Tarih: 04.09.2018 13:01

JAMES JEFFREY ANKARA´DA İDLİB OPERASYONUNU GÖRÜŞECEK

Facebook Twitter Linked-in

İdlib için kritik haftaya girildi. Bir taraftan sahadaki hareketlilik devam ederken, diğer taraftan ABD, Rusya ve bölge ülkeler arasında İdlib konulu yoğun bir diplomasi trafiği yürütülüyor. Geçtiğimiz haftalarda Ankara-Moskova-Tahran hattında baş döndüren bir görüşme trafiği yaşanırken, bu hafta Washington da sürece dâhil oldu. Suriye ordusunun İdlib´e karşı düzenlemeyi planladığı askeri operasyona sayılı günler kala Beyaz Saray, ABD´nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ve ekibini İsrail, Ürdün ve Türkiye´yi kapsayan ziyaretle görevlendirdi.

İLK DURAĞI İSRAİL
Jeffrey´in başında bulunduğu heyet ilk olarak önceki gün İsrail´i ziyaret etti. Jeffrey burada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi. İsrail Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada ?Netanyahu ile Jeffrey görüşmede İran´ın saldırganlığı ve terörizmini geri püskürtmek için sarf edilen ortak çabaları ele aldı? ifadesi kullanıldı. Görüşmede ayrıca Suriye´deki son gelişmelerin de masada olduğu bildirildi. Öte yandan Jeffrey´in Esad rejimin İdlib´te kimyasal silah kullanması hâlinde ABD´nin bu saldırıya karşılık vereceğini vurgulandığı da İsrail basınında geniş yer buldu. Jeffrey´in ikinci durağı Ürdün programında ise Ürdün Kralı ikinci Abdullah ile bir araya gelmesi planlanıyor. Jeffrey´in burada da Suriye´deki son gelişmeleri ve İsrail- Filistin meselesini gündeme getirmesi bekleniyor.

Bir dönem ABD´nin Ankara Büyükelçiği görevini yürüten ve ABD´nin terör örgütü PYD/YPG ile politikasına karşı çıkması ile tanınan James Jeffrey´in son durağının ise Ankara olması planlanıyor. Jeffrey´in Ankara temaslarında ağırlıklı olarak Esad güçlerinin muhtemel İdlib operasyonu sonrasında yaşanabilecek insani kriz yer alıyor.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —