Tarih: 25.06.2020 08:18

İran,"ABD özür dilerse görüşürüz"

Facebook Twitter Linked-in

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani dün televizyondan yayınlanan konuşmasında Washington’un 2015 tarihli nükleer anlaşmadan çekildiği için özür dilemesi ve Tahran’a tazminat ödemesi halinde ABD ile görüşmelere açık olacaklarını söyledi.
Tahran ile Washington arasındaki ilişkiler ABD Başkanı Donald Trump’ın 2018 yılında 2015 tarihli nükleer anlaşmadan çekilerek, İran’ın ekonomisini çökertmeyi amaçlayan yaptırımları yürürlüğe sokmasının ardından hızla kopmuştu.

İran, yaptırımları kaldırarak 2015 anlaşmasına dönmediği takdirde, kendisini yeni bir anlaşma yapmak üzere masaya oturtmaya çalışan ABD ile herhangi bir görüşme yapmayacağını açıklamıştı.

Haziran ayı başında ise Trump, Washington’un, Tahran’ın nükleer faaliyetlerine katı sınırlar getiren, balistik füze programını sonlandıran ve bölgedeki vekalet savaşlarından çekilmesini sağlayan yeni bir anlaşma yapılması çağrısını tekrarlamıştı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Çarşamba günü yaptığı bir konuşmada, ‘‘ABD ile görüşmekle bir sorunumuz yok, tabi ancak Washington nükleer anlaşma çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirir, 2015 anlaşmasından çekildiği için Tahran’dan özür diler ve zararlarımızı tazmin ederse’’ diye konuştu. ‘‘Fakat bu görüşme çağrılarının sadece sözlerden ve yalanlardan ibaret olduğunu biliyoruz’’ diyen Ruhani, çağrıların seçime yönelik birer jest olduğunu ve ABD’nin müzakere masasını dağıttığını sözlerine ekledi.

Ruhani, İngiltere, Almanya ve Fransa’nın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’ndan (UAEA) İran’ın yükümlülüklerini yerine getirmediğine ilişkin geçtiğimiz Cuma çıkarttıkları karara da atıfta bulunarak, ‘‘Avrupalılar sözlerini tutmadılar, yükümlülüklerini yerine getirmeliler’’ dedi. İran’ın yasalar çerçevesinde UAEA ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu tekrarlayan Ruhani, ABD ve İsrail’in Ajansı politize etme çabalarına dikkat çekerek ‘‘istediğimiz anda sert bir yanıt vermek bizim için çok kolay, ama Ajans ile dostluğumuzu sürdüreceğiz. İran kurallar çerçevesinde Ajans’ın yasal denetimlerine hazırdır’’ diye konuştu.

(VŞ)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —