Tarih: 11.05.2020 09:35

Irak'ta hükümet güvenoyu aldı

Facebook Twitter Linked-in

Eski Başbakan Adel Abdul Mehdi’nin protestolar sonucu istifa etmesiyle başlayan hükümet krizi şimdilik sona erdi. Mustafa El-Kazimi hükümetinin 22 bakan adayının 15’i Parlamento’dan güven oyu aldı. 
Parlamentodaki partiler Adalet Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Kültür Bakanlığı ile Tarım ve Göç Bakanlığı üzerinde henüz anlaşmaya varabilmiş değil. Dışişleri ve Petrol Bakanlıklarının oylaması ise ileri bir tarihe ertelendi. 

2016’dan Nisan 2020’ye kadar Irak istihbarat şefi olan Mustafa El-Kazimi, Saddam Hüseyin döneminin göze çarpan muhalefet aktörlerinden. Daha önce Al-Monitor haber sitesinde editörlük yapan El-Kazimi, Saddam Hüseyin muhalifi Irak Bellek Vakfı’nın kurucularından olarak biliniyor. Irak siyasetinde ABD’nin tercih edeceği bir figür olan El-Kazimi’nin İran’la ilişki kurmaya çalışması da dikkat çekiyor.

“Geçiş hükümetinin” öncelikleri
Kabine oylamasının ardından konuşan El-Kazimi, “geçiş hükümeti” olarak nitelendirdiği hükümetinin öncelikli gündeminin dünyayı saran Covid-19 salgınıyla mücadele ve daha önce hükümet protestolarında halka şiddet uygulayan faillerin yargılanması olduğunu belirtti. El-Kazimi tutuklanan protestocuların serbest bırakılacağını da açıkladı.

Irak’ta Ekim 2019’da başlayan halk protestoları üzerine Başbakan Mehdi’nin Kasım ayında istifasının ardından Tevfik Allavi hükümet kurma girişiminde bulunmuştu. Allavi halk tarafından yine şiddetli protestolarla karşılanmış, Covid-19 salgınına rağmen oturma eylemleri sürdürülmüştü. Göstericiler kabinenin yolsuzluklara karışmamış kişilerden oluşmasını talep ediyordu.

Hükümetin kurulmasından hemen önce, petrol fiyatlarının düşmesi üzerine Irak halkının beşte birini oluşturan memurlar ve emeklilerin maaşlarının dondurulması kararı alınmıştı. Yeni Başbakan El-Kazimi emekli maaşlarının ödeneceğini açıklayarak bu kararın gözden geçirileceği sinyalini verdi. 

Öte yandan yeni hükümetin açıklanmasından sonra Bağdat’ın Tahrir Meydanı’nda El-Kazimi’yi protesto eden bir eylem gerçekleşti. Protestocular eski siyaset sınıfından birinin yönetimini kabul etmediklerini, taleplerinin siyasi sistemin tümüyle değişmesi olduğunu dile getirdiler.

(VŞ)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —