Tarih: 06.03.2023 11:45

JMO, Türkiye’nin Deprem Riski En Yüksek Alanlarında Kalan Okulları açıkladı.

Facebook Twitter Linked-in


 

 


​​​​​​​ 
JMO, "Milli Eğitim Bakanlığını göreve bekliyoruz! İstanbul’daki 93 okul yetmez, Türkiye’de diğer deprem riski yüksek alanlardaki okullarda acilen deprem performans analizlerinin yapılmasına ihtiyaç var" açıklamasında bulundu.​​​​​​​
Jeoloji Mühendisleri Odası, 6 Şubat 2023 tarihinde dış merkezi Pazarcık olan 7.8 büyüklüğündeki deprem ile dış merkezi Ekinözü olan 7.5 büyüklüğünde meydana gelen depremler sonucunda en büyük yıkım fay zonları üzerinde yer alan yerleşim birimleri ile yüksek ivme değerleri alan zayıf mühendislik özelliklerine sahip zeminler üzerine oturan 0.50g’den yüksek ivme değerleri ile karşılaşılan alanlarda meydana geldiğini belirtti.
Deprem riski en yüksek alanlarında kalan okullarla ilgili açıklama yapan JMO, şunları kaydetti:
"Ülkemizdeki Türkiye Diri Fay Haritası ile AFAD Başkanlığı tarafından yayınlanarak yürürlüğe giren Türkiye Deprem Tehlike Haritasına göre 0.50g ve üstü ivme değerleri baz alınarak oluşturulan risk haritasında gösterilmektedir. Bu alanlarda kalan okul, hastane, idari yapılar, kritik altyapı tesisleri ve konutların öncelikle gözden geçirilmesi gerekmekte olup, fay zonu sakınım bandı içinde kalan binaların ise kentsel dönüşüm kapsamına alınarak yıktırılması ve buradaki bina ve bina türü yapılar ile tesislerin başka alanlara nakledilmesi gerekmektedir.
Odamız tarafından kamu yapılarına ilişkin yapılan çalışmalarda Türkiye Deprem Tehlike Haritasına göre 0.50g ve üzeri ivme değeri üstünde depremlerle karşılaşma olasılığı bulunan alanlarda yer alan okullarımızın konumlarını gösterir harita verilmiştir. Okullarımızın %8.5’i oluşturan 4159’u yüksek ivme değerleri ile karşılaşma olasılığı bulunan alanlar üzerine inşa edilmiştir. 
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öncelik sırası da dikkate alınarak söz konusu okulları gözden geçirilmesi, fay sakınım bandı içinde (50 metrelik sakınım bandı içinde olan okul sayısı 191) olanlar ile zayıf mühendislik özellikleri sahip, jeolojik sakıncalı alanlar üzerine inşa edilmiş okul binaların yıkılarak daha güvenli alanlara taşınması, diğer alanlarda kalan okul binaları için ise kapsamlı deprem performans analizlerinin yapılarak yeterliliklerin gözden geçirilmesi ve AFAD Başkanlığı’nın da söz konusu okullar hakkında yapılan çalışları kamuoyu ile periyodik olarak paylaşması gerekmektedir."

(vş)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —