Japonya ile Rusya arasında ´ada´ krizi

Japonya ile Rusya arasında ´ada´ krizi

Rusya, Osaka´da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi´nde kullanılan bir görsel materyalde dört Rus adasının Japon toprağı olarak gösterildiği gerekçesiyle Japonya´yı protesto etti.

Rusya´nın kontrolünde bulunan ancak Japonya´nın da üzerinde hak iddia ettiği Kuril Adaları, Japonya´da gerçekleştirilen G20 Zirvesi´nin ardından iki ülkeyi karşı karşıya getirdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, G20 Zirvesi´nde kullanılan bir görsel materyalde Rusya toprağı olan 4 adanın Japonya toprağı olarak gösterildiği gerekçesiyle Japonya´yı diplomatik yollardan protesto etti. 
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova yaptığı açıklamada, Japonya´nın temelsiz toprak hakkı iddialarını gündeme getirmek için G20 Zirvesi´ndeki ev sahibi rolünü kötüye kullandığını ifade etti. 
Rusya tarafından eleştirilen görselde, iki ülke arasındaki gerilime neden olan adaların Japonya´nın ana topraklarıyla aynı renkte gösterilmesinin söz konusu krize neden olduğu öğrenildi. Japonya´nın ise Rusya´nın iddiasını kabul etmediği, Tokyo´nun konu hakkındaki tutumunun Rusya makamlarına açıklandığı ifade edildi. 

Sorun yeni değil 
Japonya´nın Kuzey Bölgeler olarak adlandırdığı Kuril Adaları´nın parçası olan 4 adayı Rusya, 2. Dünya Savaşı´nın son günlerinde topraklarına katmıştı. Adaların topraklarının doğal bir parçası olduğunu ve işgal edildiğini savunan Japonya ise, Kuril Adaları´nın kendilerine geri verilmesini barış anlaşmasının imzalanması için şart koşuyor. İki ülke arasında 2. Dünya Savaşı´nın bitiminde barış anlaşması imzalanmamıştı. (Öİ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler: Japonya Rusya arasında krizi