SİYASET 5.12.2021 13:19:00 673 0

"KADINLAR 'ARTIK YETER' DİYOR"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) PM Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer: “Toplumun yarısını kadınlar oluşturmasına rağmen, Meclis’te kadın temsil oranı 101 milletvekiliyle sadece yüzde 17,3’tür" dedi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) PM Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 5 Aralık Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkının Kabulünün 87. yılı nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, “5 Aralık, büyük bir devrimin yıl dönümüdür. Medeni Kanun’la aile içinde erkekle eşit haklara sahip olması güvenceye alınan kadının eşit yurttaş olarak kabul edilişidir” dedi.

KADINLAR NE PARLAMENTODA NE YEREL YÖNETİMDE

Aradan geçen 87 yılda Türkiye’nin kadınların siyasete ve yönetime katılımı noktasında eksikliklerin devam ettiğine dikkat çeken Yüceer, “Toplumun yarısını kadınlar oluşturmasına rağmen, Meclis’te kadın temsil oranı 101 milletvekiliyle sadece yüzde 17,3’tür. Bakanlık görevlerindeki kadınların oranı ise %11,8. Ülkemizdeki 30 Büyükşehir Belediyesi’nden yalnızca 2’sinin başkanı kadın. Kadın muhtar oranı ise sadece yüzde 2’dir. Yani her 50 muhtardan yalnızca 1’i kadın muhtarlardan oluşuyor” ifadelerini kullandı.

"KAMUDA KADIN ÜST DÜZEY YÖNETİCİ ORANI YÜZDE 8"

Yüceer, eşitsizliğin sadece siyasete katılımda değil kamu yönetiminde ve özel sektörde de sürdüğünü belirterek, “Hem kamuda hem de özel sektörde kadınların yükselmesinin önünde bir cam tavan bulunmaktadır. Türkiye'de kadınların kamu yönetimindeki oranı sadece yüzde 19. Türkiye’de kamu yöneticilerinin yüzde 22’si, üst düzey yöneticilerin yüzde 8’i ve üst düzey liderlerin sadece yüzde 8’i kadın. Kamuda 9 erkek üst düzey yöneticiye karşılık sadece 1 kadın üst düzey yönetici bulunuyor. Kadın vali ve kaymakam sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor” dedi.

"GERİ KALMIŞ ÜLKELERLE AYNI KÜMEDEYİZ"

Türkiye’nin cinsiyet eşitsizliği endeksinde 156 ülke arasında 133. Sırada yer aldığını vurgulayan, Dünya Ekonomik Forumu tarafından açıklanan 2021 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’na göre Türkiye’nin cinsiyet eşitliği bakımından son sıralarda değerlendirildiğini belirtti.

Parlamentolar Arası Birlik’in Parlamentoda Kadın İndeksi’ne göre Türkiye’nin, kadın milletvekili oranında Avrupa’da 37 ülke içinde sondan üçüncü sırada yer aldığını, kadın bakan oranında da son sıralarda bulunduğunu kaydeden Yüceer, “Ülkemiz kadın parlamenterler oranına göre 119. sırada ve geri kalmış ülkelerle aynı kümede değerlendiriyoruz. Kadınların seçme ve seçilme hakkını 87 yıl önce kabul etmiş bir ülkenin bu alanda böyle geri bir noktada olmasının en büyük nedeni, kadın-erkek eşitliğinin fıtrata aykırı olduğunu düşünen çağdışı anlayıştır.” dedi.

"AYRIMCI BAKIŞ AÇISI ŞİDDETİ BESLİYOR"

Yüceer şunları ifade etti: “Daha yeni siyasette eşitlik için verdiğimiz ve fermuar sistemini öngören kanun teklifimiz Meclis’te AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Kadınların siyasete ve kamu yönetimine katılımının önüne konan engeller, kadını ikinci sınıf vatandaş olarak gören anlayışı tetikliyor. Bu durum, eğitimden iş hayatına kadar her alanda eşitsizlikleri derinleştiriyor. Kadına yönelik şiddeti besliyor. Kadınların canına kıyanlar, tehdit altındaki kadınları korumayanlar bu çağdışı anlayıştan güç buluyorlar.”

Cumhuriyetin kazanımlarına yönelik saldırılarla, kadınların kazanılmış haklarına yönelik saldırıların aynı merkezden geldiğine dikkat çeken Yüceer, “Neredeyse her gün yaşadığımız kadın cinayetlerinde tekrar tekrar gördüğümüz gibi, kadını şiddet gördüğü fail ile uzlaşmaya zorlayan anlayışa ‘artık yeter’ diyoruz. Kadınlar, şiddet ve ayrımcılık cenderesini dayanışma ve mücadeleyle aşacak. Cumhuriyet Devrimleri bu mücadelede en büyük yardımcımız olacak. Türk kadınının aile yaşamında, eğitimde, sanatta, sporda, iş dünyasında, sosyal yaşamda ve ekonomide olduğu gibi, siyasette de hak ettikleri yere geleceklerine olan sonsuz inancımla, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 87. yıldönümünü kutluyor, bu devrimin en büyük mimarı Mustafa Kemal Atatürk’ü şükranla anıyorum” ifadelerini kullandı.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,40% 0,03
  • EURO

    34,46% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2487,23% 0,18
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00
  • Salı 29.2 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.5 ° / 16.6 ° Güneşli
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli