Tarih: 17.06.2020 10:22

İsrail hükümeti yavaş yavaş ilhakın peşinde

Facebook Twitter Linked-in


İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun işgal altındaki Batı Şeria ve Ürdün Vadisi topraklarının tek bir hamle yerine aşama aşama ilhak edilebileceğini söylediği iddia edildi.

Subaylara, Savunma ve Dışişleri Bakanları Benny Gantz ve Gabi Ashkenazi ile ilhak planı konusunda anlaşma sağlayamadığını aktardı. ‘‘İlhakın tek bir seferde değil de aşama aşama uygulanması mümkün’’ diye konuşan Netanyahu, ABD’nin Gantz ve Ashkenazi’nin de plana onay vermesini talep ettiğini belirtti. Toplantıya katılan bir kaynağın aktardığına göreyse, Netanyahu şimdi bu adımın nasıl hayata geçirileceğinin tartışıldığını ve bunun hükümet içinde Likud ve Mavi ve Beyaz partileri arasındaki iç müzakerelere bağlı olduğunu aktardı.

Demokratlardan ilhak planına karşı adım
ABD Temsilciler Meclisi’nin Demokrat partili dört üyesinin, Kongre üyeleri arasında İsrailli üst düzey yetkilileri ilhak kararının yaratacağı tehlikeler konusunda uyaran bir mektup dolaştırdıkları açıklandı. Mektupta ‘‘tek taraflı ilkah büyük olasılıklar İsrail’in Arap devletleri ile normalleşme sürecinde kaydettiği önemli ilerlemeleri, tam da daha yakın işbirliğinin ortak tehditlerle başa çıkmaya yardımcı olacağı bir dönemde tehlikeye atacaktır. Tek taraflı ilhak Ürdün’ün güvenliğini riske atacak, bu da İsrail üzerinde ciddi riskler oluşturacaktır’’ ifadeleri yer aldı. Mektupta ayrıca tek taraflı ilhak kararının İsrail’in Avrupalı dostları ve dünyadaki diğer ortaklarıyla olan ilişkilerinde ciddi sorunlara yol açacağı belirtildi.

(VŞ)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —