüklerin bir şekilde ihlal edildiği sonucunun ortaya çıkmasına sebep olmuş ve bir gazeteci maalesef bizim ülkemizde, bizim topraklarımızda katledilmiştir."

Brunson´un serbest bırakılması sonrasında ABD Başkanı Donald Trump´un Cumhurbaşkanı´na teşekkür ettiğini aktaran Çeviköz, "Türkiye´de yaşanan bu iki olayla ilgili teşekkür, Türkiye´nin güvenlik ya da yargı makamlarına değil de tek adam rejiminin simgesi haline gelmiş bir kişiye yapılıyorsa Türkiye´nin ciddi bir itibar kaybıyla karşı karşıyayız. Türkiye böyle bir algı ile uluslararası arenada imajını kaybetmiştir. Bu iki konu üzerinden önümüzdeki dönemde Türkiye´de adaletin eşitlikçi bir şekilde işlemediğini ortaya atacaklar ve bu da bizim aleyhimizde kullanılacaktır." görüşünü dile getirdi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —